måndag 4 maj 2020

Avslöja Rysslands och Kinas Corona desinformation

Bildresultat för russia today

Den intressanta borgerliga tankesmedjan Frivärld har publicerat ytterligare en viktig rapport om Coronakrisen: ”Corona hjälp med flera syften”, i den skriver Patrik Oksanen om den ryska och den kinesiska informationskampanjen kring Corona, som Frivärld har analyserat i en tidigare rapport (se längre ner i detta inlägg), och hur denna kombinerats med en medveten strategi från dessa båda nationer att öka sitt inflytande och sin makt globalt.

Här kan du läsa Frivärlds senaste rapport i detta ämne:

Bildresultat för Patrik Oksanen
Patrik Oksanen

Frivärld har tidigare uppmärksammat vilka lärdomar vi kan dra utifrån hur olika aktörer, framför allt olika totalitära nationer som Ryssland och Kina försöker utnyttja Corona pandemin för sina egna syften. I rapporten: ”Informationspandemin – Desinformation i skuggan av Corona krisen ”, analyserar Patrik Oksanen och Henrik Sundbom hur olika aktörer aktivt bidrar till att sprida felaktiga uppgifter om Corona viruset. 

Iraq deploys health teams at Iran borders to block coronavirus ...
En kvinna med munskydd framför den 
iranska flaggan.

I detta sammanhang kan det vara värt att uppmärksamma den felaktiga information som mullorna i Teheran spred om antalet som hade insjuknat och avlidit i Iran. Olika delar av oppositionen och privat personer började presentera alternativa siffror som regimen senare har fått erkänna vara riktiga. När sjukhus och bårhus blev överfulla kunde sanningen inte döljas längre. Att denna regim har ytterligare tappat i förtroende en av de få positiva saker som Corona pandemin fört med sig.

Bildresultat för frivaerld tankesmedja
 Foto av Frivärlds sajt


Ryssland kännaren, säkerhetsexperten och skribenten Joakim von Braun har kommenterat båda dessa rapporter på Facebook. Von Braun skriver:

Ännu en applåd till Patrik Oksanen och Frivärld!
Som alltid bygger Moskvas aktiva åtgärder på att man ligger ute med känselspröten över hela världen och agerar när man märker att viktiga frågor dyker upp som kan utnyttjas på olika sätt. Det är alltid oerhört svårt och mycket kostsamt att starta upp politiska kampanjer, särskilt när kampanjen bygger på tvivelaktig information och till och med helt falska påståenden. Det är oerhört mycket enklare och billigare (på många olika sätt, inte enbart ekonomiska) att ta reda på frågor som redan rör på sig och som i många fall kan vara omöjliga att vrida rätt. Ju tidigare och desto mer kraftfullt vi i väst reagerar mot ryssarnas vridna påståenden och direkta lögner, desto bättre är det för demokratin och det fria informationsflödet.

Bildresultat för joakim von braun
Joakim von Barun

Och Patrik Oksanens rapport bör därför läsas och studeras av så många som möjligt. Jag hoppas därför att alla av mina läsare gör slag i saken och delar och kommenterar detta inlägg!!!

En bra sak med rapporten är att Oksanen listat ett antal av de hjälpsändningar och andra former av stöd som olika länder i och utanför Europa skickat till de länder som drabbats extra hårt, exempelvis Kina, Italien och Spanien. Det är definitivt inte bara Moskva och Beijing som velat hjälpa de drabbade!

Bildresultat för taiwans president
Taiwans nyligen omvalde president liberalen Tsai Ing-wen

(Ett tillägg från mig: Inte minst demokratin Taiwan har skickat sjukvårdsutrustning till bl.a. Sverige i from av t.ex. visir och ansiktsmasker, vilket märkligt nog inte alls har uppmärksammats i media. Det är också en skandal att media inte heller har uppmärksammat det faktum att Taiwan har lyckats betydligt bättre med Corona än Kina trots man inte har använt något totalitärt tvång.)

Något som många kunnat se är de omfattande ryska och kinesiska hjälpsändningarna till Italien. Något som Frivärld nu tar upp i sin rapport, och som svenska media inte skrivit om i någon större utsträckning, är den ryska hjälpen till Serbien. Landet är en gammal ryssvän vars historia sträcker sig till tiden innan 1917. Närheten mellan de bägge länderna bygger bland annat på likartade språk och alfabet samt på religion där Serbien och Ryssland alltid legat nära varandra. Nu är den svenska nyhetsförmedlingen inte på något sätt illa ute. Rysslands hjälp till serberna är under de senaste 20 åren oerhört liten. Serbiska och ryska media förmedlar dock en helt annan bild.

Bildresultat för serbiens president
Tomislav Nikolic, Serbiens president sedan 2012, från det 
ryssvänliga och nationalkonservativa Progressiva partiet.

Verkligheten är dock att EU åren 2000-2020 givit serberna ett stöd på nästan 3 miljarder euro och USA nästan 700 miljoner euro medan Moskva över huvud taget inte finns med på 10-i-topp-listan över givare. Trots detta vände sig Serbien omedelbart till Kina och Ryssland så fort det krisade och gav deras hjälpsändningar enormt med publicitet när de anlände. Är det så man lönar gamla vänner som själva har stora problem?

Bildresultat för msb

Samtidigt kan man tyvärr se hur svenska media allt för ofta rapporterar diktaturernas propaganda rakt av utan någon kritisk granskning eller några reflexioner över hur Kina plötsligt kan rapportera noll smittade i landet och enbart smittade som kommer utifrån! Nog borde man ganska lätt förstå att detta är en total omöjlighet. Och borde man inte ha frågat våra svenska experter om dessa rapporter verkligen kunde vara korrekta? Det är nu inte bara sjukvården, våra politiker och olika svenska myndigheter som prövas i smittans tidevarv. Det gör också media och landets journalister! Att se journalister förvandlas till megafoner och propagandister, när samhället befinner sig under press, är verkligen skrämmande. Man skulle önska att Journalistförbundet och Myndigheten för Samhällsskydd och Beredskap (MSB), tidigare Överstyrelsen för Civilberedskap) verkligen gav landets journalister en utbildning som hette duga och som lärde ut hur de ryska och kinesiska underrättelsetjänsterna och propagandaapparaterna jobbar i väst och mot oss. Bland annat FOI (Försvarets Forsknings Institut, Säpo och Must (Militära Underrättelse- och Säkerhetstjänsten) har ett antal duktiga experter som säkert kan fås att ställa upp. Då skulle Sveriges journalister kunna bli vaccinerade mot åtminstone en skadlig farsot.”

Lena Hallin – Wikipedia
Generalmajor Lena Hallin, chef för MUST.

Länk till von Brauns inlägg på Facebook:

Foto överst:
Från Kremls propaganda kanal Russia Today, som sänder på flera främmande språk bl.a engelska och arabiska. Här från ett studiesamtal där bl.a Vladimir Putin själv deltar.


FOI:s vägskylt vid Grindsjön

Etiketter:
Joakim von Braun, Frivärld, Patrik Oksanen, Corona, Corona pandemin, Covid-19, Kina, Ryssland, Iran, Theran, Taiwan, Serbien, Journalistförbundet, MSB, FOI, MUST, Säpo, Desinformation, Propaganda, Vladimir Putin, Kreml, Moskva, Xi Jinping, Bejing, Peking, Russia Today, Taiwan, Tsai Ing- wan, Serbien, Tomislav Nikolic, Lena Hallin, 

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar