lördag 6 september 2014

SIFO-demokrati och röstskolk!I Dagens Nyheter finns en artikel om att de olika opinionsinstituten ger olika siffror för partierna en vecka innan valet.

DN:s artikel

Detta har fått mig att fundera på om faran av opinionsundersökningar och valundersökningar strax innan val och om att Sverige ska följa andra västeuropeiska länders exempel och förbjuda publicering sista veckorna innan valdagen?

Det förbud som finns i flera västeuropeiska länder mot publicering i slutskedet på valrörelsen motiveras av att "opolitiska- och obeslutsamma" väljares val av parti inte i allt för hög rad ska styras av olika gallups.

I t.ex. Belgien, Luxemburg och Italien är det dessutom obligatoriskt att rösta (blank röstning är naturligtvis tillåten). Om man inte röstar och har tungt vägande skäl t.ex. sjukdom och utlandsvistelse, får man böter. Dessa åtgärder har historiska skäl. Politisk- och social oro under medelkrigstiden öppnande upp för andra världskriget och för demokratins kollaps. För att stärka demokratin och motverka politisk extremism har flera länder som upplevt krig, ockupation, kommunism och nazism/fascism vidtagit en rad åtgärder för att få ett högt valdeltagande. Jag vill påstå att här har Sverige någonting att lära.

Vad tycker du?Bild ovan: Röstkort från 2010 års val.
Bild nedan: Valurna "Valbox" troligen någonstans från franskspråkiga delen av Europa.

Etiketter: Rösta, Val, Röstskolk, Valundersökningar, Valrörelser, Allmänna val, Opinionsundersökningar, Gallups, Opinionsinstitut, Sifo, Demoskop, Skop, Italien, Luxemburg, Italien, Valdeltagande, Val 2014, Kommunism, Fascism, Nazism, Diktatur, Andra världskriget, Extremism, Politisk extremism, Valurna, Valbox,

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Obs! Endast bloggmedlemmar kan kommentera.