måndag 9 december 2019

Man kan stå upp mot Kina och ha en stark ekonomi





På sin blogg InBeijing ställer Kina experten Jojje Olsson en intressant fråga om hur man i västerländska demokratier skall hantera Kinas översitteri och hot?

Med rubrik: Prag bryter med Peking och omfamnar Taipei efter diplomatiskt bråk. För Olsson ett intressant resonemang om detta.

Olsson kommenterar sitt inlägg på Facebook med:

Tjeckien sätter ett intressant exempel. Förutom att center vid universitet som finansierats av Kina stängts ner, så har Prag brutit sin relation som systerstad till Peking och kommer nästa månad istället ingå ett motsvarande avtal med Taipei. Det går - hör och häpna - att överleva som nation och stad även om man står upp mot Peking!"

Du kan läsa Olssons inlägg här

Olssons inlägg är intressant ur flera aspekter. Västerländska demokratier har ingen anledning politiskt eller ekonomiskt att vika undan för kommunist Kinas hot. Kina är beroende import av flera viktiga importvaror som t.ex. datachips och råolja. Kina saknar flera viktiga mineraler som kisel och nickel. Tvärtom mot vad många tror så saknar denna stora nation teknisk kunnande inom några viktiga områden. Eftersom Kina behöver ha bra relationer med sin omvärld av ekonomiska skäl så behöver Sverige eller andra länder inte vika undan för politiska- eller andra hot från Bejing.  



En Integrerad krets, i form av ett 
EPROM-chip.


Att som Sverige finna sig i den kinesiska ambassadens hot mot folkvalda politiker och medier finns det ingen anledning till. Sverige kan förklara Kinas UD att deras ambassadör inte är önskvärd och om Kina vill ha goda relationer med Sverige så måste man uppföra sig anständigt. Naturligtvis ska Sveriges regering vara mycket tydlig att så länge regimen i Bejing fängslar och kidnappar våra medborgare kommer våra relationer vara ansträngda. 

Framför allt får Sverige och andra demokratier inte sluta att arbeta för mänskliga rättigheter i Kina. Förföljelse av etiska minoriteter som tibetaner, mongoler och uigurer i Xinjiang måste uppmärksammas. Liksom mot religiösa minoriteter som kristna, muslimer, falungong anhängare och buddister. Och förföljelser mot demokratiaktivister i Hongkong eller i andra delar av landet som t.ex. författare, dramatiker, journalister, universitetslärare och advokater. Genom att försvara demokrati i Kina så försvarar vi demokratin i våra egna hemländer.   

Jag håller med Olsson om att Sverige och andra västerländska demokratier har en hel del att lära av Tjeckien och Prag när det gäller hur man ska hantera den kommunistiska diktaturen i Kina.


Göta Platsen i Göteborg.

Olsson har en viktig poäng när han påtalar att Prags initiativ är intressant med tanke på den opinion som finns för att Göteborg ska avsluta sitt samarbete med Shanghai. Om vår näst största stad i stället skulle välja Taiwans största hamnstad Koahsiung skulle detta var en tydlig markering mot Kinas översitteri. Men jag tyvärr inte optimistisk om Göteborg eller någon annan svensk stad skulle visa denna moraliska resning. 

Olssons kommentar om att den taiwanesiska ekonomins styrka visar att det går utmärkt att ha en stark ekonomi samtidigt som man vågar stå upp mot Kina. Är både klok och rätt.  

Jojje Olsson

Jojje Olsson

Om skribenten:
Journalisten Jojje Olsson är en av Sveriges främsta experter på Kina. Olsson flyttade till Kina 2007, och har skrivit för över 100 svenska publikationer på plats i Asien. Olssons blogg InBejing rekommenderas varmt. Han både läser och pratar kinesiska flytande. Bland Olssons tidigare böcker märks fackboken Det nya Kina – den repressiva stormakten (Historiska Media, 2016), guideboken Mitt Peking (Karavan förlag, 2015). 2018 publicerades Olsson De kidnappade Kinasvenskarna (Historisk Media).

Du kan beställa De kidnappade Kinasvenskarna här på Adlibris

I dag bor Olsson på Taiwan sedan han 2016, efter ett återbesök i Sverige, nekades visum till Kina, ett beslut som sannolikt var kopplat till hans rapportering om de två kidnappade svenskarna som hans bok handlar om. I sin bok visar Olsson hur den kinesiska regimen genom ökat ekonomiskt inflytande har börjat sprida sin politiska modell utomlands, även till Sverige.

Bokförlaget Historisk Media presenterar Olssons De kidnappade Kinasvenskarna bland annat på följande sätt.

"I arbetet med denna högaktuella bok har journalisten Jojje Olsson intervjuat människoaktivisten Peter Dahlin, som 2016 utvisades från Kina efter tre veckor i ett underjordiskt fängelse och nu lever i Thailand. Han har även talat med dottern och flera vänner till den svenske bokförläggaren Gui Minhai, som oktober 2015 kidnappades av kinesiska agenter i sitt sommarhus i Thailand. Hösten 2017 släpptes Gui Minhai ”fri” av kinesiska myndigheter, men blev i januari 2018 åter kidnappad av ett tiotal civilklädda agenter under en resa på tåg i Kina tillsammans med svenska diplomater. Syftet med denna resa var att Minhai äntligen, på svenska ambassaden i Bejing skulle få den medicinska behandling som kinesiska myndigheter har vägrat honom. Den 1 februari blev det officiellt att Gui Minhai är 2018 års pristagare av IPA Prix Voltaire." 

Gui-minhai.jpg

Gui Minhai, en svensk
medborgaren och förläggare
med bas i Hongkong 
som tvingades erkänna brott mot
staten och folket i kinesisk TV.


Foto överst:
Ett elitgarde ur Folkarmén paraderar.

Etiketter:
Kina, Taiwan, Tjeckien, Prag, Jojje Olsson, InBjeing, Gui Minhai, Göteborg, Göta Platsen, Shanghai, Peter Dahlin, Historiska Media, De Kidnappade Kinasvenskarna, Koahsiung, Falungong, Kristna, Muslimer, Buddister, Mongoler, Uigurer, Tibetaner, Tibet, Hongkong, Bejing, Peking, Xinjiang     

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar