måndag 30 december 2019

Sverige möter ökade ryska hot i Östersjön

Bildresultat för östersjön karta

Det ansedda politiskt oberoende institutet för säkerhetspolitiska studier, Warsaw Institute, har på sin blogg publicerat en genomgång om hur den ryska gasledningen Nordic Stream påverkar Sverige försvars- och säkerhetspolitiskt. Denna artikel är publicerad under rubrik. "Sweden Faces the Russian Threat in Baltic Sea."


Jag delar skribentens uppfattning om att Nordic Stream påverkar säkerhetsläget i hela Östersjön negativet. Jag delar också uppfattningen att de tre baltiska staterna plus Sveriges, Finlands och Polens situation blir mer känslig på grund av ryska säkerhetskrav som följer på grund av Nordic Stream.

Army2016demo-075.jpg
Ryska Iskander, en ballistisk kärnvapenrobot.
Iskander togs i bruk 2006 och kan också avfyras
från flygplan eller marina enheter. 

Förutom ökad rysk militär upprustning både i Kalingrad och i Sankt Petersburg, där införande av en träffsäker ballistisk kärnvapenrobot av ISKANDER typ i Kalingrad särskilt har uppmärksammas, agerar ryska förband med ökad aggressivitet mot sina Nato-grannar och sina neutrala grannländer Sverige och Finland. Flera oroväckande exempel kan kunnat konstateras under senare år. Överflygningar med attackflyg, ökad övningsverksamhet med stora fullt utrustade förband, där även kärnvapen har ingått, och inte minst en kraftig ökning av marin verksamhet där även kinesiska och vitryska enheter har ingått. Fullskaliga landstigningsövningar med Gotland och finska skärgården som tilltänkta mål har genomförts. Övningsscenarier med kärnvapenanfall mot Helsingfors, Åland och Gotland har övats både av ryska styrkor stationerade i Östersjöområdet men också av styrkor från andra ryska militärområden.

NATO Secretary General Jens Stoltenberg.jpg

Jens Stoltenberg (S), Generalsekreterare
i Nato.

Jag delar den uppfattning som genomförts i artikeln om att Ryssland i en konflikt med Nato kommer att uppfatta Sverige och Finland som fiender och att man uppfattar att båda dessa nationer tillhör väst. Vilket för mig utgör ett viktigt argument för svenskt medlemskap i Nato. Organisationens nuvarande generalsekreterare Jens Stoltenberg, tidigare socialdemokratisk statsminister i Norge, har gjort klart att verken Sverige eller Finland kan räkna med bistånd från Nato vid ryskt angrepp om man inte är medlem.

Från ett sammanträde med Nato ländernas 
utrikes- och försvarsministrar i Bryssel.

Jag delar också den uppfattning som förs fram i artikeln om det finns anledning att frukta för Sveriges säkerhet så länge Ryssland betraktar hela Östersjön som sitt eget hav. Och Finland, Baltikum, Polen och Sverige som sitt nära utland. Den uppfattning som förs fram i artikeln om att danska Bornholm, Gotland och Åland genom de baltiska staternas medlemskap i Nato har fått ökad militärstrategisk betydelse för både öst och väst är rätt. Jag instämmer också i slutsatsen om att detta i sin tur minskar möjligheterna för Sverige och Finland att hålla sig utanför en militärkonflikt.

Svenska pansarbandvagnar, Stridsfordon 90,
Tofta sjuktfält på Gotland 2005. 

Det finns anledning se över vår säkerhet genom ökade resurser för totalförsvaret, snabbt söka medlemskap i Nato, vara aktiva i arbetet på att bygga upp en militärallians inom EU (eftersom vi inte på sikt kan lita på USA:s vilja att försvara Europa), och att ge stöd åt våra grannländer som t.ex. Tyskland och Polen, i deras omställning bort från beroende av rysk energi. Ett beroende som Putin redan har visat sig intresserad av att utnyttja. Dessutom är användning av naturgas tveksamt ur ett ekologiskt perspektiv både när det gäller produktion såväl som konsumtion.


Vladimir Putin vid ett ceremoniellt öppnande av en 
naturgas pipeline i Chabarovsk. 

Precis som framförs i artikeln måste Nordic Stream projektet ses ur ett brett perspektiv. Ryssland vill göra Västeuropa mer beroende av rysk energi, tjäna pengar som kan betala för fortsatt upprustning och för att ge Putinregimen ökad legitimitet på hemmaplan, använda gasledningen på havs botten som ursäkt för att öka sin militära närvaro i Östersjön, men också för att på sikt slippa att betala avgifter till Polen och Ukraina för den gas som passar igenom dessa länder på sin väg till väst. Putin har ingenting emot att avvecklad tysk kärnkraft ersätts med rysk naturgas. Nordic Stream är bra för Ryssland och Putin men dålig för Västeuropas demokratier och vår egen säkerhet.


Foto från en av det ryska statliga bolaget Gazproms,
många ledningscentraler. Det är Gazprom som 
kommer att producera den naturgas som kommer att
transporteras i Nordic Streams pipeline.   

Etiketter:
Nordic Stream, Östersjön, Sverige, Finland, Nato, Polen, Ukraina, Gotland, Bornholm, Åland, Helsingfors, Jens Stoltenberg, Norge, ISKANDER, Kalingrad, Sankt Petersburg, Kärnkraft, Naturgas, Tyskland, Baltikum, Kina, Vitryssland, Litauen, Lettland, Estland, Baltikum, Gazprom, Naturgas, Pipeline, Fossilt bränsle, Vladimir Putin,          

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar