tisdag 9 juni 2020

Väntat besked från (S) om att svika försvaret


Försvarsberedningen - Regeringen.se

Partiernas förhandlingar om att finansiera försvaret har i dag officiellt brutit samman meddelar försvarsminister Peter Hultqvist (S). Äntligen vill man vara ofin nog att utbrista. Ingen kan bli särskilt överraskad. I praktiken dog dessa överläggningar redan i tidigt i våras när det började stå klart att (S) och regeringen inte var villig att finansiera och genomföra den upprustning av försvaret som en enig Försvarsberedning hade ställt sig bakom och som finns angivit beredningens dokument Värnkraft-2019.

Hultqvists besked kommenteras i en läsvärd ledare i Sörmlands Nyheter.


Jag har tidigare kommenterat beredningens arbete och (S) ovilja till att stärka försvaret i ett tidigare inlägg på denna blogg.


Allan Widman – Wikipedia
Allan Widman (L)

Det är noterbart att Försvarsberedningens ordförande Björn von Sydow (S), tidigare försvarsminister och talman, mer eller mindre öppet redan tidigare i Dagens Nyheter har uttalat att det är bra om de borgerliga partierna med stöd av SD fäller det förslag som regeringen nu kommer att lägga fram för riksdagen (se länk i SN:s ledare). Liberalernas försvarspolitiska talesperson Allan Widman gör klart att försvarets budget inte ingår i Januariavtalet (Jöken) och (L) därför kommer att rösta för ett förslag som ger försvaret de medel som beredningen tidigare har varit enig om. Dessutom så kände sig många inom samarbetspartierna (L) och (C) att de blev lurade av (S) när de skrev under en försvars överenskommelse med (S) förra året, som Widman nu, med all rätt, anser att (S) sviker. En överenskommelse som (SD) märkligt nog ställde sig bakom.

Maktkamp i regeringen spräckte försvarsberedningen - DN.SE
Försvarsberedningens samtliga borgerliga ledamöter vid en 
gemensam pressträff 2019.

Så nu har (C) avgörandet i sin hand. Det är troligt att (S) och (MP) hotar med regeringsskris för att sätta press på Centern, som inte lika tydligt som (L) har tagit strid för överenskommelsen i Försvarsberedningen. Så nu har (C) att välja mellan att svika sina löften till sina väljare och andra partier att ställa sig bakom Värnkrafts slutsatser och analys. Eller att vika ned sig och fortsatt acceptera att ta beslut om ett framtida försvar som är kraftigt underfinansierat och som innebär ett ökat gap mellan krav, förväntningar och uppgifter å ena sidan och å andra sidan de ekonomiska resurser som tillförs. En sak som redan (KD) och (M) tydligt har uttalat att man inte tänker acceptera.

8 Sidor - Annie Lööf har fått barn
Partiordförande Annie Lööf (C) i riksdagens talarstol strax 
innan nuvarande föräldraledighet

C) vet man aldrig var man har. Detta parti har en lång tradition av att vara det mest opålitliga partiet inom svensk politik. Jag är inte säker på, när avgörandet stund kommer vid voteringen i riksdagen, att (C) inte kommer att låta (S) och (MP) komma undan med att urholka försvaret ytterligare just nu, i en tid, när det är tydligt att vår militära förmåga kraftigt måste stärkas både i närtid som på lång sikt. Man kan vara ganska säker på att verken (MP) eller (V) kommer att ha några större problem med att svika det man kommit överens med andra partier om i Försvarsberedningen. Och att (SD) har redan uttalat att man denna gång inte kommer att sluta upp bakom regeringen utan tänker stödja ett förslag från de borgerliga partierna. Så kanske står vi inför en regeringskris i höst.

Försvarsmakten saknar 46 miljarder - Nyheter (Ekot) | Sveriges Radio
Sveriges ÖB, General Micael Bydén, som säkert inte heller 
är särskilt överraskad över regeringens besked i dag

Att med Corona pandemin som ursäkt, inte ens vara beredda att inflationssäkra nuvarande nivå och ännu mindre tillskjuta de ökade resurser som alla partier ställt sig bakom uppfattas av många som ett svek och en oansvarig attityd angående Sveriges säkerhet och militära förmåga. Personligen hoppas att detta leder till en regeringskris och en ny regering, en regering som tar hoten mot vår säkerhet på ett betydligt större allvar, än vad nuvarande regering gör. Det är mycket märkligt, i nuvarande kraftigt försämrade säkerhetspolitiska läge i norra Europa, som kristdemokraternas försvarspolitiska talesperson Mikael Oscarsson redan tidigare har konstaterat (som jag kommenterar i mitt tidigare inlägg), att de medel som regeringen nu vill ge försvaret endast kommer att räcka till att uppfylla c:a 40 % av vad man kommit överens om i Värnkraft.

Sorgen och saknaden är väldigt påtaglig" - Nyhetsmorgon (TV4 ...
Mikael Oscarsson (KD)

Foto överst:
När Försvarsberedningens ordförande Björn von Sydow (S) 
överlämnar Värnkraft till sin partikollega Försvarsminister 
Peter Hultqvist (S)


Etiketter:                                                                                                                   
Försvaret, Försvarsberedningen, Peter Hultqvist, Allan Widman, Mikael Oscarsson, Värnkraft, Regeringen, Regeringskris, Säkerhetspolitik, Försvarspolitik, Militära försvaret, Centern, Kristdemokraterna, Liberalerna, Socialdemokraterna, Jöken, Januari överrenskommelsen, Sverigedemokraterna, Björn von Sydow,  

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar