måndag 29 juni 2020

Skatter och redovisning behövs också EU-nivå


ECB:s räntebesked kan vara positivt för svenska bolånetagare
I en läsvärd artikel i Expressen skriver Ylva Nilsson, som är en av Sveriges främsta journalister när det gäller EU och Europapolitik, om Sveriges märkliga hållning att säga nej till alla former av överstatlighet när det gäller skatt av stora multinationella företag på Europa-nivå och att avvisa förslag om att dessa företag öppet skall redovisa var man har tjänat in sina intäkter. 

Bokföring och redovisning - vilken hjälp finns att få? | Driva Företag

En ny redovisningslag för Europa behövs.

Detta för att förhindra skatteflykt men också för att stoppa dubbelbeskattning. Att eliminera det senaste gör att svensk industri är för att en europeisk redovisningslag införs. Men våra politiker och partier fegar och vågar inte ta denna debatt och komma med konstruktiva förslag om detta kan utformas. Ylva Nilssons artikel är publicerad med rubrik: 
Vägrar vi prata skatter inom EU, så gör andra det åt oss.

Om bloggaren | EU-merabloggen
Ylva Nilsson


Jag håller med Nilsson om att Sveriges hållning av ”nej-till-allt” måste överges och att vi istället aktivt måste bidra med att skapa nya och moderna skatteregler för en ny värld. Nilsson har också rätt i sin analys om att Sveriges tradition med att agera som strutsen med huvudet i sanden, gör att denna diskussion tas över av andra. För egen del är jag övertygad om att globalisering, den nya IT-ekonomin och konsekvenser av att insatser mot Corona pandemin, som har tömt många nationers kassakistor, gör att vi kommer att få skatter och redovisningsregler på Europa nivå. Med eller utan svensk medverkan. Corona krisens påverkan på Europas ekonomi och för EU har jag kommenterat i ett tidigare inlägg på denna blogg.


Betala skatt | Svenskar i Berlin Wiki | Fandom
I en modern globaliserad ekonomi, är skatt inte 
länge endast en nationell fråga.

Nilsson bevisar ytterligare en gång med sin artikel att hon är ett lysande undantag för den okunskap och populism som präglar svensk offentlighet när det gäller EU och Europa. I ett tidigare inlägg på denna blogg kommenterar jag, utifrån hennes bok om svensk EU-politik, hennes slutsats om att Sverige inte riktigt mentalt- och politiskt är inne i EU-samarbetet. Och att detta bland annat beror på att vi inte riktigt förstår och har kunskap om detta samarbete, om varför det blev till, vilka ideal och motiv som driver det vidare, bl.a. på grund av att vi inte var med i Andra världskriget och att vi inte fick uppleva kommunisms, fascisms eller nazismens fasa och terror.

Förintelsen'
Välkänt foto av judiska barn i Auschwitz vid befrielsen 1945. 


Jag håller med Nilsson om att skatt inte längre enbart är en nationell fråga när det gäller stora multinationella företag. 
Detta av två skäl: 
Det första är mer politiskt och ideologisk. Den inre marknaden med dess fyra friheter bl.a. för kapital och personer, gör att skatt och redovisning av övernationell verksamhet blir ett naturligt nästa steg att ta i Europasamarbetet.

DEN INRE MARKNADEN För EU - Avbilda Med Ord Som Förbinds Med ämnet ...
En illustration av EU:s inre marknad.

Det andra är mer ekonomiskt och socialt. Nilsson formulerar detta skäl med en klockren formulering: ”Hur länge ska bolag större än stora länder, slippa betala sin del av att hålla våra samhällen gående?” Inte mist nu i Corona pandemin och dess allvarliga konsekvenser är detta en helt berättigad fråga. Och naturligtvis också med tanke på att flera multijättar som Facebook, Twitter och Microsoft knappast betalar någon skatt alls i Europa.

Microsoft chockhöjer priserna i Sverige - Computer Sweden
Microsofts logga på dess svenska huvudkontor i Stockholm.

Nu när vi troligen snart får en ny regering i Sverige skapas nya möjligheter för att Sverige äntligen skall komma att ta ett omtag när det gäller vår politik ang. EU och Europa. Man kan hoppas att vi tar denna chans. Men tyvärr finns det inget ännu som tyder på att sådan tillnyktring är på gång verken i Rosenbad eller i riksdagen. 

Här är Facebooks nya regler för dig som användare
Facebook är en av IT-ekonomis jättar som inte betalar 
någon skatt alls i Europa.

Foto överst:
Europeiska Centralbankens huvudkontor i Frankfurt.




Etiketter:                                                                                                                            
Europeiska Unionen, EU, Europa, Skatt, Ylva Nilsson, Expressen, Redovisning, IT-ekonomi, Inre marknaden, Corona, Corona pandemin, EU-skeptism, Populism, Nationalism, Andra världskriget, Fascism, Kommunism, Nazism, Microsoft, Facebook, Twitter,  

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar