tisdag 14 oktober 2014

Avskeda Kaplan nu

Nalin Pekgul (S) f.d. riksdagsledamot och tidigare förbundsordförande för S-kvinnorna anklagar Mehmet Kaplan (MP), ny bostadsminister, för att vara islamist och för att ha en dold politisk agenda.

Pekguls debattartikel i Dagens Industri

Pekgul om Kaplan i Expressen

Pekgul om Kaplan i Svenska Dagbladet

Tyvärr finns det all anledning att ta Pekguls anklagelser på allvar. Dels för att hon, likt mig, har träffat Kaplan i olika sammanhang och fått erfarenhet av vilka personer som han omger sig med.

Jag var tidigare bosatt på järvfältet i nordvästra Stockholm och var förtroendevald i Kista-Rinkeby stadsdelsnämnd. Vid något tillfälle samtalade jag med Pekgul som då uttryckte sin stora oro för en alltmer djupgående islamisering av Stockholms muslimer och för islamisternas växande inflytande i vänsterpartierna.  Kaplan var redan då  miljöpartistisk riksdagsledamot. Pekgul är precis som Kaplan fortfarande bosatt kring Järvafältet. Det andra skälet är hur Kaplan faktiskt har agerat i olika offentliga sammanhang bl.a. i form av hans uttalanden i media eller aktiviteter som han har tagit initiativ till i egenskap av ordförande för Sveriges Unga Muslimer och hans aktiviteter inom Sveriges Muslimska Råd och Islamiska förbundet. I sin debattartikel från den 14 oktober ger Pekgul några tydliga exempel dels på Kaplans allmänna politiska hållning men också hans allmänna förkärlek för extremism.

Ett exempel av flera på märkliga uttalanden från Kaplan är hans påstående om att islamism har skapats av västvärldens islamofobi. Detta uttalande är inte bara fel i sak utan innebär att islamismens ansvar för det förtryck och den terror som utförs i dess namn förs över på västerlandet. Det är märkligt att medierna inte har följt upp detta påstående och frågat Kaplan vad han egentligen menar. Detta påstående borde diskvalificera vem som helst för att bli medlem av regeringen. Tänk om någon offentligt skulle påstå att förintelsen skulle ha varit judarnas eget fel.

Nalin Pekgul är likt Mehmet Kaplan född i Turkiet och är uppväxt i Sverige. Pekguls familj har kurdiskt ursprung.

Pekgul har också rätt i sin analys att det är märkligt att Kaplan har blivit medlem av regeringen. Löfven måste ha känt till att Kaplan av flera utländska säkerhetstjänster t.ex. danska PET och brittiska MI-5 (förmodligen även av svenska SÄPO) har utpekats som aktiv islamist och misstänks vara medlem av Muslimska Brödskapet. Inte minst för att Kaplans islamism har diskuterats i danska medier och nu har även medier i Sverige börjar skriva om saken.

Just nu är Nalin Pekgul aktuell med sin bok: "Jag är ju svensk." som handlar en växande polarisering mellan konservativa muslimer och mer sekulära muslimer i Sverige.

Om Pekguls bok i P1Ett foto från 1941 när Haj Amin al-Husseini träffar Adolf Hitler i Tyskland.
al Husseini var Stormufti av Jersualem mellan 1921-1948.

Muslimska Brödarskapet som har utvecklats till en main stream ideologi i flera muslimska länder är en ganska okänd organisation i Sverige. Muslimska Brödarskapet skapades av islamister i Egypten under slutet av 1920-talet och har en ideologi som förenar europeisk fascism (flera av rörelsens grundarare refererar öppet till Mussolinis Italien), panarabisk nationalism och religiös fanatism. Under 1930-1940 talet inspirerades Muslimska Brödskapet även av nazismen och flera ledande islamister träffade högt uppsatta nazister, t.ex. Stormuftin av Jerusalem som i Tyskland fick möta Adolf Hitler personligen och lovordade hans insatser mot judarna. Rörelsen har bevarat ett klart antisemitiskt arv och i flera länder utanför den muslimska världen har brödskapet samarbetat med högerextremister och aktivt givit stöd till deras verksamhet t.ex. nynazism i Tyskland, neofascism i Italien och högerradikal terror i Grekland. Brödskapet stöds politiskt och finansiellt av flera rika arabstater, inte minst Qatar, och av Iran.Foto från 1943 när al-Hussini träffar SS-Reichführer Henrich Himmler.
Nyligen fann man dokument i tyska arkiv som visar att al-Husseni ska ha diskuterat
en palestinsk medverkan i slutgiltig lösning på "Jude-frågan" i Mellanöstern.
Det finns uppgifter som tyder på att Stormuftin ska ha fått ritningar på

Auschwitz av den nazityska ledningen.

