fredag 9 januari 2015

Sverige har svag bredskap mot terrorismI en artikel på Dagens Industris debattsida har Peder Hyllengren, forskare vid Försvarsskolan, skrivet en kritisk analys av vilken beredskap som finns i Sverige emot terrorism och dess organisationer. Det islamistiska attentatet i Paris mot vänstertidningen tidningen Charlie Hebdo ger Hyllengrens artikel extra aktualitet och relevans. I sin artikel med rubrik: " Sverige ligger långt efter i kampen mot terorrism. " skriver Hyllengren bl.a.:

"Attentatet mot det franska satirmagasinet Charlie Hebdos redaktion manar till eftertanke. Sverige är långt efter många andra länder när det gäller att förebygga radikalisering och förhindra rekrytering till terrorlistade grupper."

Hyllengrens artikel om vår beredskap mot terrorism i DI

Hyllengren ställer inledningsvis i sin artikel en fullt berättigad fråga: 

" Onsdagens brutala terrordåd i Paris mot tidningen Charlie Hebdo var inte bara avskyvärt till sin karaktär, det väcker också frågor om vad vi i Sverige gör för att förhindra att något liknande sker på svensk mark? Attentat mot tidningar kan verka långt borta men är faktiskt runt hörnet. Jyllands-Posten har varit utsatt för fyra försök till terrordåd, även Nerikes Allehanda har hotats och konstnären Lars Vilks lever med konstant livvaktskydd. 

En av tidningens sista framsidor innan attentatet.
I pratbubblan står det fritt översatt:
" 100 piskrapp om du inte dör av skratt."                          

Rekryteringen och resandet till al-Qaidainspirerade grupper är mycket omfattande, sannolikt har över 300 personer från Sverige anslutit sig till dessa grupper i Syrien och Irak. Det gör Sverige till ett av de länder i Europa med flest stridande per invånare och passerar antalet svenska nazister som anslöt som frivilliga till Waffen-SS under andra världskriget. Det finns heller inga indikationer på att resandet avtar. "

Hallengren har rätt hemvändande jihadistkrigare utgör en verklig fara. Jag har kommenterat detta i ett tidigare inlägg på denna blogg.

Inlägg om svenska jihadist krigare


Om detta hot skriver Hyllengren insiktsfullt:

" Utöver den brutalitet de gör sig skyldiga till på plats riskerar de som återvänder att komma hem radikaliserade med stridsvana, sänkt våldströskel och psykiska trauman. Det är en explosiv cocktail som medför att vissa återvänder med både avsikt och förmåga att utföra attentat i Sverige. På sociala medier var även svenska jihadister snabba med att hylla onsdagens massavrättning. "

Här är den svenska officiella hållningen märklig minst sagt. Detta märkts med all önskad tydligt nyligen när vår nya utrikesminister Margot Wallström (S) inte vill erkänna att IS/ISIS  begår folkmord i Syrien och Irak. Jag har kommenterat detta på denna blogg:

Inlägg om Wallström och IS/ISIS folkmordISIS Jihadister i Irak.

Har ledamöter av Sveriges regering svårigheter att ta till sig detta uppenbara faktum bör man kanske inte vara förvånad över den ovilja som har präglat hur vi i detta land agerar mot terrorism, både när gäller rekrytering och finansiering av terror och hur vi skyddar oss emot faktiska terroristattentat. Vår lagstiftning är ännu ganska tandlös, som Hyllengren med rätta konstaterar, fast en annan socialdemokrat, justitieminister Morgan Johansson nu vill agera mot de så kallade terroristresorna till Mellanöstern.

En annan fara som utgör ett verkligt hot för rekrytering till terrorism och politisk extremism är "ghettoiseringen" av våra miljonprogramsområden i städernas förorter. Vilket resulterar i ett djupt utanförskap. Denna fara, som det officiella Sverige, inte riktigt vill ta tag i, tillskilland emot länder som t.ex. Danmark, Storbritannien och just Frankrike. Innebär en socialpolitisk katastrof som inte enbart utgör en fara för islamistisk terrorism utan också för politiskt motiverat våld och kriminalitet ifrån både extrem vänster såväl som ifrån extrem höger. Jag har kommenterat detta på denna blogg:

Inlägg ang Rps rapport om de 55 laglösa No Go Zonerna i Sverige        

Foto från upploppet i Husby 2013.

Med all rätt betonar Hyllengren betydelsen av det förebyggande arbetet. Jag uppskattar att han i detta sammanhang nämner den viktiga roll som civilsamhället har. Dessa samhällsaktörer brukar vi negligera i svensk tradition. Vilket utgör ett viktigt skäl till att vi ännu ligger långt efter flera andra västeuropeiska länder när det gäller kamp mot terrorism och politisk extremism. Om detta skriver Hyllengren  bl.a.:

"Det förebyggande arbetet i Sverige har stor förbättringspotential. Det finns numera många förtvivlade anhöriga runt om i landet som sett en familjemedlem gå förlorad till jihadismens locktoner. På lokal nivå behöver det finnas struktur och kunskap för att motverka radikalisering, arbetet har alltför länge vilat på enskilda eldsjälar, i den mån det alls existerat. Många svenska kommuner har här en viktig försummad läxa att göra. Kunskapen finns; i Göteborg med dess överrepresentation av jihadister börjar ett förebyggande arbete ta form även om mycket återstår. I exempelvis Storbritannien och Danmark finns utvecklade strukturer för att hantera och bemöta problematiken, dörren står säkert öppen för dem som vill lära.

Det svenska civilsamhället behöver också göra mer. Att som vissa tongivande muslimska representanter vifta bort arbetet mot radikalisering som ”islamofobi” duger helt enkelt inte. Sådana representanter har inget att tillföra och fler goda krafter med ett genuint intresse av att motverka problematiken behöver göra sig hörda.

Avslutningsvis kan man inte annat än instämma den uppfattning som finns i slutet av Hallengrens artikel:

"Att den som strider för en terrorgrupp inte ska kunna återvända till Sverige som om ingenting har hänt är angeläget. Att ansluta sig till IS är ett val, ett val som ska leda till konsekvenser. Skärpt svensk lagstiftning är på gång och behövlig om än senkommen."

Bild ovan: Charlie Hebdos redaktion i Paris.

Bild ovan: Från en polisinsats i Frankrike till följd av attentatet.

Foto: Thibault Camus/AP

Etiketter: Terrorism, Charlie Hebdo, Paris, Dagens Industri, DI, Försvarshögskolan, Peder Hyllengren, Islamism, Islam, Jihad, Jihadister, Islamofobi, Attentat, Terroristattentat, Pressfrihet, Yttrandefrihet, Sverige, Frankrike, Danmark, Storbritannien, LarsVilks, Nerikes Allehanda, Jyllands Posten, al-Quaida, IS, ISIS, IS/ISIS, Nazism, Waffen-SS, Andra världskriget, S, Socialdemokraterna, Matgot Wallström, Morgan Johansson, Jihadistresorna, Mellanöstern, Extrem vänster, Extrem höger, No-Go-Zoner, RPS, Rikspolisstyrelsen, Göteborg, Utanförskap, Ghettoiseringen, Socialpolitisk katastrof,      

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Obs! Endast bloggmedlemmar kan kommentera.