torsdag 29 januari 2015

Flathet göder terrorismMänniskorätts organisationen Human Rights Watch konstaterar i sin årsrapport att läget för mänskliga rättigheter har försämrats i delar av Afrika, Asien och främst i Mellanöstern. Organisationen förklarar utvecklingen bl.a. genom att betona att de brott som stater begår mot mänskliga rättigheter ökar terrorism och ger politisk extremism från organisationer som ISIS/ISal Quaida och Boko Haram ökad legitimitet.  

Om årsrapporten från Human Rights Watch

Vad jag tycker är särskilt intressant är att organisationen i sin dystra årsrapport tydligt riktar en hård kritik emot FN och enskilda stater för att man saknar planer och konsekventa åtgärdsprogram för hur man ska hantera att personer rekryteras som jihadist krigare i t ex. Irak, Syrien eller Nigeria, eller till islamitiska terrorister som genomför attentat  i Europa som t.ex. de som nyligen skedde i Paris.

Här förmedlar Human Right Watch en viktig insikt. Om inte länder som t.ex. Sverige har en lågsiktig och uthållig strategi för bekämpning av politisk terrorism som innehåller målmedvetna åtgärder mot dess finansiering, propaganda, rekrytering, anskaffning av vapen och annan utrustning etc. så underlättar man fortsatt terrorism och ökar risken för framtida terrordåd.   

Human Right Watch framför i rapporten en viktig uppfattning om att det inte endast räcker med militära insatser mot terroristorganisationer som t.ex. ISIS/IS utan att världssamfundets nuvarande attityd av "håglöshet och flathet" måste upphöra. Och detta har Human Right Watch helt rätt i. 

Att gulla med hemvändande jihadister från Irak och Syrien i form av socialbidrag och kommunala beredskapsjobb hör verkligen dit, liksom Sveriges vägran att lämna ut krigsförbrytare, eller att vår regering motsätter sig åtgärder som att dra in pass eller medborgarskap för personer som låter sig värvas till terror och tänker begå krigsbrott mot civila.  

Läsa mer:

Om organisationens årsrapport 2015 på deras hemsida med länk till rapporten i sin helhet     

Bild ovan: Jihadister från ISIS i Irak.

Bild nedan: Abubakar Shekau, ledare för Boko Haram
i Nigeria. Etiketter: Human Right Watch, Mänskliga rättigheter, Brott mot mänskliga rättigheter, Terrorism, Terroristorganisationer, Islamism, Islamiska organisationer, Islamistisk terror, al Quaida, ISIS, ISIS/IS, Boko Haram, Sverige, FN, Internationella samfundet, Europa, Asien, Afrika, Mellanöstern, Irak, Syrien, Nigeria, Frankrike, Paris, Jihadister, Jihadist krigare,

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Obs! Endast bloggmedlemmar kan kommentera.