tisdag 15 oktober 2013

Centern och Antisemitismen

 

Antisemitismo.JPG
                                       
Antisemitismen inom centern!
Newsmill en liberal nyhets sajt publicerar en artikel av Gustaf Jansson som under rubriken Nazismen, Alliansen och Socialdemokraterna del 2. Denna artikel ingår en serie som tar upp högerextremism inom de borgerliga partierna och socialdemokraterna.

I sin artikel skriver Jansson om antisemitismen inom centerpartiet. Jansen tar upp hur flyktingdebatten hanteras av detta pari och kopplar ihop detta med hur (c) hanterar sin egen mörka historia. I artikeln riktar Jansson också kritik mot hur medierna väljer att hantera personer med tydlig nazistisk och fascistiskt förflutet men som sedan blev aktiva inom de gamla riksdagspartierna. Jansson anklagar centern för inkonsekvens och skenhelighet inte minst när det gäller partiet beskyllningar mot sverigedemokraterna för rasism. Avslutningsvis i sin artikel gör Jansson en stor sak av att centern, trots offentliga löften inte har gjort upp med sitt förflutna.   

Jansson skriver bl.a.:
”Dagens centerparti utmålar gärna alla som är kritiska mot den förda invandringspolitiken som "rasister" men om sitt eget bruna förflutna tiger man. Bondeförbundet var på 1930-talet det mest rasistiskt färgade partiet i riksdagen. Vid sidan av nazisterna var Bondeförbundet det enda parti som hade antisemitismen och rasismen inskrivet i sitt partiprogram! Redan 1933 hade Bondeförbundet givit legitimitet åt det myrdalska och socialdemokratiska rashygieniska projektet och i sitt partiprogram skrivit: " Som en nationell uppgift framstår den svenska folkstammens bevarande mot inblandning av mindervärdiga utländska raselement samt motverkande av invandring till Sverige av icke önskvärda främlingar. Folkmaterialets bevarande och stärkande är en livsfråga för vår nationella utveckling"

Jansson fortsätter sin artikel med:
”Den antisemitiske propagandisten Elof Eriksson var en av grundarna av Bondeförbundet och hade en stor del i utformningen av bondeförbundets rasistiska partiprogram. Han hade nära kontakt med Julius Streicher, chefredaktör för den nazistiska tidningen Der Stürmer, som öppet pläderade för total utrotning av judar. Han var själv redaktör och utgivare av den antisemitiska tidningen Nationen. 1938 stod en bondeförbundare i riksdagen och sade: "Jag är idag antisemit, sedan jag i tio år måst studera fakta i Centraleuropa. Låt oss inte ta in judarna och lära dem yrken i Sverige, så att de bli konkurrenter till svenska yrkesmän och småningom sugs upp i den svenska folkstammen.”

I sin artikel tar Jansson upp KG Westman minister i samlingsregeringen under kriget.
Han skriver:

" Bondeförbundaren, ecklesiastik- utrikes- och justitieministern professor K G Westman hade tydliga nazisympatier. I riksdagen framförde han sin åsikt att lagförslaget om tvångssterilisering av mindervärdiga folkgrupper "ju innebär ett högst betydande steg framåt i syfte att sanera den svenska folkstammen." Westman jagade med blåslampa de tidningar som skrev kritiskt om nazi-Tyskland.  . …..Westman hade ett särskilt gott - eller snarare ont - öga till Torgny Segerstedt och Göteborgs Handels- och Sjöfartstidning, GHT. I sin dagbok kommenterade Westman Segerstedts uppträdande med orden: "Hans judiska älskarinna har undanträngt hans själ och ersatt den med en judesjäl.."  

Avslutningsvis tar Jansson upp partiets löften om göra avbön för sin historia genom att publicera en vitbok som sin egen historia. Jansson skriver:  
”I slutet av 1990-talet lovade centern att tillsätta en forskargrupp för att ta fram en vitbok som skulle "göra upp" med centerns brunfläckiga förflutna dvs "klarlägga allt som hände på 30-talet". Men av detta blev intet. Arbetet avbröts utan någon förklaring och centern har kvar sina nazi-skelett i partigarderoben. I redogörelsen för 1930- och 40-talen på centerns hemsida finns inte en stavelse om bondeförbundets dragning till fascismens och nazismens idéer."

Etiketter: Centern, Centerpartiet, Bondeförbundet, Annie Lööf, Ecklesiastikminister, Utrikesminister, Justitieminister, KG Westman, Torgny Segerstedt, Göteborgs Handels- och Sjöfartstidning, GHT,  Presscensur, Censur, Antisemitism, Rasism, Nazism, Tyskland, Nazi-Tyskland, Andra Världskriget, Beredskapen,  Beredskapsåren, Partiets grundare Elof Eriksson, Elof Eriksson, Fascism, Totalitära Ideologier, Totalitärism, Diktatur,  Medlöperi, Sverige, 1920-talet, 1930-talet, 1940-talet, Samlingsregeringen, Judar, Gustaf Jansson , Högerextremism, Rashygien, Folkethemmet, Gunnar Myrdahl, Alva Myrdahl, Flyktingdebatt, Flyktingar, SD, Sverigedemokraterna. Socialdemokraterna.       

                                
                                        Annie Lööf, centerns partiordförande.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Obs! Endast bloggmedlemmar kan kommentera.