torsdag 3 oktober 2013

Zapad rysk stor manöver mot väst

Zapad rysk stor manöver mot väst
"Vilken tur att det finns ingen anledningen till oro!"
Om man nu vill vara ironisk. Naturligtvis finns det all anledning att känna stor oro över att Ryssland vill skrämma sina grannländer genom att öva vid deras gränser, kalla övningen just Zapad (väst) dölja samt ljunga om både övningens storlek och syfte.

Läs gärna en intressant artikel i Svenska Dagbladet om Zapad:
Svenskans artikel om Zapad

Allt ifrån norsk-ryska gränsen, i Östersjön, från polska gränsen och längs gränsen mot de Baltiska staterna genomfördes massiva militära aktioner i samtliga gränsområden. Enligt Nato källor var det upp till 70000 soldater som deltog, vilket är dubbelt så många som ryssarna hade föranmält skulle delta. Dessutom hade man uppgivit att syftet med manövern var att öva mot terrorist angrepp. Men för detta behöver man inte öva med ubåtar, strategiska bombplan eller långdistans missiler.

Denna stor manöver hade troligen två syften, ett militärt och ett politiskt.
Utveckla sin militära förmåga att snabbt gå till storanfall genom samverkan mellan olika enheter och att skrämma sina grannländer , inkl. Sverige, till politisk underkastelse genom att visa "titta vad vi kan göra mot emot er om ni inte lyder oss".

Det är högtid att åter ta den ryska björnen på allvar och kraftigt höja våra försvarsanslag.                               T-90, modern rysk stridsvagn som användes i Zapad.
                                                  

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Obs! Endast bloggmedlemmar kan kommentera.