onsdag 22 juli 2020

Stå upp mot Putins gangsterstat


Putin's People - Catherine Belton - Häftad (9780007578818) | Bokus

Att det gamla talesättet om: att säg vem du umgås och allierar dig med så skall jag säga dig vem du är, ofta visar sig stämma, var en sak som jag tänkte på när jag på Frivärlds hemsida läste Olof Ehrenkronas recension om en ny bok om Vladimir Putin och hans närmaste krets: ”Putin´s pepole ”, av Catherine Belton. Ehrenkronas recension är publicerad under rubrik: ”Makteliten som skapade Ryssland”.


Catherine Belton: Putin's People review - an instant classic
Catherine Belton

Frivärld är en liberal tankesmedja, med en inriktning på utrikes- och säkerhetspolitik, har ofta mycket intressanta artiklar som Putinregimen och Ryssland. Jag gillar att Ehrenkrona inledningsvis anknyter till den beskrivning som Belton har i sin bok av hur Putins gangstervälde blev till och hur udda detta är i ett internationellt perspektiv. Ryssland har blivit en unik företeelse som stat. Endast ett land i Europa ligger nära den ryska utvecklingen och det är Belarus (Vitryssland).

Olof Ehrenkrona – Wikipedia
Olof Ehrenkrona

Det är som Ehrenkrona skriver:

"I Ryssland härskar ett våldsoligopol, där olika grupper, genom att under decennier systematiskt ha stulit och bedragit varandra och den ryska staten i dess olika inkarnationer, har lyckats erövra makten över resurserna. Den moderna statens upplösning började redan under sovjettiden, fortsatte under Jeltsin-åren och nådde sin fulländning under Putins två decennier långa maktinnehav. Under en dominant självhärskare har statens maktinstrument fragmentiserats och feodaliserats. De balanserande krafterna har försvunnit och när det uppstår konflikter fäller Putin i praktiken ensamt avgörandet. " 

Mikhail Khodorkovsky 2013-12-22 4.jpg
Michail Chodorkovskij som tidigare ägde det ryska oljebolaget 
Youkos, som står för c:a 20 procent av den ryska 
oljeproduktionen, fängslades och dömdes 2010 till ett 15 års 
fängelse för skattebrott efter att ha meddelat att han 
tänkte ställa upp mot Putin. En dom som kritiserades 
av Europarådet. Youkos togs i beslag av ryska staten
Chodorkovskij var dessutom obekväm för Kreml på grund 
av sin kamp mot den växande antisemitismen i Ryssland. 
Chodorkovskij blev benådad av Putin 2013 och lever nu 
i Berlin.

Att denna utveckling mot en gangsterstat började redan under sovjettiden är viktigt att komma ihåg. Beskrivningen av Putins Ryssland som en nation skapad av KGB, oligarker och olika maffiaklaner är riktig. Riktigt intressant blir Ehrenkrona när han skriver om att detta inte bara är en olycka och farlig utveckling för det ryska samhället utan också för oss i västvärlden.

Aras Agalarov: 5 Fast Facts You Need to Know | Heavy.com
Den rysk-azeriske oligarken Araz Ağalarov, 
här tillsammans med sin affärskompanjon 
Donald TrumpAğalarov som står Putins maktkrets 
nära, förekommer den federala utredningen om 
ryskt stöd till Trumps presidentkampanj 2016.

” I två av kapitlen beskriver Belton hur underrättelseorganen systematiskt använde sig av sina stulna finansiella tillgångar för att infiltrera och korrumpera personer, företag och banker i Storbritannien och USA. Det handlar om astronomiska belopp. Rysslands vunna ställning som marknadsekonomi och medlem i WTO fungerade som inträdesbiljett till den globala arenan. Framgångarna har heller inte uteblivit. De samordnade insatserna för att stödja Brexit-kampanjen och Trumps presidentvalskampanj var betydande och resultaten över förväntan. Belton citerar en av de ljusskygga figurer som följde förloppet från 1990-talets början: ”Allt som han (Trump) lovade gör han. En gammal sovjet-dröm om ett Europa som utan USA:s militära stöd, skulle upplösas i en strid mellan nationalstater skulle kunna bli en realitet.”

