onsdag 16 oktober 2013

Jackelén, Svenska Kyrkan, Islam, islamism, terror, skyddsmur, Västbanken, Israel, påve, Francikus I, Anna Ekström.

 

Antje Jackelén

Antje Jackelén, Israel och terror!

I en artikel i Kvällsposten har tidningens kulturredaktör Anna Ekström skrivit en intressant debattartikel under rubriken "Påvedivisioner". I sin artikel tar Ekström upp den nyvalde ärkebiskopen för svenska kyrkan Antje Jackelén och jämför hennes budskap ang. den skyddsmur som Israel har byggt runt västbanken, med den uppfattning som den förre påven, Benedictus XVI,  har framfört. Ekström anser att påve Benedictus har en mer nyanserad och realistisk syn på vilket hot som antisemitism och islamism utgör för judar och kristna. Den nye påven Franciskus I har också varnat för en växande antisemitism och uttryckt sin oro för kristnas situation i Mellanöstern.  I Ekströms artikel nämns konkreta flera exempel på förföljelse av kristna i muslimska länder. Ekströms budskap kan sammanfattas med att det är politikens uppgift att se till att övergrepp mot kristna och judar upphör och dessa befolkningar får skydd.

Ekströms artikel i KvP

Anna Ekström skriver i sin artikel bl.a.:

"I sitt julbudskap gjorde Antje Jackelén, biskop i Lunds stift, teologi av den mur som skyddar israeler från terrorattacker. Hon visade en julkrubba där muren placerats mellan Jesus och de vise männen. "Det kan nästan göra ont att se detta", sade hon, och lyfte bort muren.! "

Ekström frågar och jämför i sin artikel:

" Vad skulle hända om den muren revs just nu, i verkligheten? Med största sannolikhet skulle ännu flera människor dö av terrorn som påven nämnde i sitt julbudskap ad urbi et orbi ; till staden (Rom) och världen. Biskopen av Rom verkade ha mera ont av antikristet våld än av en barriär mot antijudiskt våld. Han räknade upp länder där kristna förföljs och mördas. Nigeria är ett av dem. Under julen mördade islamister minst tolv kristna, och satte en kyrka i brand. Det var ingen engångshändelse, varken i Nigeria eller i den övriga av islamismen påverkade delen av världen."

Ekström avslutar sin artikel:

" I Jesu födelsestad krymper den kristna befolkningen, medan den ökar i själva Israel. Denna jul, berättar en pastor från Betlehem, vågade ingen leverera el för att lysa upp en skylt med ett kristet budskap. Det antikristna problemet är enormt. 200 miljoner kristna är i dag hotade på olika sätt, och på tio år har det begåtts en miljon antikristna mord i världen. Kristenheten har inte mycket till försvar. Påvens makt sträcker sig inte längre än Vatikanens diplomatiska kanaler. Mot våld krävs ett mera handfast skydd, av det slag Antje Jackelén vill riva ned. För det skyddet är politiken, inte religionen, ansvarig."


 
 

Bild ovan Ärkebiskop Antje Jackelén.
Bild nedan: den förra påven Benedictus XVI.
Bild källa: Wikipedia.

Etiketter:  Svenska kyrkan, Katolska kyrkan, Antje Jackelén, Benedictus XVI, Rom, Franciscus I, Påven, Påveämbetet, Kvällsposten, Israel, Islam, Judendom, Antisemitism, Islamism, Skyddsmur, Västbanken, Gaza, Hamas, PLO, Vatikanen, Julbudskap, Anna Ekström, Betlehem, Mellanöstern, Nigeria,  Lunds stift, Jesus, De tre vise männen,                                 

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Obs! Endast bloggmedlemmar kan kommentera.