söndag 12 juli 2020

Hagia Sofia avslöjar Erdoğans storturkiska dröm


Bildresultat för hagia sophia
Hagia Sofia (den Heliga Visheten) i Istanbul ska bli moské, det meddelar Turkiets president Recep Tayyip Erdoğan. Den stora ikoniska basilikan var ursprungligen en östortodox katedral i nära 900 år. Den välkända Hagia Sofia ligger i Istanbuls europeiska del, några hundra meter från Bosporen och ses som den bysantinska arkitekturens mästerverk. Den byggdes ursprungligen som en kristen kyrka på 500-talet, och blev efter brytningen mellan den västliga och östliga kristenheten den ortodoxa kyrkans huvudsäte, där flera bysantinska kejsare kröntes. 

Bildresultat för hagia sophia
Vy över Hagia Sofia och dess minareter.

Efter Konstantinopels fall på 1400-talet, blev den då nära 900-åriga kyrkan omvandlad till moské och tillfördes så småningom minareter. Efter nära 500 år som moské och det ottomanska rikets fall, sekulariserades sedan byggnaden och öppnades i stället som ett religiöst museum 1935, under den moderna sekulära turkiska republikens ”landsfader” Mustafa Kemal Atatürk

Bildresultat för kemal atatürk
Kemal Atatürk, Turkiets president 1923-1938. 

Hagia Sofia nya öde har uppmärksammas internationellt. I svensk media har jag funnit två artiklar om detta som jag rekommenderar. I Smålandsposten har Fredrik Haage skrivit en ledare i ämnet som publicerats under rubrik: ”Lämna Sofia i fred!”


I tidskriften Signum finns en annan läsvärd text från internationella Kathpress om Hagia Sofia som är publicerad med rubrik: ”Omvandling av Hagia Sofia utlöser protester i öst och väst.”


Bildresultat för Erodgran
Recep Tayyip Erdoğan

Nu måste Sveriges regering och EU reagera mot Turkiets islamisering och Erdoğans 
AKP-regering och dess sunnimuslimska imperialism. En nationalistisk utopi som tydligt innehåller en dröm om ett återskapa ett Storturkiet, ett nytt ottomanskt kalifat i sydöstra Europa och i Mellanöstern. Tecken är många. Hot mot sina kristna grannländer Grekland och Cypern samtidigt som Turkiet har närmat sig totalitära regimer t.ex. Ryssland och Kina, militär inblandning i inbördeskrigen i Irak, i Syrien och i Libyen. I flera offentliga framträdanden har Erdoğan framfört krav på att också "befria" al-Aqsa moskén i Jerusalem. 

Hagia Sophia: Museum or mosque? | Middle East| News and analysis ...
En mosaik med Jungfru Maria och Jesus.
Ett av flera exempel på att Hagia Sofia
numera är en multireligiös byggnad som 
tillhör hela mänskligheten. Hagia Sofia
är upptagen på UNESCO:s Världsarvslista.
UNESCO är FN:s organ för vetenskap 
och kultur.

Hit hör också AKP-regimens ökade förföljelser mot olika inhemska minoriteter som kurder, kristna, judar och greker. Politiska domar mot jurister och journalister plus allt strängare regler för censur och övervakning av enskilda medborgare. Under senare tid har AKP-regimen släppt i väg en kanonad i turkiska medier mot kristna, EU, judar och Israel samt västerlänningar i allmänhet. Det är mot detta politiska-, religiösa- och kulturella klimat i dagens Turkiet som beslutet om Hagia Sofia skall ses. Nu måste Sverige, EU och övriga delar av det internationella samfundet sätta ner foten och säga ifrån. 

Bildresultat för AKP
Foto från ett möte med islamiska Rättvise- 
och Utvecklingspartiet (AKP) i Ankara.

Foto överst: 
En AKP-anhängare viftar med den turkiska flaggan vid Hagia Sofia.

Länk till denna blogg

Etiketter:
Turkiet, Erodgan, AKP, Hagia Sofia, Europa, EU, Istanbul, Bysantinska riket, Ottomanska riket, Bosporen, Ryssland, Kina, Israel, Judar, Antisemitism, Islamism, Mellanöstern, Medelhavet, Grekland, Cypern, Libyen, Syrien, Irak, Smålandsposten Fredrik Haage, Signum, UNESCO, FN, al-Aqsa moskén, Jerusalem,   

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar