söndag 6 oktober 2013

Partiledardebatten i SVT och vadå staten?


Vadå staten?
Kenneth Holmstedt, som tidigare bl.a. har varit regiondirektör i Skåne tar upp en viktig fråga i sin kommententar till partiledardebatten i TV. Se gärna en artikel i Svenska Dagbladet om Partiledardebatten.  Artikel i svenskan om debatten

Holmstedt skriver på Facebook om debatten:

"Det finns partier som vill flytta ansvaret från kommunerna vad gäller skolan till staten och nu också sjukvården från landsting/region till staten. Staten är aldrig bra på att driva verksamhet. Tänk bara på exemplen Arbetsförmedlingen och Försäkringskassan. De får alltid sämst betyg och tilltro. Tillsyn och verksamhet hamnar också i samma hand. Staten är också dålig på Ägarstyrning. Sättet att styra Vattenfall avskräcker. Statens företag styr sig själva... "

                                                    
                                                        

Bildtext: Ofta glöms det bort att Sverige faktiskt ser ut så här och därför har långa avstånd, som gör att allt inte kan styras från Stockholm. Vänder man upp och ner på Sverige så hamnar Sveriges nordspets, Treriksröset, vid Neapel i södra Italien. Detta faktum måste man tyvärr då och då behöva påminna politiker och andra opinionsbildare om.Jag skrev på Facebook följande kommentar till Holmstedts inlägg:

Du har helt rätt. Jag har aldrig förstått denna nostalgi för staten som med jämna mellan rum blommar upp i Sverige. Ute i Europa satsar alltmer på den regionala nivån. Sedan tror jag att vi har flera  landsting som är för små, har för få medborgare, men det är en annan sak. 

De exempel som du för fram på statliga misslyckanden är talande, eller om man talar med dom som var med när staten drev några sjukhus, bl.a. Karolinska institutet i Solna, fram till 1973 minns vilken befrielse det var när verksamheten övergick till landstingen.

Att t.ex. föra över resurser mot arbetslöshet och för sysselsättningsskapande åtgärder från stat till den regionala nivån skulle vara en välsignelse. Eller skolan, rent logiskt, och enligt min regionalistiska övertygelse, är det självklart att kommunerna ansvarar för för-och grundskolan, regioner för gymnasie- och yrkeskolor och staten för universitet och högskolor. Varför staten ska ha ansvar för miljöplaner, kultur- och turistskapande planering har jag aldrig förstått. Dessa uppgifter är andra exempel på verksamheter som bör regionaliseras. Länsstyrelserna bör renodlas till kontrollera att lagar och bestämmelser följs och släppa planering och styrning till folkvalda regionala organ.


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Obs! Endast bloggmedlemmar kan kommentera.