söndag 16 november 2014

Inför frivillig rikemansskatt för kändisar

Skatteverket skylt 2011.jpg

Aron Modig (KD) riksdagsledamot från Göteborg har föreslagit att en frivillig skatt införs för rika som känner att deras samveten plågas av att de har för mycket pengar och att de betalar för lite skatt.

I Dagens Media (D M) kommenteras Modighs förslag under rubrik: "Inför en Claes de Faire skatt."

D M:s artikel om Modigs förslag
Aron Modigh.

Detta tycker jag är en utmärkt idé särskilt för förmögna vänster kändisar som t.ex. Alex Schuman, Fredrik Lindström, Henrik Schyffert och Fredrik Virtanen som har uttalat att man missunnar de skattesänkningar som den förra borgerliga Alliansregeringen gav åt busschauffören, förskolläraren, undersköterskan, polisen och snabbköpskassörskan. 

Det hela började med att chefredaktören för Resumé, Claes de Fairé skrev en krönika i sin tidning som publicerades under rubrik: "Jag är nöjd nu!" Artikeln inledes med följande ingress:

"Jag vill inte ha ytterligare en skattelättnad. Jag är nöjd nu. Jag tror att vi blir fler och fler som är beredda att kliva fram och säga nej tack. Härmed går jag emot den rådande nygirigheten." 

Faires krönika i Resumé     

I stället vill de Faire använda pengar bland annat för bekämpa barnfattigdom och att bygga järnväg. 

Alex Schulman, februari 2010

Alex Schuman.

Aron Modigh läste denna artikel vilket inspirerade honom till att skriva en motion till riksdagen där han föreslår att en frivillig kändis- och rikemanskatt införs.

Modigs riksdags motion 

I artikeln i Dagens Media som är skriven av Erik Wisterberg nämns att Claes de Faire har blivit föremål för offentlig kritik för att han strax innan att artikeln blev publicerad tog ut 110 000 ur sitt aktiebolag, eftersom skatt är längre på aktieutdelning än på lön. Janerik Larsson, som bl.a. är krönikör i Svenska Dagbladet, citeras i artikeln som kallar de Faire för en osannolik hycklare!.

I D M:s artikel nämns att man försökt få en kommentar till Modighs förslag av de Faire men som har avböjt att lämna något svar. Det skulle, inte minst ur etiskt synpunkt, var intressant att  få höra de Faires kommentarer ang. skattemoral för vanligt folk kontra välkända personer med förmögenhet.   

Aron Modigh kommenterar sitt förslag och sin riksdagsmotion i en debattartikel på SVT-Opinion som publiceras under rubrik: " Kändisarnas  skattegnäll är över." 

Modigs artikel på SVT-Opinion

Det är bra att Modigh skrev denna motion för att den avslöjar ett hycklande vänster etablissemang som härskar i inom kultur och andra delar av vår offentlighet. En kader av kändisar och som lever långt ifrån vanliga människors verklighet, men vars världsfrånvända Besserwisser och von Oben attityder har ett stort inflytande inom samhällsdebatt och politik.

Bild nedan: Fredrik Lindström.

Fredrik Lindström


Etiketter: Aron Modig, Kristdemokraterna, KD, Skatt, Kändisskatt, Rikemanskatt, Frivillig skatt, Dagens Media, Erik Wisterberg, Cales de Faire, Resumé, SVT-Opinion, Janerik Larsson, Svenska Dagbladet, SvD, Alliansen, Alliansregeringen, Skattelättnader, Skattesänkningar, Inkomstskatt, Aktieutdelning, Alex Schuman, Fredrik Lindström, Henrik Schyffert, Fredrik Virtanen, Jobbskatteavdrag,

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Obs! Endast bloggmedlemmar kan kommentera.