tisdag 25 november 2014

MP och vadå kulturpolitikJasenko Selimovic har skrivit en tänkvärd text som publiceras i Dagens Nyheter under rubrik: "Kulturen är värd en bättre politik än miljöpartiets." Och detta har Selimovic helt rätt i. Hans artikel handlar om ointresset för kultur i det svenska samhället i stort och en tydlig frånvaro av både engagemang och kunskap för dessa frågor hos vår nya kulturminister Alice Bah Kuhnke och hennes parti Miljöpartiet.

Selimovic artikel i DN


Alice Bah Kuhnke (MP)

När man läser denna artikel märker man att Selimovice har ett stort engagemang för kultur och har stor kunskap på inom detta område. Hans bakgrund är intressant både kulturellt och politiskt. Selimovice har varit skådespelare, teaterregissör och teaterchef både i Sverige och i sitt hemland Bosnien. Selimovice har dessutom bl.a. varit chef för radioteatern. Han kom till Sverige som flykting från krigets Sarajevo och blev så småningom politiker, folkpartist och statssekreterare (vice minister) hos integrationsminister Erik Ullenhag.

Selimovices bakgrund i en centraleuropeiskt tradition och hans erfarenheter av kommunistiska och sedan av nationalistiska försök att använda kultur i totalitära syften förklarar både hans bildning och hans kompromisslösa motstånd mot makthavares försök att reducera kultur för egna politiska syften, även om detta tar sig uttryck för ekologism som hos Bah Kuhnke. Hans levnadshistoria kan också förklara hans uppenbara engagemang emot  kulturrelativism.

Selimovice övertygelse om att kultur har ett egenvärde i sig är sund och beundransvärd. Jag delar hans uppfattning. Att söka det sanna, det sköna och det rätta gör oss mer mänskliga, toleranta och stärker demokratin. 

Vilken möjlighet har vi inte i Selimovice att äntligen få en kulturminister som skulle kunna utveckla svensk kultur, göra den mer öppen, återinföra kvalitet, humanism och intellektualism i den. Sist men inte minst att helt enkelt europeisera vår inskränkta kulturpolitik. Att äntligen få en kulturminister med  ideal, politiska visioner och engagemang som vi inte har haft sedan Bertil Göransson var kulturminister i Olof Palmes sista S-regering. Men kanske har folkpartiet och Selimovice själv andra politiska planer för vilket uppdrag han ska ha i en framtida borgerlig regering. Fast jag inte är folkpartist själv skulle jag välkomna Selimovice på andra mer centrala poster i en Alliansregering som t.ex. integrations-, utbildnings- eller varför inte som statsminister. 

I denna artikel märks tydligt hur kunskap, engagemang och förmåga att analysera samhällsfrågor utifrån ett humanistisk ideal smälts samman hos Selimovice. Som när han tar upp västerregeringens beslut om avgiftsfria entréer till statliga museer (som i huvudsak endast kommer boende i Stockholmsregionen tillgodo, eftersom flertalet av de statliga museer finns just där). Selimovice skriver:

"Ta museerna. Oavsett om man är förespråkare eller motståndare till fri entré bör man besvara frågan: Varför just gratis museer? Varför inte gratis film, gratis teater, gratis musik, gratis internet? Kommer den fria entrén på statliga museer att göra det svårare för privatfinansierade att överleva eller för nya att startas? Kommer den att skapa en ännu större kulturklyfta mellan stad och land? Och så vidare. Det är bara att konstatera: den kulturpolitiska debatten lämnade även denna gång mycket att önska. Så länge det förblir så kommer kvaliteten på kulturpolitiken och på kulturministrar inte att förbättras."

Bild ovan: Kungliga biblioteket i Stockholm.
Ett exempel på en viktig institution för bildning
och kultur, biblioteket. 

Bild nedan: Jasenko Selimovice (FP)Etiketter: , Ekologism, Alliansen, Alice Bah Kuhnke, Miljöpartiet, FP, Folkpartiet, Jasenko Selimovice, MP, Bertil Göransson, Olof Palme, Socialdemokraterna, Alliansen, Alliansering, Borgerlig regering, Kulturminister, Nationalisering, Kommunism, Totalitärism, Totalitära ideal, Idealism, Humanism, Europeisk kultur, Centraleuropeisk kultur, Integrationsminister, Utbildningsminister, Statsminister, Sarajevo, Bosnien, Jugoslavien, Centraleuropa, Europeisering, Ny statsminister, Ny kulturminister, Kulturrelativism, Tolerans, Kvalitetskultur, 

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Obs! Endast bloggmedlemmar kan kommentera.