onsdag 24 september 2014

M:s identitetskris

Nya moderaterna.jpg

"Tillbaka till verkstaden", är en rubrik på en mycket intressant ledare i Norrköpings Tidningar om moderaternas val av framtida politik och val av ny partiledare. Artikeln är skriven av tidningens politiska redaktör Hans Stigsson Michaljlov.

Ledare i NT om M:s framtid



Reinfeldt första ministär 2010.

Jag gillar Stigsson Michaljovs synpunkt att det är val av vilken politik som moderaterna ska föra som är det mest centrala i frågan om framtiden för M. Inte vem som ska bli partiledare. Men naturligtvis har detta betydelse för hur partiets framtida profilering etc. Jag delar också uppfattningen att en förklaring till moderaternas valförlust står att finna i partiets vänstersväng in mot mitten och att partiet tog ytterligare steg i att överge sin idétradition av social- och kulturkonservatism som de så kallade Gammelmoderaterna inom partiet delvis stod för. Under Alliansens åren gick det så långt att M i flera viktiga frågor intog en position som låg till vänster om övriga regeringspartier. Personligen har jag aldrig riktigt förstått tanken som dåvarande partiledare Gösta Bohman en gång laserade om att moderaterna ska var ett liberalt- konservativt parti. Båda dessa ideologier är på flera centrala politikområden direkt motstridiga. 

Valaffisch 1979

Gösta Bohman (M)

Jag är övertygad om att moderaternas nuvarande identitetskris grundlades redan där och då, och att åren med Fredrik Reinfeldt fördjupade problemen ytterligare. I artikeln förs också en intressant diskussion om hur M:s tapp till SD har förändrat detta extremistpartis väljarkår. Det uppenbart att både M och KD:s liberalisering, som är ett annat Alliansparti som befinner sig i en likartad identitetskris, har öppnat upp för SD:s valframgång. Även KD:s  partiledare, Göran Hägglund, har påverkat sitt partis ideologiska kurs på ett likartat sätt som Reinfeldt.

Göran Hägglund, 2013-09-09 08.jpg

Göran Hägglund (KD)

Av de tre huvudfavoriter som har nämns till Reinfeldts efterträdare så är både avgående "kommunikationsminister" Catharina Elmsäter-Svärd och partiets gruppledare i riksdagen Anna Kindberg Batra direkt olämpliga. Båda dessa kandidater är intimt förknippade med både Reinfelds  partiledarskap, partiets nuvarande ideologiska kurs och PR-konceptet med: De nya moderaterna och Sveriges nya arbetarparti. Tillskillnad mot avgående socialförsäkringsminister Ulf Kristersson, som ganska sent under Reinfeldts period återkom till centrala maktpositioner i partiet, och en gång tog strid mot Reinfeldt ang. posten som förbundsordförande i ungdomsförbundet MUF.

Läsa mer:
I Dagens Samhälle skriver Jan Kallberg om att M:S Stockholm fixering fällde partiet i valet:.
Kallbergs artikel om M:s valförlust

I Nya Wermlands Tidningen skriver politisk redaktör Henrik L. Barvå också om moderaternas situation och val av ny partiledare:
Barvås artikel i NWT


Kristersson, Ulf (M)

Bild nedan: Avgående socialförsäkringsminister
Ulf Kristersson (M)

Etiketter: M, Moderaterna, Moderater, De nya moderaterna, Sveriges nya arbetarparti, Fredrik Reinfeldt, KD, Kristdemokraterna, Kristdemokrater, Göran Hägglund, SD, Sverigedemokraterna, Alliansen, Norrköpings Tidningar, Hans Stigsson Michaljlov, Alliansen, Gammelmoderater, Gammelmoderaterna, Liberalkonservatism, Konservatism, Kulturkonservatism, Socialkonservatism, Kristdemokrati, MUF, Catarina Elmsäter-Svärd, Anna Kindberg Batra, Ulf Kristersson, Socialförsäkringsminister, Partiledare, Moderaternas partiledare, Dagens Samhälle, Nya Wermlands Tidningen, Henrik L. Barvå, Jan Kallberg, Partiledare, Partiledarbyte, Partiledarkandidat, Partiledarkandidater, M:s nya partiledare, Partiledarkandidater i moderaterna,        

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar