söndag 23 mars 2014

Bojkotta Putins stulna chocklad
Vi ska bojkotta Putins stulna choklad- eller hur?

Putin angrepp på Ukraina och annekteringen av Krim har resulterat i ett nyhetsbrus som består av stora och små nyheter, ren ryktesspridning, lögner och propaganda, politiska utspel, expert kommententarer etc. Men också naturligtvis av fakta och konkreta beskrivningar av faktiska händelser. Ett exempel på en, för mig, oväntad händelse har i internationell media döps till
"Choklad kriget". 

Märkligt nog har detta inte uppmärksammas i svensk media. Jag fick först vetskap om händelsen genom att en god vän skickade mig denna länk som finns här nedanför. Jag har kollat upp och funnit att utländska medier rapporterar om stölden. Jag har funnit artiklar t.ex. i Danmark, i USA och i England om denna makabra händelse.

Om choklad fabriken i Ryssland

En god vän kommenterar händelsen så här i ett mail:

" I skuggan av det stora  kriget på Krim dyker det upp mera kuriösa nyheter. Putins hantlangare stal häromdagen den stora choklad koncernen Roshen med centrum i sydryska Lipetsk.

Varför? koncern ägs av den ukrainske miljonären Petro Poroshenko, som är en politisk aktiv ukrainsk patriot. Poroshenko sitter i ukrainska parlamentet och stödde aktivet Majdanupproret mot de sovjetiska makthavarna. Nu slår de gamla krafterna tillbaka där de kommer åt, t ex mot ukrainskaägda företag i Ryssland.

Det skedde lika hårdhänt som på Krim. Rysk kravallpolis stormade fabriken, förklarade den som rysk statsegendom och sände hem arbetarna. Så går det till i Putins neosovjetiska imperium. "Petro Poroshenko utanför Ukrainska parlamentet i Kyiev (Kiev)

Jag vill därför bestämt uppmana till en bojkott av Roshen choklad och all rysk choklad tills fabriken har återlämnats till sin rättmätige ägare. Jag är även beredd att stödja en allmän bojkott av ryska varor, t.ex. vodka, tills samtliga ryska styrkor har lämnat ukrainsk territorium.


 
Bild från Malmö. Roshen choklad finns i Sverige, men köp den inte snälla du! 

Etiketter: Vladimir Putin, Ukraina, Krim, Ukraina, Choklad, Choklad kriget, Petro Poroshenko, Kyiev, Kiev, Roshen, Roshen, Bojkott, Majdan, Euromajdan, Sovjet unionen, Nytotalitära imperium, Nysovjetiska imperium, Ryssland, Kommunism, Rysk invasion, Sovjetisering, Putins sovjetisering, Putins nytotalitära Ryssland, Bjokott av ryska varor, Handelsembargo, Rysk choklad, Ukrainsk choklad, Rysk vodka,     

2 kommentarer:

 1. Helt otrolig historia. Inte utan att man undrar
  a) vilket lagrum i rysk lag som låg till grund för nationaliseringen och b) vem som tar hand om intäkterna från Lipetsk. Skulle förvåna om pengarna gick ograverade till ryska statskassan. Men jag har två kommentarer:
  1. Roshen har flera fabriker. De flesta ligger i Ukraina, men tydligen även en i Litauen. Så en bojkott av företaget skulle drabba den rättmätige ägaren mer än Ryssland. Alltså, att bojkotta Roshenchoklad av denna orsak är kanske inte helt bra.
  2. Bojkott av ryska varor. Gärna det, men vilka skulle det vara? Det är inte helt enkelt att finna ryska varor att bojkotta. T o m vodkan, det är väl oftast svensk, finsk eller amerikanskt som säljs?

  SvaraRadera
 2. Tyvärr vet jag ej som Roshen även tillverkning i Litauen. De utländska artiklar jag har läst om denna stöld tyder inte på detta, men jag kan ha fel. Detta skrevs har flera konsumentorganisationer och större detaljhandels kedjor i flera länder t.ex. USA, Canada, Australien och England inlett en bojkott av ryska varor som vodka kaviar och choklad. Detta är en hämnd från de ryska ledarna mot alla som går emot putinklanens intressen. Pengarna försvinner ner i Putins och hans gelikars fickor.

  SvaraRadera

Obs! Endast bloggmedlemmar kan kommentera.