måndag 13 juli 2020

Hurra för Europol

About Europol | Europol

EU:s Europol är ett tydligt exempel på att europeiskt samarbete är viktigt och betydelsefullt. Genom detta överstatliga polissamarbete i Europa har krypteringstjänsten Encrochat, som funnits installerad i särskilt utformade Android telefoner, och som har använts av grovt yrkeskriminella, kunnat knäckas och avancerad organiserad brottslighet har avbrutits. 

Bestäm vart bilder och filmer ska sparas på Android | enkelteknik.se
Android telefon.

Det mest kända av de brott som klarats upp var ett avslöjande av att ett center för kidnappning, utpressning och trafficking i södra Nederländerna som var under uppbyggnad. De containers som polis fann på platsen och som var ombyggda till tortyrkammare väckte stor internationell uppmärksamhet. I Sverige har avkryptering av detta nätverk lätt till att ett tiotal personer har kunnat gripas misstänkta för grova brott som mord, sprängningar och narkotikasmuggling. En annan framgång för Europol nyligen är att man lyckades knäcka ett franskt pedofilnätverk som kommunicerade på Darknet där övergreppen publicerades. 

Polis fann hemligt fängelse och tortyrkammare - YouTube
Foto av en av de makabra tortyrkamrarna i 
närheten av Antwerpen.

Sveriges Radios nyhetssajt fann jag en artikel om detta av Paloma Vangpreecha som är publicerad med rubrik: 
Europol har knäckte krypteringstjänst – har förhindrat brott.”


Bortsett från det självklara i att det är glädjande att människoliv räddas genom att kriminella hamnar bakom lås och bom, som innehåller denna nyhet en hel del annat att reflektera över. En sådan aspekt är att teknik som utvecklats för ett legitimt syfte som att förhindra kapning av personuppgifter och bankkonton kan komma att användas för brott. Därför är det viktigt när dessa tjänster utvecklas att brottsbekämpande myndigheter, efter beslut i domstol, får möjlighet att kunna ta del av vad sägs och skrivs i olika krypterade tjänster och att de utformas så att detta blir tekniskt möjligt.

Öppna bankkonto online
Illustration av Bankkonto på nätet.

En annan aspekt på detta är mer politisk. Under senare års växande Euroskeptism exemplifierad genom Brexit, så har olika former av Europasamarbetet som t.ex. Europol, Euroamtom och Erasmus programmet ifrågasätts och kritiseras här hemma och runt om i Europa. Dyrt och onödigt är argument som ofta framförs. Men just denna stora framgång för Europol, som är en framgång för oss alla i Europa, visar på att nationerna inom EU alltmer behöver varandra, påverkas av varandra och har möjlighet att stödja varandra för att lösa gemensamma problem som internationell brottslighet. T.ex. att knäcka mycket avancerad krypterad kommunikation, som nu Europol lyckats med, kräver stora resurser som knappast varje nation kan klara av att bygga upp på egen hand, inte ens större nationer som Tyskland, Frankrike och Storbritannien (vilket man snart kommer att märka i London). 

Safeguard and Euratom Inspectors (03210582) | Safeguards Ins… | Flickr
Inspektörer från Euroatom i arbete.

I Danmark, som har ett undantag för att delta i delar av Europols verksamhet, diskuteras nu flitigt att fullt ut gå med i Europol. Det borde vara en självklarhet att brottslighet inte gör halt vid nationsgränser och att vi behöver mer, inte mindre, av samarbete i EU. 
Leve Europol!

Europol riktade cyberattacker mot IS – flera servrar nedtagna ...
Fotomontage med anledning av Danmarks relation
till Europol.

Foto överst:
Europols huvudkontor i nederländska Haag.


Etiketter:
EU, Europol, Mobiltelefoni, Kryptering, Krypteringsnätverk, Euroskeptism, Trafficking, Kidnappning, Tortyr, Brexit, Nederländerna, Storbritannien, Tyskland, Frankrike, Danmark, Sverige, Polissamarbete, Maffia, Organiserad brottslighet,Tortyrkammare, Paloma Vangpreecha, Sveriges Radio, Ekot, SR, Erasmus, Euroatom, Encrochat, Antwerpen, Pedofiler, Frankrike, Darknet,

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar