lördag 1 mars 2014

Ondskans imperium slår till

Mo Kas foto.

”Rysslands president Putin förbereder nu en regelrätt invasion.”

Ove Bring professor emeritus i folkrätt uttalar sig om situationen i Ukraina i en artikel i Svenska Dagbladet. Denna artikel har rubrik:

”Ett beteende vi inte har sett sedan nazisterna”

Ove Bring om Putin o Ukraina

Ove Bring är även internationell väldkänd folkrättsexpert. Bring är domare vid Internationella Tvistemålsdomstolen (Haagtribunalen). Bring har tidigare bl.a. varit verksam som professor i folkrätt vid universiteten i Stockholm och i Uppsala, på Försvarshögskolan och har varit folkrättslig expert på Utrikesdepartmentet.

I sin artikel skriver Bring bland annat:

- Nu har Putin tagit beslut om en folkrättsvidrig intervention i ett annat land. Det är det grövsta brottet mot FN-stadgans folkrätt som man kan tänka sig, säger Ove Bring till SvD och förklarar:

Bring analyserar och framhäver det unika i Putins aggression mot Ukraina. Bring skriver:

- Det är ytterst sällan sådant händer i vår tid. Vi trodde att den nazistiska praxisen att invadera andra stater upphört i och med FN:s bildande och FN-stadgan 1945.  Det har efter andra världskriget endast varit Saddam Hussein som gjort sig skyldig till detta vid invasionen av Kuwait 1990. Nu ser vi risken för en upprepning på närmare håll, säger Ove Bring.

Nu ser vi ytterligare ett exempel på Putins drömmar om att återskapa Sovjetunionen och Rysslands storhet. Först Moldavien, sedan Georgien och Armenien, nu har turen kommit till Ukraina. Det är uppenbart att detta har planerats i Kreml sedan man började förstå att Viktor Janukovytjs (Janukovitjs) dagar Kyiev (Kiev) var räknande.Vladimir Putin

Det är också uppenbart att Putin gör att för att försöka provocera fram nytt Georgien krig. Men nu måste Putin stoppas. Annars har vi för eller senare ryska trupper i Baltikum, Polen, kanske även i Tyskland och även på ännu närmare håll, t.ex. på Gotland eller i södra Finland. Det är många försvarsnedrustare, t.ex. landets statsminister Fredrik Reinfeldt (M) och finansminister Anders Borg (M) som har anledning att skämmas. I riksdagen är det enbart kristdemokrater och folkpartister som regerat och krävt ökade försvarsanslag. Se ett tidigare blogginlägg i detta ämne:

http://www.skanepaug.blogspot.se/2014/01/allians-kritik-mot-forsvarets-svarta-hal.html

Nu måste vi inse att det råder en akut risk för krig i Europa. Precis som Storbritannien 1939 kan Sverige, EU och Nato tvingas att använda tvångsmedel i värsta fall våld för att möta en totalitär stats drömmar om att lägga under sig andra länder och skapa ett nytt europeiskt imperium. Putins aggression mot Ukraina får inte vinna framgång, Europas demokratier för inte belöna Putin så som den dåvarande brittiska premiärministern Neville Chamberlain gjorde mot Hitler efter Nazitysklands ockupation av Sudetenland (ett område med tyskspråkig majoritet i dåvarande Tjeckoslovakien) genom den så kallade Münchenöverenskommelsen. Krim och Ukraina får inte bli ett nytt svek likt det som England och Frankrike utsatte tjeckerna för 1938.

Har i nyligen i ett annat inlägg på denna blogg just varnat för en rysk aggression mot Ukraina efter OS:

http://www.skanepaug.blogspot.se/2014/02/kremls-plundring-av-ukraina-stoppades.html

Hur allvarligt läget faktiskt är framgår bl.a. av det faktum att Nato kommer att sammanträda enligt artikel IV (ömsesidiga försvarsgarantier). Denna fastslår en medlemsstats rätt till konsultation och gemensamma försvarsberedelser. Kravet kommer från Lettland (som har 30 procents rysk befolkning) och Litauen (där ryssarna utgör 6 procent). Det endast fjärde gången i historien ett sådant möte äger rum. Dessa uppgifter kommer från Natos högkvarter i Bryssel och återges i kväll (den 1 mars) flera medier.