Muslimska Brödarskapet stödjer flera islamistiska terroriströrelser som t.ex. Hamas (som också har Stormuftin av Jerusalem som idol) och IS. Brödskapets ideologiska hemvist i en tradition av europeisk högerextremistism och antisemitism har påtalats av flera f.d. vänsteraktivister som t.ex. Paul Johnson och Bernhard Levy.  Men denna kritiska debatt har till stor del inte förts i Sverige och när försök har gjorts att väcka den till liv, även här, så har denna kritik bestämt avvisats av en samlad svensk kulturradikalvänster med namn som t.ex. Åsa Lindeborg och Jan Guillou. I Sverige har några få vågat säga ifrån, förutom Pekgul, Göran Skytte och Widar Andersson är exempel på de få personer med bakgrund i vänstern som har vågat påtala obekväma fakta. Inte minst mot denna bakgrund välkomnar jag det personliga mod som Pekgul nu visar genom att offentligt våga ifrågasätta Kaplans ideologiska hemvist och hans politiska motiv.Yssair Arafat, ledare för PLO under många år fram till sin död 2004.
Yssair mor (Khalifia al-Husseni) var kusin till Haj Amin al-Husseni.

Pekgul har rätt i sin analys att det alvarliga med Kaplans inträde i regeringen är att vanliga muslimer uppfattar att Kaplan och Muslimska Brödarskapets islamism nu blir upphöjd till norm som får stöd av den svenska staten. Detta är naturligtvis alvarligt och beklagligt av flera skäl. Redan nu känner många sekulära- och moderata muslimer sig hotade av växande islamism i flera av storstädernas invandrartäta förorter. Detta tryck och deras oro blir inte mindre av att Miljöpartiet och Löfven lyfter in Kaplan i regeringen av rent rösttaktiska skäl. Kaplans upphöjelse till statsråd är naturligtvis inte värdigt en demokrati som den svenska, lika lite som om en nazist eller om en stalinist skulle bli statsråd. Pekguls jämförelse mellan Jimmie Åkesson och Mehmet Kaplan har relevans.

Dessutom har Pekgul rätt i sin analys att få vågar kritisera Kaplan offentligt av rädsla för att bli beskyllda för att vara en islamofob eller rasist. Men denna debatt måste vi ta inte minst mot bakgrund av de uttalanden som Kaplan har gjort i turkisk press om IS. Alliansens partier måste snarast väcka ett gemensamt misstroendevotum mot Kaplan. Inte minst av moraliska skäl.
Ge Kaplan avsked nu!

Läsa mer:
Aje Carlbom, docent i socialantropologi vid Malmö Högskola, har skrivit en intressant artikel
i Dagens Samhälle under rubrik: "Kaplans islamism ett allvarligt problem för regeringen."

Carlboms artikelBild ovan: Nalin Pegkul

Bild nedan: Bostadsminister Mehmet Kaplan (MP).


Etiketter: Nalin Pekgul, Jag är ju svensk, Mehmet Kaplan, Islamism, Muslimska Brödarskapet, Muslimer, Svenska muslimer, Islamiska förbundet, Sveriges Muslimska Råd,  Sveriges unga muslimer, Islam, Islam i Sverige, Terror, Terrorism, IS, ISIS, Hamas, Antisemitism,  Stormuftin av Jerusalem, Jerusalem, Löfven, Stefan Löfven, MP, Miljöpartiet, Bostadsminister, Stockholm, Järvafältet, Kista, Rinkeby, Nordvästra Stockholm, Nazityskland, Nazism, Fascism, Högerextremism, Högerradikalism, SD, Sverigedemokraterna, Jimmie Åkesson, Jan Guillou, Åsa Lindeborg, SÄPO, PET, MI-5, S, Socialdemokraterna, Säkerhetstjänster, Paul Johnson, Bernard Levy, Kommunism, Nationalism, Religiös fanatism, Panarabiska rörelsen, Panarabism, Iran, Qatar,  Vänsterregeringen, De röd-gröna, Rasism, Islamofobi, Auschwitz, SS, Haj Amin al- Husseini, PLO, Yssair Arafat, Aje Carlbom, Göran Skytte, Widar Andersson, Tensta, Hjulsta, Husby, Rinkeby, Kista,  Järva, Järvafältet, Adolf Hitler, SS, Henrich Himmler, MP, Miljöpartiet,

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Obs! Endast bloggmedlemmar kan kommentera.