söndag 5 juli 2020

(S):s o (MP):s el katastrof


Tomas Karlsson: Kan M och KD hitta ut från missnöjesträsket?
I Aftonbladet har partiordförandena för moderaterna och för kristdemokraterna: Ulf Kristersson respektive Ebba Bush skrivit en gemensam debattartikel om regeringens energipolitik. Deras artikel är publicerad under rubrik: ”Lövens energipolitik har misslyckats!”.


Ringhals kärnkraftverk – Wikipedia
Ringhals 1 och Ringhals 2.

I sin artikel framför Kristersson och Bush krav på att rektorn i Ringhals 1 inte stängs i december som regeringen har beslutat. I deras artikel framförs flera viktiga argument mot att så sker. Ett är att vi under värmeböljan i slutet av juni lyckades få en akut elbrist. Vilket bland annat tvingade fram öppning av svensk kolkraft som endast är tänkt att användas under extra kalla vinter dagar. Men inte ens detta visade sig vara tillräckligt. För att klara el försörjning till hushåll, kommuner och industri tvingades vi också att importera smutsig kolkrafts el från Danmark och Litauen.

Flytt till Danmark: Dagens roliga danska ord
Kolkraftverk utanför Köpenhamn

Då jag själv är bosatt vid Öresund blir jag måttligt road av att de danska reservverken utanför Köpenhamn kör igång. Dessa är ålderstigna kolkraftverk påverkar skåningarnas livskvalité och miljö negativt. Och visst är det absurt, som framförs i Kristerssons och Bush artikel, att vi har lyckas skapa en elbrist som är så stor att priset blir 17 gånger högre i Lund än i norra Sverige.

Energiplan för Lunds kommun 2019 - 2026 - Lunds kommun
Illustration från Lunds kommuns energiplan 2019-2026

Denna situation har dessutom tvingat fram att Ringhals 1 har startas upp tidigare än planerat, efter ha varit avstängd på grund av service. Detta visar på att vi har för liten kapacitet i vårt elnät. Att vi saknar marginaler kan få allvarliga konsekvenser. Jag vågar inte tänka på vad som kan hända som vi kommer att få en sträng vinter i år. 

Agrotech » skånsk vinter 3 WP
Foto över en riktig skånsk vinter.

Precis som framförs i artikeln är det märkligt att vi genom politiska beslut kraftigt minskar vår förmåga att producera el när vi samtidigt vill minska våra utsläpp bl.a. genom en omfattade elektrifiering av våra tunga transporter både på räls och på väg. Det borde vara självklart för alla att ökade utsläpp genom att starta upp smutsig produktion av kolkraft inte går ihop med en vision av minskade utsläpp i vår atmosfär.

Ny teknik för elväg testas i Lund – elskena limmas på vägen – Recharge
Ny teknik testas för en elväg i Lund.

Det är lätt att instämma i Kristerssons och Bush analys om att regeringens klimatpolitik är misslyckad. Vi har en för liten kapacitet att producera el. Vi riskerar en elbrist i vinter med kraftiga prishöjningar och eventuellt måste även en ransonering av el komma att införas. 

Ransonering – Wikipedia
Ett foto av ett svensk ransoneringskort 
från Andra världskriget.

Kärnkrafts noja och världsfrånvänd idealism har fått styra regeringens energipolitik. Inom detta område har Miljöpartiet tyvärr fått sätta avtryck. Ett inflytande kan få mycket allvarliga konsekvenser för miljö, hälsa, ekonomi och jobben. Undrar för övrigt vad sossar verksamma inom den tunga industrin tycker om att förutsättningar för verksamheten och dess omställning rycks undan genom att vi kan producera den el vi behöver? Att behöva släcka ner och stänga industrier, eller skicka hem patienter från våra sjukhus och vårdcentraler för att det inte finns tillräckligt med el i våra nät är knappast framtidsutsikter som vi bör bejaka. Eller hur?

Jag skulle rösta ja till en renare planet” - Nyhetsmagasinet Syre
Ett foto som tydligt visar varför kärnkraft behövs och är bra 
för vår miljö.


Etiketter:                                                   
Kärnkraft, Ringhals, El, Elproduktion, Kolkraft, El ransonering, EL pris, Energipolitik, Energi, Klimatomställning, Litauen, Danmark, Skåne, Lund, Norrland, Ulf Kristersson, Ebba Bush, Kristdemokraterna, Moderaterna, Miljöpartiet, regeringen, Stefan Löven, Socialdemokraterna.



Inga kommentarer:

Skicka en kommentar