fredag 15 maj 2020

Gör som Baltikum samarbeta i Norden och öppna upp gränserna!

Bildresultat för norden och baltikum flaggor
Marcus Lantz som är en internationellt verksam konsult och som är bosatt i Öresundsregionen har skrivit en intressant debattartikel, som är publicerad i Sydsvenskan, om att Sverige och Danmark, liksom övriga nordiska nationer, borde följa efter exemplet från de tre baltiska nationerna som samordnat öppnar upp sina gränser bl.a. för att snabbt få igång sin internationella handel igen.


Bildresultat för Baltikums flaggor

De tre Baltiska nationerna med de färger som 
finns i deras flaggor.

I sin artikel tar Lantz upp fler intressanta aspekter. En varför kan tre regeringar lätt ta ett gemensamt beslut om att samordna sig? Utan någon prestige, misstänksamhet eller förtal av varandra som framför allt Danmark och Norge har utsatt Sverige för. Om man jag inte är fel underrättad som tog de tre baltiska premiärministrarna beslutet via ett enkelt telefonsammanträde som endast varade c:a 15 minuter.

Bildresultat för Gränskontrollerna iÖresund
Svensk gränskontroll vid ett Öresundståg i Malmö.

En annan frågeställning som Lantz tar upp i sin artikel är att Danmarks ensidiga stängning av gränsen i mars (vilket Norge och Finland också har gjort) allvarligt skadar integrationen mellan Sverige och Danmark. Men här är Sverige också en syndare. Våra ensidiga gränskontroller, som vi införde 2015, har också skadat utvecklingen mellan Skåne och Själland. Det tycks alltmer som regeringarna i både i Köpenhamn och i Stockholm inte värdesätter den integrering som pågått i Öresundsregionen under de 20 år som Öresundsbron har varit öppen. En likartad utveckling som har kommit lika långt som den i Öresund finns mellan svenska Haparanda och finska Torneå. Integration i form av gränshandel mellan Sverige och Norge är viktig för arbetsmarknad och ekonomisk utveckling i Bohuslän, i Värmland, i Dalarna och i Jämtland.

Bildresultat för Öresundsbron  
Öresundsbron mellan Malmö och Köpenhamn

Integreringen i Öresund har betytt mycket för alla de c:a 17 tusen personer som dagligen, innan Corona krisen, pendlade mellan Sverige och Danmark. En utveckling som bl.a. medfört att flera internationella storföretag valt att placera sina huvudkontor för Europa eller för norra Europa i denna region. En annan konsekvens är att Skåne och Själland ekonomiskt och socialt börjat växa ihop. Köpenhamnsområdet är en viktig arbetsmarknad för Skåne samtidigt som västra Skåne är ett viktigt område för många danskar när det gäller boende och fritid. Men då går det inte, som Lantz beskriver, att skåningar som arbetar i Köpenhamn först skall möta en gräns- och passkontroll på Kastrups flygplats och sedan en andra gränskontroll när man har kommit över Öresundsbron in i Sverige. Självklart är situationen samma för de danskar som arbetar i Köpenhamn och som har valt att bosätta sig i Malmöregionen.

Bildresultat för kastrups flygplats
Kastrups flygplats utanför Köpenhamn.
Som är en av de största i Europa.
Viktig för många skåningar och
andra sydsvenskar både som
arbetsplats och för resor.

I sin artikel nämner Lantz att man även på andra håll har kunnat enas om att öppna upp sina gränser. Lantz tar upp ett beslut om detta mellan Tyskland, Frankrike, Schweiz (som jag tror också gällde för Luxemburg och Österrike). Kan man i Baltikum och i Mellaneuropa som borde det inte vara helt omöjligt även mellan nationerna i Norden. I detta sammanhang tar Lantz upp EU-kommissionens rekommendationer om att medlemsstaterna skall börja successivt öppna upp sina ekonomier och återskapa den fria rörligheten i Europa. En rörlighet som utgör en grund för hela EU samarbetet och som har varit framgångsrikt för att säkra fred, demokrati och som påverkat ekonomi och social utveckling positivt i Europa.

Bildresultat för Feld´s shoppingcenter Köpenhamn

Ett exempel på en konsekvens av integrationen 
i Öresund. Brittiska Field´s shoppingcenter 
nära det danska brofästet.
En viktig arbetsplats för många skånska ungdomar.

Nu i Corona pandemins spår avslöjas tydligt att Europa står inför ett avgörande vägval. Antigen mer av att nationerna sluter sig för sin omvärld bakom stängda gränser eller att vi hanterar gemensamma problem tillsammans i internationella organ. Vilken väg Europa och Sverige skall ta är inte klart. Dessutom känner jag en viss oro för vad en allmän återgång till ett nationalstats kramade kan leda när det gäller den framtida utvecklingen i Europa. Våra historiska erfarenheter från 1930-talet borde ha vaccinerat oss européer ifrån att upprepa samma misstag en gång till. En utveckling som ledde till att demokratin avskaffades i flera nationer och att Andra världskriget bröt ut 1939.

Bildresultat för Polsk gränsbom 1939

Tyska trupper går över den polska gränsen
den 1 september 1939 vilket innebar att
Andra världskriget bröt ut.

Lantz har helt rätt i sitt konstaterade att denna negativa utveckling är särskilt oroande (till och med farlig skulle jag vilja påstå) för Sverige som är en liten och exportberoende nation i Europas utkanter. Låt oss trots Corona pandemin, med den hysteri och all den politiska populism som den gett näring till, trots allt våga hoppas att politiker och andra makthavare börjar besinna sig och komma till sans. Lantz citerar Litauens premiärminister vars kloka kommentar om ”Låt oss visa enighet. Låt oss sluta skicka splittrande signaler", borde vara synpunkter som vägleder oss alla.

Litauens premiärminister 
Saulinus Skvernelis

Foto överst:
De nordiska nationsflaggorna.

Länk till denna blogg

Etiketter:
Sydsvenskan,  Marcus Lantz, Corona, Covid-19, Corona pandemin,  Öresundsregionen, Sverige, Danmark, Gränskontroller, Baltikum, Norge, Finland, Tyskland, Frankrike, Luxemburg, Österrike, Schweiz, EU, EU-Kommissionen, Integration, Skåne, Själland, Öresundsbron, Kastrups flygplats, Estland, Lettland, Litauen, Nationalism, Populism, Andra Världskriget, Bohuslän, Värmland, Dalarna och Jämtland          

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar