söndag 6 oktober 2013

Kultur, folkbildning och public service.

                                                                                                                                                                                    
Jag vill varmt rekommendera denna ledare: "Det mesta blir bättre", av Peter J Olsson i Kvällsposten. Som exempel på sin tes tar Olsson upp sjukvården som ett exempel på någonting som har blivit bättre. Detta ligger det mycket i. Vår livslängd har ökat, vi lever inte bara längre utan också bättre genom att fler sjukdomar kan botas etc. Även om ökad livslängd och att fler äldre också skapar utmaningar som hälso- och sjukvård inte alltid klarar av att lösa på ett bra sätt, så är det klart att vi allmänhet mår mycket bättre nu än för några årtionden sedan
 

 
Lässalen, Kungliga Biblioteket, Stockholm.
 

Vad som särskilt gläder mig att Olsson nämner kultur och folkbildning som exempel på någoting som faktiskt har blivit sämre. Även här har Olsson helt rätt, i artikeln nämns en rad intressanta och bildande radioprogram som jag själv minns från min ungdom på 70- och 80 talen. Visst sviker Sveriges Radio och Sveriges Television alltmer sin roll som folkbildare. Detta gör att jag blir alltmer tveksam till behålla nuvarande finansiering och organisation av SVT och SR. För mediaföretag med ett public service uppdrag är kultur och allmänbildning centrala uppgifter.
 

 Men krisen för kultur och bildning märks även på andra sätt. Allt färre studerar i studiecirkel, hembygdsföreningar får allt svårare att rekrytera medlemmar,  allt färre besöker biliotek och läsandet (framför allt av skönlitteratur) minskar etc.

När jag läser Olssons artikel och jämför vilken nivå på kunskap och allmänbildning som fanns i det svenska samhället för 30-40 år sedan jämfört i dag finns det all anledning att känna både en stor oro och en lust att försöka göra någonting åt saken, t.ex. genom sprida information om denna förtjänstfull ledare på Twitter och Facebook.

Etiketter:  Peter J Olsson, Kvällsposten, KvP, P1, Sveriges Television, Sveriges Radio, OBS, Kulturkvarten, Värt att veta, Vetenskapsens Värld, Folkbildning, Allmänbildning, Public Service, Kultur, Kungliga Bilioteket, bibliotek

 
En bild från en modern radiostudio.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Obs! Endast bloggmedlemmar kan kommentera.