tisdag 1 oktober 2013

Snart medlemmar i Nato

                                      
                                      

Snart medlemmar i Nato.
 

Allt fler svenskar säger ja till Nato.
Läs Lena Hennels artikel i Svenska Dagbladet.

Nato artikel i svenskan  
 

I artikeln intervjuvas statsvetare Ulf Bjereld som kommententerar en sifo undersökning som visar att 32 procent säger ja till Nato och endast 23 säger nej. Bjereld, som är aktiv socialdemokrat,  analys om att detta kan förklaras av att allfler svenskar misstror vår egen militära förmåga.  Har han nog rätt i.  Vi kommer ihåg ÖB:s deklaration om vi endast kan stå emot en mindre attack under en vecka. 

                                 

                                  Ulf  Bjereld (s), statsvetare, Göteborgs universitet.

Men det finns även andra förklaringar. Ryskt upprustning och ett alltmer tydlig maktarrogans mot sina grannländer, ryska beslut om att mer än fördubbla sin militära anslag under de närmaste åren, det faktum att nu är alla våra grannläder med utan Finland och Ryssland, och att en omsvängning är på gång inom flera partier som tidigare sagt nej till medlemskap, kristdemokraterna och centern säger nu kanske till Nato och t.o.m. inom socialdemokraterna är en omsvängning på gång.  Att svenska soldater, under senare år, har deltagit i flera utlandsuppdrag i Nato regi gör det allt svårare att lyckas skrämma allmänheten med USA-spöket.

                                        
                                         MIG 29, ett ryskt jaktplan.
 
Den ekonomiska krisen har nog också bidragit till en pågående tillnyktring i säkerhets- och försvarspolitiken. Det blir alltmer uppenbart att ett fördjupat samarbete behövs av ekonomiska och andra praktiska skäl. Även i Finland är omprövning på gång, vilket skulle göra det ännu svårare att argumentera för att inte gå med i Nato. En militärallians med samtliga våra nordiska grannländer kan knappast skrämma slag på den svenska opinionen.
 

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Obs! Endast bloggmedlemmar kan kommentera.