Здається, атака закінчилася? Перегукуємося! Всі бачать?

Gunnar Hökmark moderat Europa parlamentariker har idag skrivit en intressant debattartikel i Svenska Dagbladet om Rysslands aggression mot Ukraina.

" Väst måste nu vända Ryssland ryggen. Det vi nu ser pågå i Moskva och på Krim är medvetna politiska beslut, av Vladimir Putin och självfallet ingen annan, om att söka det formella mandatet att invadera ett annat land med militära förband, att upprätta en lydstat under Moskvas styre och att strunta i allt vad internationella regler och lagar. "

http://www.svd.se/opinion/brannpunkt/vast-maste-nu-vanda-ryssland-ryggen_3320908.svd

I en artikel på Kungliga Krigsvetenskapsakademin kommenteras den aktuella utvecklingen i Ukraina, "Försvarsberedningens öden och äventyr – Del 8 – Boktipset."

I denna artikel kan vi läsa bland annat:

" Vad ska omvärlden göra om Krims befolkning, där c:a 6 av 10 är ryssar, i ett val om en månad (30/3, enligt nya uppgifter) röstar för att utträda ur Ukraina? Kommer det sen också att följas av att ryssar i Narvaområdet, Estland vill ha beskydd? Eller det omvända, att ryssar i Kaliningrad vill bli självständiga från centralmakten, och till och med ansluta till Tyskland? "

En del av det vi ser på Krim kring detta är spel som syftar till att sätta press på Ukraina och omvärlden att tillmötesgå ryska intressen. "

http://kkrva.se/forsvarsberedningens-oden-och-aventyr-del-8-boktipset/

Ove Bring har skrivit många böcker om folkrätt, bl.a. om Dag Hammarskjölds tid som FN:s  Generalsekreterare: "Dag Hammarskjöljd and the Issu of Humaniterian Intervision." Mest känd är Brings bok "De mänskliga rättigheternas väg- genom historien och litteraturen." Här finns en länk till en intervju med Brink i Sveriges television där han samtalar om denna hans bok i programmet:  "En bok, en författare."

http://www.ur.se/Produkter/163232-En-bok-en-forfattare-Ove-BringOve Bring

Etiketter: Vladimir Putin, Ryssland, Krim, Ukraina, Kyiv, Kiev, Sverige, EU, Nato, Europa, Gotland, Finland, Södra Finland, Polen, Tyskland, Baltikum, Estland, Lettland Litauen, Georgien, Moldavien, Dag Hammarskjöld, FN, Förenta Nationerna, Generalsekreterare, Mänskliga rättigheter, Folkrätt, Ove Bring, SvD, Svenska Dagbladet, Försvarshögskolan, Uppsala universitet, Stockholms universitet, Internationella tvistemålsdomstolen, Haagtribunalen, Haag, Domare, SVT, Sveriges television, Utrikesdepartementet, UD, FN-stadgan, Saddam Husein, Irak, Kuwait, Andra världskriget, Nazityskland, Adolf Hitler, Tjeckoslovakien, München, Münchenöverenskommelsen, Neville Chamberlain, Viktor Janukovitj, Sovjetunionen, Fredrik Reinfeldt, Anders Borg, M, Moderaterna, KD, FP, Kristdemokraterna, Folkpartiet, Statsminister, Finansminister, Storbritannien, Frankrike,  Sudetenland, Krim, Krimhalvön, De mänskliga rättigheternas väg- genom historien och litteraturen, Kreml, Bryssel, Artikel IV, Natos stadga, Ömsesidiga försvarsgarantier, Natos högkvarter, Gunnar Hökmark,  Armenien, Viktor Janukovytj, Narva, Narvområdet, Kallingrad, Kungliga Krigsvetenskapsakademin, Försvarsberedningen,          

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Obs! Endast bloggmedlemmar kan kommentera.