lördag 6 juni 2020

Utifrån Trump Döva samvetet eller agera för sant och rätt

How Coronavirus Exposed Trump's "America First" Deception - EA ...

I tidskriften The Atlantic Magazine har den amerikansk-polska författaren och journalisten Anne Applebaum skrivit en artikel där hon ställer en fråga om varför det republikanska partiets ledare i USA har övergivit flera viktiga politiska principer om att försvara de liberala västerländska demokratierna i t.ex. Europa, på grund av en farlig och omoralisk president (Donald Trump)?


Anne Applebaum | Arbetsvärlden
Anne Applebaum under ett besök i Stockholm

Applebaum som numera är bosatt i Polen är mest känd för sina böcker om införandet av Järnridån och för sin bok om Gulag systemet, på svenska: GULAG -De sovjetiska lägrens historia, som hon fick 2004 års Pulitzerpris för. I sina böcker som bygger på arkivmaterial har Applebaum skildrat bland annat hur Stalins Ryssland och inhemska kommunister kunde ta makten i östra Europa efter Andra Världskrigets slut 1945. 

Bildresultat för Anne Applebaum

Applebaum, som själv är av judisk härkomst, har också skildrat den växande antisemitismen och nationalismen i östra Europa efter Berlinmurens och kommunismens fall 1989. Under senare år har Applebaum bl.a. engagerat sig emot högerpopulism, EU-skepticism och till försvar för Ukrainas oberoende. 

Bildresultat för Anne Applebaum  
Anne Applebaum här tillsammans med Julia Tymoshenko, 
Ukrainas premiärminister 2007-2010.
  
I sin artikel drar Applebaum flera paralleller, till vad hon menar, nu har skett inom det republikanska partiet där politiker, medlemmar och väljare, tvingas välja mellan att acceptera en vanvettig och populistisk- och för västerländska värderingar farlig politik, bli medlöpare helt enkelt, eller att säga ifrån och välja att ställa sig i sanningens tjänst. Ett val som flera andra har tvingats till under Europas moderna historia. Sitt amerikanska ursprung till trots, så har Applebaum ett tydligt europeiskt perspektiv på sitt författarskap och sin journalistik.

Bildresultat för John McCain
John McCain

I hennes låga, väl skriva och innehållsrika artikel nämns flera exempel från nutid som när senator Mitt Romney inom republikanerna som i omröstningen om att ställa Trump inför riksrätt var ensam republikan att rösta för, vilket förmodligen John McCain också hade gjort om han inte då låg för döden. 

Bildresultat för mitt romney
Mitt Romney

I början på hennes artikel nämner Applebaum flera exempel på när personer, som ställts inför valet att bli medlöpare till ondskan eller att ta strid för sanning och humanism, känner sig tvingade att ta ett medvetet val. Hennes redogörelse för de östtyska kommunisterna Markus Wolf, under många år chef för Statis utlandsspionage Hauptverwaltung Aufklärung (Hv A) och hans ungdoms vän Wolfgang Leonhard är tänkvärd och tydlig. 

Markus Wolf – Wikipedia
Marcus Wolf

Både Leonhard och Wulf hade under kriget växt upp i Stalins Ryssland. Båda två var väl medvetna om att kommunismens och sovjetsystemets barbari. Båda två tillhörde den östtyska nomenklarturan. Leonhard var med på samma flygplan från Moskva som den östtyska kommunistledaren, den öppet bekännande stalinisten Walter Ulbricht, i maj 1945, några få veckor efter krigsslutet. Wolf kom några veckor senare. Båda fick snabbt ledande positioner i det östtyska systemet.

Wolfgang Leonard – "Meine Geschichte der DDR"

Men Leonhard valde med risk för sitt och sin moders liv att inte döva sitt samvete, bli oppositionell och senare fly från Östtyskland. Medan Wolf som var lika klarsynt som Leonhard valde att döva sitt samvete och att tjäna systemet, trots att han förmodligen aldrig var en ideologisk övertygad kommunist. Leonhard kom senare att bli universitetslärare och undervisa om Ryssland och Östeuropa i USA. Och är en av de personer som har haft inflytande på Applebaums författarskap och journalistik. En annan som uttryckt beundran för hans person och hans kunskap är den f.d. presidenten George W Bush (president 2001-2009) som mötte Leonhard på Yale under 1980-talet.

George W. Bush describes Iraq, Iran and North Korea as "axis of ...
Ex president George W Bush

Applebaums poäng om att vi alla står inför samma moraliska och existentiella val som t.ex. Romney, Leonhard och Wolf, är obehaglig, men är inte mindre sann för den sakens skull. USA:s först eller demokratin först? Demokratiska och universella humanistiska värden först eller nationalism först etc. Applebaum har rätt dessa frågor kan inte någon av oss komma undan. Och vi har ett ansvar inför oss själv, andra och vår framtid hur vi väljer besvara dessa frågor och hur vi väljer agera utifrån dem. Att döva samvetet eller låta det vägleda till försvar för sanning och rätt, är det val som Applebaums artikel egentligen handlar om.

Bildresultat för Anne Applebaum

Etiketter:
Anne Applebaum, Markus Wolf, Wolfgang Leonhard, George W Bush, Mitt Romny John McCain, Donald Trump, Östtyskland, Statsi, Kommunism, Europa, Östeuropa, Polen, Antisemitism, America first, Yale University, Walter Ulbricht, Gulag, Berlinmuren, EU, Ukraina,          

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar