torsdag 16 juli 2020

Utpekandet av Engström som Palmes mördare är en rättsskandal

Skandiamannen

Expressens Debatt har advokat Peter Althin och f.d. chefsåklagare Sven-Erik Alhem skrivit en artikel om utpekandet av den så kallade Skandiamannen Stig Engström som Olof Palmes mördare.


Kvinna ljög om krogmorden – frias även av HD - Omni
F.d Chefsåklagare Sven-Erik Alhem.

Deras artikel är läsvärd och intressant. Och det faktum att båda dessa välkända jurister tillsammans skriver en artikel är en sensation. Under årens lopp har dessa båda ofta debatterat emot varandra i media både när det gäller enskilda rättsfall och rättegångar, som när det gäller syn på utformning av lagstiftning och rättstillämpning. 

Bildresultat för peter althin
Advokat Peter Althin.

Men i detta fall är man överens. Båda anser att det är en skandal att Palmegruppens ledare chefsåklagare Krister Petersson på en presskonferens pekar ut en enskild person som skyldig till mordet på Sveriges dåvarande statsminister. Ett haveri för både rättvisa och rättssäkerhet.

Intervju: Är du säker på att inte Engström hade alibi, Krister ...
Chefsåklagare Krister Petersson.

Precis som framförs i artikeln är det minst sagt märkligt att riksåklagaren Petra Lundh inte ingrep inför Peterssons möte med media när hon informerades av honom. Att lägga ner förundersökningen var helt rätt men jag misstänker att Petersson har blivit utsatt för politiska påtryckningar att ta detta beslut, vilket i så fall är illa. Värnandet av rättsstatens principer innebär bl.a. att beslut om när en förundersökning skall inledas eller avslutats självständigt skall fattas av åklagare och inte av politiker eller av andra. Att man kan begära juridisk överprövning om ett sådant beslut är helt i sin ordning, men beslut om detta får inte bli föremål för politiska-, ekonomiska- eller andra externa överväganden. Kanske har Petersson och Palmegruppen också blivit utsatta för påtryckningar om, att i samband med att presentera ett beslut om avsluta utredningen, dessutom presentera en "lämplig" gärningsman. En syndabock.

RÅ: ”Rekryteringarna har skett på sedvanligt sätt” - Omni
Riksåklagare Petra Lundh.

Om så har skett är detta en skandal av stora proportioner. Vi får går tillbaka till 1950-talets Heijbyaffär (där dåvarande kung Oscar V blev inblandad i en utpressning som hade med hans homosexuella läggning att göra) för att finna något liknande rättsövergrepp av svenska staten. I vår tid finns en olycklig parallell i det så kallade Kevinfallet (som nämns i artikeln) av när en åklagare pekar ut personer som gärningsmän innan rättegång. Jag stödjer kravet på att en kommission tillsätts som utreder åklagares skyldigheter och rättigheter i detta sammanhang. Precis som man nu har valt att göra med anledning av Corona pandemin. Det är viktigt att denna kommission får ett öppet och brett mandat. För detta får inte hända igen.


Haijbyaffären | Zenzationella Människor Et Facto
Polisfoto av Kurt Heijby.

Vi behöver få utrett: Varför togs beslutet att lägga ner utredningen av Palmegruppen och varför valde Petersson att peka ut Engström inför media?  Det är viktigt att denna kommission tillsätts med fristående och oberoende jurister och andra experter. Det finns många skäl till varför detta bör sättas igång genast. Staten kan komma att bli föremål för juridiska processer på grund av vad framfördes på presskonferensen. Sverige kan bli föremål för prövning i internationella domstolar som t.ex. Europadomstolen för mänskliga rättigheter i Strasbourg för kränkning av enskild individs rättigheter av en stat när det gäller opraktisk och rättvis rättstillämpning. Sedan tycker jag att detta agerande är ett otyg som man bör markera kraftfullt emot. Efter att en kommission med flera framstående jurister undersökt saken blir det lättare att beslut om eventuellt åtal eller andra disciplinera åtgärder mot de inblandade och om det finns behov av att föreslå förändringar av gällande lagstiftning och instruktioner för riksåklagaren eller andra åklagare. 

Sverige fälls i Europadomstolen för mänskliga rättigheter | Allt ...
Domare i Europadomstolen.

Men det mest anmärkningsvärda med Peterssons agerade är, som framförts i artikeln, det faktum att en person förklaras skyldig till ett allvarligt brott utan att formellt åtal har väckts eller blivit prövat i domstol och utan att någon dom vunnit laga kraft. Att Engström är död sedan år 2000 och inte har några nära anhöriga kvar i livet spelar ingen roll. Inte heller att Engström förmodligen i flera avseenden var en obehaglig person. En fällande dom efter en rättegång som vunnit laga kraft, kan aldrig ersättas av ett ensidigt utpekande av en åklagare eller någon annan på en presskonferens. Det är just detta som saken faktiskt gäller. 

Hur läser man ett rättsfall? | Allt om Juridik
En talande illustration om domar liksom annan 
myndighetsutövning måste utgå från gällande
lagstiftning.

Staten i form av chefsåklagare eller någon annan skall inte kunna utpeka någon enskild som skyldig till brott utan att man har blivit fälld i domstol. Kan Engström vara den person som mördare Palme? Kanske. Men detta hör inte hit. Det ända vettiga som Peterssons förde fram i sitt möte med media ang Engström var att han tyckte det var märkligt att Engström inte blev grundligt utredd kort efter händelsen eftersom han bevisligen hade befunnit sig på Sveavägen vid tidpunkten för mordet och att hans eget vittnesmål om sin närvaro vid gärningsplatsen inte stämde överens med vad andra vittnen har fört fram. 

Olof Palme Minnemärke (Stockholm, Sverige) - omdömen
Minnesplattan på platsen för Palme mordet.

Jag kan inte komma ifrån en känsla om att detta, liksom det tidigare utpekandet av en annan person med alkoholproblem som Palmes mördare, Christer Petersson, som dock fick en chans att försvara sig i domstol och friades, visar på Palme utredningen redan från början saboterades på grund av politiska hänsyn, personliga vänskapsband och att glada amatörer, under årens lopp, fått lägga sig i utredningsarbetet. Tyvärr verkade det som denna anda av att slira på 
laglighet, saklighet och opartiskhet, som har kännetäcknat arbetet i Palmeutredningen även fått styra när och hur förundersökningen läggs ner.

55. Christer Pettersson
Christer Pettersson

Foto överst:
Skandiamannen, Stig Engström.

Länk till denna blogg

Etiketter:                                                                                                                          Palmemordet, Skandiamannen, Stig Engström, Palmegruppen, Christer Pettersson, Krister Petersson, Expressen, Sven-Erik Alhem, Peter Althin, Riksåklagaren, Petra Lundh, Europadomstolen, Rättssäkerhet, Rättsskandal, Rättsröta, Heijbyaffären,Gustav V, Kurt Heijby, Kevinaffären, 

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar