onsdag 9 oktober 2013

Rasism, media och romer

Rasism, media och romer
Nathan Shachar har skrivit en ledare i DN om rasismen i Sverige med rubrik "En yrkeskår i glashus" som är intressant. Han beskriver strukturell och institutionaliserad rasism och analyserar skillnader och likheter mellan dessa av ytteringar av rasism.
Shachars ledare i DN

 I sin artikel tar Shachar tar upp en skenhelighet som man har funnit bland yrkesverksamma i media, när det gäller deras attityder mot rasism.

Shachar skriver bl. a.
" Under debatten kring romerna har ivriga personer i mediebranschen störtat fram för att exponera sin fördomsfrihet och yrka på total öppenhet. Men vi sitter i glashus. Vi särbehandlar systematiskt. Ett exempel: en ledande rom, flera gånger ordförande i Romernas riksförbund, dömdes i fjol för häleri och narkotikabrott. Han var tveklöst en offentlig person, som dessutom byggt sitt renommé på kampen mot knarket. Det var en odiskutabel nyhet, av den typ som brukar alstra löpsedlar – men jag har lyckats driva upp den i precis två svenska medier: Skånska Dagbladet och Kristianstadsbladet.

I de flesta länder vore detta otänkbart. Den journalist eller redaktör som bestämmer att allmänheten inte tål höra sådant har därmed avslöjat något om sig själv: Att han inte förmår bortse från den straffades etnicitet. Är detta, måhända, ett utslag av ”strukturell rasism”?"

                                       

                                        Nathan Shachar

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Obs! Endast bloggmedlemmar kan kommentera.