torsdag 25 juni 2020

Migrationen egna fällor för (C) o (S)


Språkkrav lyfts i migrationskommittén | SvD

I Smålandsposten kommenterar Fredrik Haage i en ledare publicerad under rubrik: ”Centerns egen fälla.”, de migrationspolitiska partisamtal som regeringen har inbjudit samtliga riksdagspartier till och som nu närmar sig ett avgörande. Dessa samtal är även Sverigedemokraterna är med i. Dessa överläggningar (Migrations kommittén) har som uttalad målsättning att skapa en migrationspolitik som är hållbar över tid och som kan uppnå en bred överenskommelse som partier både i opposition och som står bakom Januariöverenskommelsen (Jöken) kan skriva under.


Dessa samtal är problematiska främst för tre partier. Socialdemokraterna, Centern och Miljöpartiet. Dessa tre partier står inför ett val. Antigen väljer man att fortsatt ställa sig bakom en i praktiken (de facto) fri invandring som har en växande majoritet bland medborgarna motsätter sig. Eller så sviker man sina vallöften, program och tidigare utfästelser och slår in på en mer restriktiv politik ang migration och flyktingpolitik.

Jonny Cato – Wikipedia
Jonny Cato (C) migrationspolitisk 
talesperson.

Jag delar Haages uppfattning att Centern har sig själv att skylla. Hans uppfattning om (M) och (KD) inte har någon anledning att hjälpa (C) ur sin egen knipa instämmer jag i. Och jag förstår att det är svårt för detta parti att nu byta fot. Det når ut flera signaler från centerns ledning att detta är just vad som håller på att ske. Och att partiet därför nu söker ett sätt att göra detta utan att förlora sitt ansikte i den allmänna opinionen. Ett led i denna strategi är uppenbar. Centern strävar efter att (S) skall gå (M) till mötes så att detta parti och helst även också (KD) sluter upp bakom Jökens partier. 

Centerns Strategiska val – Rotary Stockholm Sergel
Annie Lööf, partiordförande (C) och Anders W Jonsson (C) 
gruppledare och vikarierande partiordförande.

Detta är ett taktiskt problem för båda dessa partier främst för (S) som vet att detta kommer innebära att regeringen riskerar att spricka eftersom (MP) ännu står fast vid sin liberala och fria invandringspolitik. Och inom (M) finns nog en ovilja att hamna alltför nära en (S)-märkt politik i den konkurrens om konservativa väljare som man har med (KD) och (SD). För både (KD) och (SD) öppnar detta upp för att ta hem sakpolitiska segrar och taktiska fördelar som gör att dessa partier vinner röster hur än (M) väljer att göra. Antingen blir det utveckling som dessa partier kan kommentera med: ” Vad var det vi sa”, eller: ”Titta nu sviker (M) i kampen mot (S) maktarrogans”.

Därför vann han duellen

Stefan Löven (S) statsminister och Ulf Kristersson (M) 
partiordförande.

Just denna utveckling beskrivs i en artikel i Expressen av Tomas Nordenskiöld och Filippa Rogvall som under rubrik: ”S redo att köra över MP om migration.” påstår sig veta att (S) har beslutat att kasta flera köttben till (M) bl.a. om att införa ett volymmål som också (KD) och (SD) tidigare har krävt.


jök stories highlights, photos and videos hashtag on Instagram ...
En elak karikatyr över Jöken och dess politiska konsekvenser. 

 Det blir alltmer uppenbart att denna regering och hela Jöken samarbetet är under upplösning. Förutom denna kris så finns flera andra kriser runt hörnet. Finansiering och utformning av framtidens försvar är en sådan, särskilt efter att samtliga fyra f.d. allianspartier och (SD) avvisat regeringens förslag och dess svek av försvarsberednings rapport Värnkraft. Ett tredje krisområde är arbetsmarknadspolitiken där både (L) och (C) låst fast sig vid en reformering av regler för anställningsskydd (LAS). Som (S) förvånande nog sa jag till i Januariöverenskommelsen, men som man nu försöker smita undan. Och just denna oväntade omsvängning av (S) var ett huvudskäl till att både (C) och (L) bröt med Alliansen. Jag misstänker att (S) aldrig, i praktiken, har varit beredd att ge efter för de två liberala partiernas arbetsmarknadspolitik. Så även (S) är ett parti som går i en egen taktisk fälla. Nyval i höst?

Nordmark: Januariavtalet spricker inte på las | Aftonbladet
Eva Nordmark (S) arbetsmarknadsminister.

Foto överst:
Flyktingar i Malmö från Danmark med tåg under krisen 2015.


Etiketter:                                                                                                                    
Jöken, Januariöverenskommelsen, Migrationspolitik, Invandring, Flyktingar, Migration, Regeringen, Svensk politik, Nyval, Regeringskris, Rosenbad, Socialdemokraterna, Miljöpartiet, Centern, Liberalerna, Moderaterna, Kristdemokraterna, Sverigedemokraterna, Smålandsposten, Fredrik Haage, Expressen, LAS, Arbetsmarknadspolitik, Försvarspolitik, Alliansen, Posten, Expressen, Tomas Nordenskiöld, Filippa Rogvall, Eva Nordmark, Jonny Cato, 

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar