tisdag 20 mars 2018

Putins dödspatruller kan slå till även i Sverige


Sergej Skripal, 66, var tidigare överste i den militära underrättelsetjänsten GRU, men dömdes till fängelse 2006 för att ha lämnat uppgifter till Storbritannien.


Salisbury Cathedral from Old George Mall.jpg
Katedralen i Salisbury.


Skripal lämnades ut till England 2010 i en utväxling mot 10 ryska spioner som gripits i USA. Han bosatte sig i småstaden Salisbury sydväst om London.


Nyligen hittades Skripal tillsammans med sin dotter strax efter att de två hade ätit lunch allvarligt skadade på en bänk utanför en pub som de hade besökt. Först var deras hälsoläge livshotade, men troligen går deras liv att rädda. En polis som först kom på plats och förmodligen räddade deras liv genom hjärt- och lugn massage är nu också på sjukhus. Hans tillstånd är ännu akut livshotande. En av ambulanspersonalen som kom på plats uppges också att ha fått allvarliga skador men uppges har inte fått akuta skador och en servitör som betjänat Skripal och dottern uppges också har blivit skadad av nervgas. Hennes skador är dock lindriga.






Ryssland pekar ut Sverige. Ryska utrikesdepartementets talesperson Maria Zacharova pekar ut några andra länder, i träff med internationell media i Moskva, som kan tänkas vara ansvariga för dådet: Sverige, Storbritannien, Slovakien och Tjeckien, med motivering att dessa länder efter Sovjetunionens upplösning köpt mindre mängder av sovjetiska nervgas som användes i  Novitjok- projektet i Sibirien, i forskningssyfte. Vilket är helt riktigt, men beskyllningen är absurd. Inget av dessa nationer har något politiskt eller militärt intresse av att försöka mörda en rysk ex-spion.





Putin i sin KGB uniform.
Fotograferad under sin tjänstgöring
i dåvarande Östtyskland c:a 1980.



Men det har den totalitära Putinregimen i Ryssland. Just om detta har Expressen publicerat en läsvärd ledare under rubrik: Putins mordpatruller hotar också Sverige.



Du kan läsa Expresse
ns ledare här




Tankar går tillbaka till de allra mörkaste åren under den röda terrorn under Josef Stalin strax innan- och efter Andra världskriget. Denna diktator inrättade under kriget en särskild organisation inom en politiska säkerhetstjänsten KGB, СМЕРШ  (SMERSH=Död åt Spionerna) för att avrätta avhoppare, regimkritiker men också västerlänningar, t.ex. journalister, andliga ledare, fackliga ledare etc. som ansågs särskilt obehagliga för Kreml. Flera underrättelseanalytiker i väst har pekar på att det finns tydliga tecken att denna tradition med mördarpatruller som agerar offensivt och aggressivt även utomlands åter har tagits i bruk. Skripal ångar nog djup att avvisade den brittiska regimens erbjudande om en ny skyddad identitet.






СМЕРШ Удостоверение контрразведки 1943.jpg
SMERSH:s loggotyp





Denna och flera andra likande händelser bl.a. i Kanada och Australien är helt absurda och brott mot all internationell lagstiftning som finns. Just om denna aspekt på Skripal-affären har den förtjänstfulla skribenten Patrik Oskanen publicerat i Hela Hälsingland (sammarbete mellan morgontidningar i Hälsingland) under rubriken: Föreställ er att MI 6 använt kemiska stridsmedel i Ryssland och att Sverige vapen tränat ryssar som begår bombdåd.



Du kan läsa Oskanens artikel här











Foto från BBC:s direkt sändning från underhusets extra insatta debatt ang attacken i Salisbury.


Det är bra att samtliga länder västerländska demokratier ställer upp bakom Storbritannien. Att vår egen, annars så Putin fega utrikesminister, har talat med sin brittiska kollega Boris Johnson är bra. USA.:s helhjärtande stöd välkomnades också. Och det är bra att Margot Wallströn (S) har regerat på ryska påståenden och desinformation om att Sverige kan tänkas vara ansvarig för nervgasattacken i Salisbury och kallat upp den ryska ambassadören till UD. Men trycket måste fortsatt hållas upp mot Putin regimen i väst. Försvarsförmågan måste förstärkas liksom säkerhetsorganens möjligheter att stoppa och förhindra rysk statsterrorism. Och resurser måste byggas upp för att kunna bemöta rysk desinformation genom att vi åter bygger upp ett psykologisk försvar.




Nato medlemskap nu genast tack.






Bildresultat för nato


Natos logga med flera av medlemsstaternas flaggor.


Bild ovan:
Kemisk sammansättning på en annan kemiskt vapen, ämnet Tabun.

Etiketter:
Nato, Sverige, Storbritannien, Teresa May, Nervgas, Novitjok- projektet, Salisbury, Patrik Oskanen, Hela Hälsingland,  Expressen, SMERSH, Röd terror, Statsterror, Ryssland, Sovjetunionen Josef Stalin, Vladimir Putin, Sergej Skripal, GRU, KGB; Margot Wallström, UD




Inga kommentarer:

Skicka en kommentar