Brexit means Brexit' posters with Vladimir Putin crop up around ...
En affisch i London under omröstningen om Brexit.

Ehrenkronas sammanfattning av Beltons bok får en att hoppa till och tänka efter. Dessa rader ger oss en förklaring varför ett nytt kallt krig har brutit ut mellan öst och väst. Och ger också en klockren beskrivning av den utmaning som västvärlden står inför. Han skriver:

Hennes berättelse innehåller alla de kända namnen, och kretsen av spioner, gangsters och andra ljusskygga figurer är förvånansvärt liten med tanke på den enorma skada som har tillfogats Ryssland och omvärlden. Belton sätter därmed fingret det stora säkerhetspolitiska problemet med ett Ryssland, som i händerna på en snäv bottenlöst korrupt krets aktörer, vilka disponerar enorma resurser och använder dessa för uteslutande destruktiva syften och med målet att välta den liberala världsordningen som byggdes upp efter andra världskriget över ända.

Is Vladimir Putin using fake news to pull the strings in Brexit ...
En annan Brexit bild av Putin här med Donald 
Trump och Nigel Farage.

Jag delar Ehrenkrona och Beltons slutsats att Ryssland är i ett sådant skick att vi i praktiken inte kan göra mycket för att få det på rätt köl. Men att vi i väst har ett egenintresse ta upp kampen mot Putins gangsterstat:

” ... stoppa infiltrationens och korruptionens gissel. Det är hög tid att blåsa nytt liv i det säkerhetspolitiska samarbetet i väst och låta ekobrottspolisen städa upp bland penningtvättare och gangstersyndikat. Vi måste inse att Rysslands operationer, för att överallt där det är möjligt försöka ersätta lagstyret med de laglösas styre, har blivit den västerländska civilisationens överlevnadsproblem. ”

Rapport om Putinkopplad penningtvätt 2013 | SvD
Danske Bank liksom svenska Swedbank är bara två banker 
som avslöjats med att tvätta pengar åt ryska oligarker 
och kretsen runt Putin.

Catherine Belton. 2020. Putin’s people – How the KGB Took Back Russia – And Then Took On The West, Farrar, Straus and Giroux, New York.




Läsa mer:
Nyligen i ett tidigare inlägg på denna blogg tog jag upp att införa en så kallad Magniskij lag i Sverige och i EU. I detta sammanhang kom jag in på Kremls och Putin klanens ljusskygga affärer i väst.


I ett annat inlägg tar jag upp Putinregimens politiska krig mot väst och dess främsta politiska målsättning om att slå in en kil mellan USA och Europa. 

Du kan läsa detta inlägg här 

I ett tidigare inlägg tar jag upp hur Putin och Kreml försöker förhindra att nationerna på Balkan närmar sig väst och blir medlemmar av EU och Nato.

Du kan läsa denna artikel här

Foto överst:
Titelsidan på Beltons bok.


En av Lukoils bensinstationer i New York. 
Lukoil ägs av intressen i Kremls närhet.
VD är den Putin vänlige Vagit Alekperov.  

Etiketter:                                                                                                                   
Frivärld, Ryssland, Vladimir Putin, Kreml, KGB, FSB, Frivärld, Catherine Belton, Olof Ehrenkrona, Brexit, Donald Trump, USA, Storbritannien, Kalla kriget, Maffia, Penningtvätt, Korrumption, Oligarker, Swedbank Danske Bank, Brexit, Nigel Farage, Araz Ağalarov, Michail Chodorkovskij, Yokus, Lukoil, Vagit Alekperov,         

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar