fredag 25 oktober 2013

Rysk upprustning måste tas på allvar!

Su-34 former Su-32 former Su-34 former Su-32FN.2.jpg

Sveriges Radio sände just ett program med temat "Är vi på väg in i ett nytt kallt krig?" – och det kan man verkligen undra efter att Ryssland nu genomfört flera rekordstora militärövningar, med övningsnamnet Zapad som betyder Väst, längs gränsen till de nordiska länderna och de Baltiska staterna.

Lars Gyllenhaal har skrivit en artikel på sin blogg i ämnet under rubriken: "Det kalla kriget blir allt aktuellare." 

Gyllenhaals artikel

Gyllenhaal skriver bl.a. :

" I sommars höll Ryssland den största militärövningen sedan 1967, i centrala och östra Ryssland. I september var det dags för en ny storövning, nu nära Norden och under namnet Zaped. Det övningsnamnet introducerades på sovjetiska tid och var något som man hade i åtanke när man i Sverige övade försvar mot sovjetiska luftlandsättningar på 1980-talet."

Gyllenhaal fortsätter bl.a.:

"Jakt- och bomflygplanet Suchoj 34 (Su-34) med Natobeckningen Fullback, dök överaskande upp under Zapad. Su-34:orna kom från Sankt Petersburg området, flög genom Finska viken och fortsatte längs "mittlinjen" i Östersjön till enklaven Kaliningrad. Därifrån har de troligtvis flugit uppdrag till stöd för landstingsfartyg, svävare och helikoptrar som övade på att erövra konstområden."                  

I sin artikel tar Gyllenhaal upp den ryska upprustningen och dess konskevenser han skriver bl.a.:

"En uppgift som inte är hemlig men ändå inte har blivit känd i Sverige är att den ryske försvarsministern under sommaren kungjorde att det skall ske en trettiofaldig (!) ökning av antalet ryska kryssningsrobotar. Dessa behöver inte innehålla kärnvapen men är icke desto mindre formidabla vapen. I somras valde också Ryssland att avfyra sju kryssningsrobotar nära norska gränsen. ... . Som av en händelse var en av de första signalerna från den nya norska regeringen att öka fokus på försvaret i norr."

 

Bild överst: Det nya ryska jakt- och bombplanet Suchoj 34 (SU-34) 

 

    En modern rysk stridsvagn (T-90) som användes i Zapad


 


 
 

 

 
  
 
 
 
 
 
 
 
 
.
 
 
   

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Obs! Endast bloggmedlemmar kan kommentera.