torsdag 12 mars 2020

Kremls attck mot väst


Bildresultat för rysk docka

I Byline Times, som är en sajt som drivs av ryska demokratiaktivister som lever i exil i Storbritannien, har jag funnit en intressant sammanställning över hur Putin och Kreml bedriver sitt politiska krig mot väst. Denna artikel är publicerad under rubrik: 
Big lies and rotten hearings. 17 Kremlin desinformation techniques.”


Detta inlägg har sammanställts av författaren och människorättsaktivisten Zarina Zabrisky som föddes i Sant Petersburg men som nu lever i en frivilligt vald exil. Zabrisky har offentligt angivit att hon lämnade Ryssland i protest emot ett alltmer auktoritärt samhällsklimat med bl.a. inslag av en växande sovjetnostalgi.

Bildresultat för zarina zabrisky
Zarina Zabrisky

Zabrisky bor numera i USA och har blivit känd och respekterad för sin undersökande journalistik och sitt författarskap om hur ryska organ och myndigheter aktivt försöker styra politik och opinionsbildning i väst. Bland annat har hon undersökt Trump administrationens intima kontakter med Putin och Kreml. I detta sammanhang har hon avslöjat regelbundna kontakter som ryska säkerhetsorgan har haft med Donald Trump och som påbörjades långt innan han blev president. Zabrisky har bl.a. kunnat bevisa omfattande ekonomiskt stöd från ryska oligarker, som står regimen nära, till Trumps fastighetsimperium. 

Trump Tower

Trump Tower i New York.

Zabrisky har också skildrat de ryska myndigheternas förföljelse av den aktivistiska feministiska punk- och konstnärsgruppen Pussy Riot och ryska myndigheters brott mot mänskliga rättigheter i Tjetjenien. Mest känd blev Zabrisky när hon, genom att analysera öppna ryska källor, fick fram namnen på de två ryska officerare från militära säkerhetstjänsten GRU som utförde mordförsöket med hjälp av nervgas på den f.d. ryska översten Sergej Skripal och hans dotter Julia i brittiska Salisbury. Gärningsmännen hade fotograferas av flera av stadens övervakningskameror vid tidpunkten för dådet.   

I ett inlägg på denna blogg har skrivit om mordförsöket mot Skripal.


Bildresultat för skripal

Foto montage ang Sergey och Julia Skripal 
och giftgasattacken emot dem i Salisbury.

Bildresultat för skripal

De två GRU-officerare som utförde 
mordförsöket på Skripal. 

Zabrisky har rätt. Ryssland har under en längre tid bedrivit ett omfattande politiskt krig mot de västerländska demokratierna. Ett krig som har skruvats upp efter den östeuropeiska kommunismens fall 1989. Putinregimen känner sig hårt trängda av en demokratisk smitta. I Kreml befarar man ett Euromajdan i Sankt Petersburg eller på Röda Torget i Moskva. Personligen tror jag att detta utgör en viktig drivkraft bakom Kremls militära engagemang i Ukraina. Man livrädd för att en lyckad demokratisering av ett stort slaviskt folk skall skapa en folklig längtan efter ett västerländskt samhälle även i Ryssland. För regimens överlevnad har Putin och Kreml satt en gräns för väst inflytande fram till Serbien, till östra Ukraina och till Vitrysslands gräns.


Euromajdan (Europa torget) den demokratiska 
revolution som ägde rum på Frihets torget i 
ukrainska Kiev. Fotot är från december 2013.

I ett annat inlägg har jag tagit upp hur Ryssland genom omfattande och målmedvetna påverkans operationer försöker hindra att nationerna på Balkan närmar sig väst, blir medlemmar i EU och i Nato.

Här kan du läsa mitt inlägg om Putins påverkansoperationer på Balkan

Zabrisky har också rätt i sin analys om att Kremls omfattande desinformation mot väst alltmer byts ut mot mer raffinerade och långsiktiga åtgärder t.ex. genom att odla långsiktiga kontakter med enskilda radikala politiker och partier, både till höger som till till vänster. Dessa partier och politiker har vissa gemensamma drag t.ex. anti-etablissemangspolitik, aggressiv nationalism, anti-EU, anti-Nato, populism, inslag av rasism och antisemitism, exempelvis: De gula västarna i Frankrike, Alternativ för Tyskland, Nationella Fronten i Frankrike, Sinn Féin på Irland, Vlaams Belang i Belgien, Gyllene Gryning i Grekland, UKIP i Storbritannien och viss mån även till populistiska partier som Sverigedemokraterna, Sannfinländarna eller det konservativa Tory partiet i Storbritannien. 

Bildresultat för ukip

Nigel Farage ett exempel på en nationalistisk 
anti-EU och anti-Nato politiker som är positivt 
inställd till både Trump och Putin.

Dessa åtgärder har som syfte att se till att Kreml vänliga politiker blir valda, att vänligt sinande partier får framgång genom att bl.a. att ge ekonomiskt stöd för deras politiska kampanjer som t.ex. i Brexit omröstningen i Storbritannien eller olika nationella kampanjer mot EU och Nato. Ryssland använder målmedvetet dessa politiker och deras partier som kanaler för att föra fram sitt in politiska agenda för att splittra Europa, försvaga gemensamma europeiska organ som EU, Nato och Europarådet, smutskasta de västerländska demokratiernas institutioner som militär, polis, partier, domstolar, fria medier, fackliga organisationer, företag, olika folkrörelser etc. allt för att slå in en kil mellan USA och Europa. Jag har tidigare på denna blogg skrivit ett inlägg om vad olika brittiska antikorruptionsnätverk har funnit när man granskade kontakter mellan brittiska Torries och Kreml inför Brexit.


Bildresultat för nato

Nato:s nuvarande Generalsekreterare Jens 
Stoltenberg (S) tidigare norsk statsminister.

Samtliga av de 17 punkter som Zabrinsky tar fram väl värda att noga analyseras. Lägger man dessa tillsammans så får man en tydlig bild av att de västerländska demokratierna är under attack från Kreml. Ett angrepp som hotar vår frihet, vår demokrati och våra mänskliga rättigheter. Zabrisky kan hjälpa oss att släppa på bromsen och överge vår västerländska naivitet och vårt önsketänkande om att Ryssland är en vanlig nation som andra och att Putin är bara en despotisk ledare bland flera andra. Uppfattningar som är ofta förekommande inte minst i vårt svårt fredsskadade Sverige.


Soldater från säkerhetstjänstens FSB:s speciella 
insatsstyrka i aktion i Moskva.

Foto överst:
En politisk variant av den traditionella Matrjosjka dockan. 
Här med ryska presidenter.

Adress till denna blogg:
skaunepaug.blogspot.com

Etiketter:
Ryssland, Kreml, Putin, Zarina Zabrisky, Vladimir Putin, Kreml, GRU, Brexit, Sergey Skripal, Euromajdan, Röda Torget, Ukraina, Vitryssland, Serbien, Donald Trump, Nato, EU, Europarådet, Sverige, Brexit, Pussy Riot, Tjetjenien, Torries, Sverigedemokraterna, Nationella Fronten, De Gula Västarna, Sannfinländarna, Alternativ för Tyskland, Vaalams Belang, Gyllene Gryning, Nationalism, Antisemitism,      

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar