tisdag 12 maj 2020

Avvisa DN:s korståg mot Sabuni


Med all rätt kritiserar Dagens Industri (DI) hårt i en ledarartikel, som är publicerad under rubrik: ”Målet att underminera Sabuni går över gränsen.”, hur Dagens Nyheter (DN) försöker begå ett karaktärsmord på Liberalernas partiordförande Nyamko Sabuni
På senare tid har Sabuni blivit närmast personligt förföljd i tre längre artiklar i DN. Precis som DI:s skribent är jag inte en av liberalernas allt färre väljare eller sympatisörer. Men ändå tycker att det är självklart att komma till försvar när någon blir utsatt för medialt övergrepp. 

Varannan tror att mobbning är vanligt - Du & Jobbet

Ett tydlig illustration av offentligt 
utpekande och mobbning

Det är möjlighet att Liberalerna inte klarar sig kvar i riksdagen efter nästa val. En utveckling som partiet själv har bäddat för genom att svika den borgerliga allians som man har varit med om att skapa. Förutom det låga stödet i olika opinionsmätningar så påverkats Liberalernas framtidsmöjligheter också av Centerpartiets kraftiga liberalisering under senare år. En utveckling som minskar Liberalernas existens berättigande i många borgerliga mittenväljares ögon. Jag delar den uppfattning som förs fram i DI och att det är just här skon klämmer för DN. I sin iver att till varje pris försvara och försöka bevara Januariöverenskommelsen (Jöken) som liberalerna och centern har slutit med Socialdemokraterna och Miljöpartiet, och därmed i praktiken också med Vänsterpartiet, tycks det vara så att DN är bredd att göra vad som helst.
jöken hashtag on Twitter

En träffsäker karikatyr över Jöken 

Och om detta har jag flera principiella invändningar. För det första en daglig tidnings uppgift är att ge nyheter och på ledarsidor skildra samhällsdebatt samt att föra egen opinion, men inte att bedriva politisk kampanj journalistik, som DN, huvudsakligen med all rätt, vid ett flertal tillfällen har kritiserat andra inom media för att göra både i Sverige och utomlands. Naturligtvis gäller detta då även för DN.
Nej, drottningen stöder inte Brexit! | Utrikes | svenska.yle.fi 
Brittiska The Sun under Brexit omröstningen.
Ett exempel på kampanj journalistik som DN
kritiserade. Tidningen tvingades sedan att ta
tillbaka sin uppgifter och be hovet om ursäkt.

Den andra invändningen är att om en tidning i en eller flera artiklar anklagar en offentligt välkänd person för saker, som fast att de inte är direkt olagliga, men allmänt uppfattas vara uppenbart omoraliska och olämpliga, och på detta sätt sprider missaktning kring Sabuni som person, är det minsta man då kan begära är att DN har på fötterna. Uppgifter som man för fram måste helt enkelt vara sanna. Naturligt ställs extra högra krav på landets största tidning. Nu har det visar sig när annan media har granskat DN:s rapportering att deras uppgifter till stora delar inte stämmer. Jag hoppas att detta anmäls till pressens egna granskningsorgan och att DN har så pass mycket skamkänsla att man offentligt och på en väl synlig plats i sin tidning ber om Sabuni om ursäkt.
Södermanlands Nyheter fälld – utpekade pojke som festförstörare   
Pressens egna organ för granskning. 

För det tredje så har DN inte gjort någon hemlighet av att stödde vänster liberalen Erik Ullenhags kandidatur till ny partiledare. Men han förlorade stort. 19 av 21 förbund valde att i stället ge sitt stöd för Sabuni som står klart längre till höger i partiet och som tydligt var och är emot Jöken. Men för det första skall inte en tidning försöka avsätta en partiledare för att den kandidat som själv förordade förlorade. Naturligtvis står det DN och andra som vill försvara Jöken, utifrån en vänsterliberal eller någon annan radikal politiskt ståndpunkt, fritt att göra detta. Men i så fall skall man rikta en kollektiv kritik emot partiet Liberalerna och inte Sabuni personligen. Även i detta avseende måste man kräva en moralisk anständighet av DN. 
Erik Ullenhag on Twitter: "Ett öppet Sverige handlar om ...
Erik Ullenhag, f.d. Migrationsminister
och riksdagsledamot. 
Nyligen utnämnd till ambassadör 
i Tel Aviv.

Dessutom är det så att DN under senare år har gått allt längre åt vänster, radikaliserats och närmat sig Socialdemokraterna, vilket naturligtvis står DN fritt att göra. Ett byte av politisk färg på DN från Oberoende Liberal till Oberoende Radikal, eller möjligen Vänsterliberal kunde vara en god idé. Den danska dagstidningen Politiken har valt att ha Vänsterliberal som sin politiska färg. Politiken stödjer öppet partiet Det Radikale Venstre i stället för de mer borgerligt sinande liberala partierna nyliberala Liberal Alliance eller högerliberala Venstre. Radikale Venstre är av tradition ett stödparti till Socialdemokratiet. Men det kan vara värt att notera att de danska Socialdemokraterna står till höger om sitt svenska broder- eller systerparti. Särskilt i frågor som rör migration, utrikes- och försvarspolitik. Men ett byte av politisk färg på tidningen i denna riktning skulle innebära att DN:s politiska ideal och åsikter blev mer tydliga och att verksamheten fick en mer rättvisande etikett. 
Politiken | Newspaper design, Newspaper layout, Editorial layout
Framsida från vänster-
liberala Politiken

Liksom i DI:s ledare måste man avslutningsvis fråga sig vad DN:s ledning hoppas kunna uppnå genom sitt korståg mot Sabuni? Få henne avsätt finns uppenbart med på DN:s mentala karta, liksom att stoppa alla möjligheter för att den nya partiledningen avbryter sitt deltagande i Jöken inför nästa val. I detta tycker jag mig kunna se en strävan av DN att försöka ta makten över utvecklingen av Liberalernas politik och vägval. Vilket tyder på att det finns en kultur av mental hybris hos DN:s redaktionsledning som personifieras av chefredaktör Peter Wolodarski samt en oförmåga att förstå vad gränsen går mellan journalistik och politik. 
DN:s chefredaktör Peter Wolodarski

Men bakom detta finns kanske också en annan agenda. En strävan efter att skapa ett samhällsklimat som gör en borgerlig regering till ett omöjligt projekt för lång tid framöver. Kanske finns i detta även en strävan hos DN:s redaktionsledning att skapa förutsättningar för ett nytt vänsterliberalt parti i Sverige, likt Radikale Venstre i Danmark. Även detta vägval står DN fritt att välja. Men då bör DN vara öppen och uppriktig med att det är just detta man vill uppnå med sin journalistik. 
Skat, der virker: Et stærkere fællesskab | Radikale Venstre
En valaffisch 2019 med Det Radikale
Venstres formand (ordförande) 
Morten Östergaard. 

Ett försvar för en god pressetik är ett försvar för att upprätthålla demokrati och fria medier. Vilket inte borde vara så svårt för DN:s redaktionsledning att förstå.
Foto överst:
Nyamko Sabuni.

Etiketter:
DN, Dagens Nyheter, Liberalerna, Nymako Sabuni, Erik Ullenhag, Liberal, Centern, Pressetik, Danmark, Radiale Venstre, Politiken, Jöken, Januariöverenskommelsen, Venstre, Liberal Alliance, Danmark, DI, Dagens Industri, Peter Wolodarski, Mårten Östergaard,

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar