söndag 1 december 2019

Ryss- och Kinaspioner i Sverige



En spionaffär rullas nu upp i Australien. En kinesisk akademiker Wang Liqiang har efter att ha varit verksam som illegal politisk agent under 5 år hoppat av till den australienska säkerhetstjänsten. Vid sitt avhopp överlämnade han förutom en rad dokument som t.ex. falska pass, över en lista på 17 sidor med namn på politiska agenter i Australien, i Hongkong, i Sydkorea och på Taiwan.

Sajten: Jihad i Malmö  har ett intressant blogginlägg om detta. I detta inlägg finns en länk till ett kortare TV-inlägg från al-Jazeera, på engelska, om denna affär.


Sverker Åström (S)

I detta inlägg dras en intressant historisk parallell till en annan uppmärksammad spionaffär i Australien. Den så kallade Petrov skandalen. Den gången var det ett avhopp från den ryska säkerhetstjänsten. Då 1954, liksom nu, avslöjade avhopparen Vladimir Petrov rad namn där det fanns flera med svensk anknytning som t.ex. Sverker Åström, diplomat och aktiv socialdemokrat.

Petrovs avslöjanden ledde så småningom om till att den ryska spionkretsen inom brittiska säkerhets- och underrättelse tjänsten, den så kallade Cambridge-Five, kunde rullas upp.

Journalisten och forskaren Anders Jallai har skrivit ett läsvärt inlägg på sin blogg om Åströms spioneri.



Vladimirs hustru, Jevdokia, bortförd av två ryska KGB agenter mot sin vilja. Australiska myndigheter lyckades befria henne vid en mellanlandning innan det passagerarplan hon hade blivit satt på lämnade nationens territorium. 

Lägg märke till att hon saknar en av sina skor. En pressfotograf tog sitt livs foto när han av en ren tillfällighet var på flygplatsen för att utföra ett annat uppdrag. Detta foto blev en klassiker och brukar finnas med i olika skildringar av ryskt spionage mot väst. 

Jihad i Malmö länkar i ett mycket läsvärt inlägg av Tommy Hansson om Petrov och andra avslöjade ryska spioner i väst. Att Hansson tar upp politiska inflytelse agenter i väst är intressant. Inte minst de svenska namn som han nämner i sitt inlägg.



Bildresultat för igor gouzenko
Igor Gouzenko.

En annan känd avhoppare Igor Gouzenko, var liksom Jevodika, krypkör. Gouzenko var stationerad vid den ryska ambassaden i Kanada. 1945 lämnade Gouzenko över en rad namn på ryska så kallade sovande agenter i väst och pekade bland annat flera namn inom det amerikanska kärnvapen projektet (Manhattan projektet) som ryska agenter t.ex. makarna Rosenberg, Ethel och Julius, och Klaus Fuchs. Gouzenko avslöjanden räknas som en händelse som kom att utgöra en reell början på Kalla kriget.

Reagan and Gordievsky.jpg
Oleg Gordijevskij till höger. Här tillsammans med 
USA:s president Ronald Reagan.

Petrovs avslöjande kom senare att bekräftas av andra avhoppare som t.ex. KGB-chefen i Storbritannien Oleg Gordievskij (som hade rekryterats av brittiska MI-6 när han var stationerad i Köpenhamn). Gordievskij har bland annat pekat ut författaren och journalisten Jan Gulliou som rysk inflytande agent. Petrovs omfattande avslöjande av rysk illegal verksamhet i flera nationer kom att påverka relationen mellan väst och öst. Efter Petrov affären blev det Kalla kriget ännu kallare. Det är intressant att Petrov hade varit stationerad i Stockholm. Efter sitt avhopp i Australien utfrågades makarna Petrov bland annat av svenska SÄPO och brittiska MI-5. Flera svenska personer blev av Vladimir och Jevodika utpekade som ryska agenter.

Jan Guillou 2015.

Jan Guillou

Gordievskilj, liksom en avhoppare från den kubanska underrättelsetjänsten DGI, Carlos Ramirez, har pekat ut en annan intressant svensk anknytning, Pierre Schori (S), diplomat och politiker. Schori blev rekryterad till UD av Sverker Åström. Båda dessa diplomater kom att få ett stort inflytande på statsminister Olov Palmes (S) utrikespolitik. Schori hade flera tunga poster inom svensk offentlighet. Diplomat i Moskva, liksom Åström, riksdagsledamot, vice utrikesminister och vice statsminister.   


Pierre Schori (S).

Den f.d. översten i ryska säkerhetstjänsten FSB Sergej Skripal, förgiftades i Salisbury tillsammans med sin dotter av FSB, hade arbetat för britterna, avslöjats och fängslats i Moskva. Han blev senare utlämnad till England i utbyte mot flera ryska agenter från FSB (f.d. KGB) och GRU (militära underrättelsetjänsten)  som tagits på bar gärning i USA av FBI. Under sin tid som dubbelagent lämnade Skripal också över en rad intressanta upplysningar till väst över ryska inflytelseagenter i flera västliga demokratier. Svenska namn kan ha funnits även här, men detta har ännu inte blivit offentligt gjort.

Bildresultat för skripal

Ett foto på Sergej Skripal från övervakningskamera i 
hans nya hemstad Salisbury, innan han blev förgiftad.


Det finns tydliga paralleller mellan vad som nu har avslöjats i Australien och vad som tidigare har blivit känt om rysk illegal verksamhet inom västerländska demokratier. Både i Moskva och i Bejing ser man på demokratierna med både rädsla och förakt. Båda dessa totalitära regimer försöker målmedvetet att dominera världen och undergräva de mänskliga rättigheterna i väst.

Liqiangs avhopp är det första av kinesisk politisk agent i väst. Liqiangs täckmantel var att vara affärsman från Hongkong som var intresserad att bygga upp kontakter med olika företag i Australien. Enligt honom själv hoppade han av efter att ha fått ett nytt uppdrag från den kinesiska underrättelsetjänsten om att leda omfattade inflytelse operationer på demokratiska Taiwan inför deras presidentval nästa år.



Foto från en av många demonstrationer i Hongkong 
under 2019.

Ett annat skäl för Liqiangs omvändelse är utvecklingen i Hongkong som han påstår sig ha agerat i för kinesiska underrättelsetjänsten. Det är tydligt att Kina blir alltmer aggressivt i sina relationer med omvärlden, även utanför sina närmaste grannländer, vilket inte minst deras ambassadör i Stockholm visat tydliga prov på. 


Man frågar sig nu om Kina även har politiska inflytelseagenter som opererar i Sverige? Uppgifter från olika kinesiska exil grupper som t.ex. tibetaner och uigurer tyder på att det är så.  

   
Taiwans demokratiskt folkvalde president 
liberalen Tsai Ing-wen.   

På denna blogg har jag i tidigare inlägg tagit upp en del av de namn som de relationer som nämns i detta inlägg:

Om Kinas försök att strypa demokratin på Taiwan

Om FSB:s förgiftning av Skripal

Om Gordievskiljs utpekade av Guillou som rysk inflytande agent


Stig.Wennerstrom.jpg

Den ryska storspionen Stig Wennerström
överste i flygvapnet, flygattaché  i
Washington och i Moskva.

Bild överst:
Wang Liqiang.

Lästips:
Fru Petrovas sko. En rysk spiontragedi i 50-talets 
Australien av Wilhelm Agrell, Atlantis 2014.

Etiketter:
Australien, Spioneri, KGB, FSB, SÄPO, PET, Ryssland, Kina, Jan Guillou, Oleg Gordievskilj, Sergej Skripal, Sverker Åström, Pierre Schori, Olof Palme, Socialdemokraterna, Kalla kriget, Cambridge-Five, UD, Taiwan, FBI, Moskva, Bejing, Igor Gouzenko, Wang Liqiang, Stig Wennerström, Tommy Hansson, Anders Jallai, Hong Kong, Sydkorea,Taiwan, Tsai Ing-wen, al-Jazeera, Tibet, Uigurer, Tibetaner, Vladimir Petrov, Jevodkia Petrov, Wang Liqiang, Wilhelm Agrell,

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar