fredag 10 juli 2020

Inför en Magnitskij lag i Sverige och i EU


Bill Browder polisanmäler Swedbank i Estland | SVT Nyheter

I Dagens Nyheter har Sofia Nerbrand skrivit en läsvärd ledare om att Sverige bör följa flera andra västerländska demokratier och införa en så kallad Magnitskij lag. Finansmannen Bill Browder tjänade stora summor i Ryssland efter det Kalla krigets slut tills han avslöjade hur personer i Vladimir Putins närhet, oligarker, höga militärer och ledande statstjänstemän förskingrade enorma summor. 

Aras Agalarov: 5 Fast Facts You Need to Know | Heavy.com
Den rysk-azeriske oligarken Araz Ağalarov, 
här tillsammans med sin affärskompanjon 
Donald TrumpAğalarov som står Putins maktkrets 
nära, förekommer den federala utredningen om 
ryskt stöd till Trumps presidentkampanj 2016.

Detta ledde till att hans vän och advokat Sergej Magnitskij torterades till dödades i ett ryskt fängelse 2009. Förmodligen för att han skulle avslöja var Browder fanns och var han eller Magnitskij kunde ha gömt undan komprometterade material som avslöjande flera ledande personer från den ryska samhällseliten.


Sedan dess har Browder vigt sitt liv åt att nationer skall införa en lag som förbjuder personer inblandade i Magnitskijs död och andra som förgriper sig på demokratin och rättsstatens principer skall förbjudas att besöka eller bedriva affärer i våra demokratier. Browder som tvingades att fly från Ryssland fruktar ännu för sitt liv och har tvingats gå under jorden. Han lever nu med skyddad identitet och med livvaktsskydd.

Russia set to publish "black list" of Lithuanians in response to ...
Sergej Magnitskij. 

USA, Australien, Kanada och de tre baltiska staterna har infört en Magnitskij lag och nu följer Storbritannien efter. När blir det Sveriges tur? I London skall nu en särskild Magnitskij lista presenteras som bl.a. kommer att innehålla namn på personer som svartlistas för deras inblandning i Magnitskijs död tillsammans med bland annat personer iblandade i mordet på den saudiske journalisten Jamal Khashoggi i Istanbul.

Jamal Khashoggi - Committee to Protect Journalists
Jamal Khashoggi som mördades
på den saudiska  ambassaden  
i Istanbul.

I sin artikel citerar Nerbrand den brittiska utrikesministern Dominic Raab som i Underhuset argumenterade för att införa denna lag: ”de med blod på sina händer – diktatorer och kriminella – kommer inte att kunna valsa i vårt land för att köpa bostäder på King´s Road, julshoppa i Knightsbridge eller tvätta blodspengar i brittiska banker”. 


Raab som absolut inte tillhör mina politiska favoriter. Men här vill jag bara utbrista. Bravo! Just så!

Global Britain is leading the world as a force for good: article ...
Dominic Raab, brittisk utrikesminister.

Nerbrand har en viktig poäng i sitt konstaterade av att vår nation inte är förskonat för olika diktatur regimers aktiviteter eller från aktioner av dess olika företrädare här i Sverige eller på hemmaplan. Under senare tid har Swedbanks inblandning i oligarkers penningtvätt i Baltikum uppmärksammats även internationellt.

Marieberg och Fredhäll. | Trippa 
Ryska ambassadens entré i Stockholm.

Olika totalitära regimens ambassader i Stockholm t.ex den ryska, den kinesiska och den iranska ambassaden har kommit i fokus för deras flyktingspionage och olika illegala påtryckningar mot sina landsmän bosatta i Sverige. Detta ger tillsammans med Swedbanks tvivelaktiga affärer en rad ideologiska och politiska skäl till varför en Magnitskij lag skall införs även i Sverige. Så nu undrar man. När skall vi våga att skrida från ord till handling? Kom igen Sverige! Sluta fega! Inför en Magnitskij lag nu! Men detta räcker inte. Nerbrand har också rätt i sitt konstaterade om att Sverige bör ta initiativ till att en europeisk Magnitskij lag införs i EU.

131113-why europe needs Magnitsky Law - EP book launch-IMG… | Flickr
Bill Browder under ett besök i Bryssel 
där han argumenterade för en 
europeisk Magnitskij lag.

Foto överst: 
Ett fotomontage med anledning att Browder polisanmälde Swedbank när det blev känt att banken medverkat i penningtvätt för ryska oligarker i Estland. 


Etiketter:                                                                                                               
Magnitskij lag, Sergej Magnitskij, Bill Browder, Vladimir Putin, Ryssland, Oligarker, London, Storbritannien, Dominic Raab, USA, Kanada, Australien, Estland, Lettland, Litauen, Baltikum, Sverige, Sofia Nerbrand, Dagens Nyheter, Jamal Khashoggi, Kina, Iran, EU, Swedbank, Araz Ağalarov, Donald Trump,

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar