fredag 12 september 2014
Miljöpartiets Putin kramar
Riksdagsledamot Fredrik Malm (FP) skriver på sin blogg om Miljöpartiets eventuella medverkan i en rödgrön regering utifrån dess syn ang Putins anfall på Ukraina och hans dröm om Novorossiya. Malm har givit sitt blogginlägg rubriken: Miljöpartiet Putinisterna
Malms inlägg om MP:s syn på Ukraina
Malm har rätt! Det är en skandal att ett riksdagsparti presenterar en syn på Putins totalitära- och imperialistiska planslavism som andas undfallenhet, acceptans av Moskvas överträdelser av internationell rätt och den värdertagna ordningen för säkerhet, samarbete och demokrati i Europa. För mig, liksom för Malm, är det allra mest upprörande är att denna syn förmedlar ett förakt för de demokratiaktivister som var beredda att offra sin liv på torget i Kyiev (Maidan/Euromaidan) och de som nu i Ukraina, och i andra länder inom det forna kommunistiska Östeuropa, känner en påtaglig oro för sin demokrati och sin självständighet. Att denna oro tyvärr är befogad exemplifieras av kidnappningen av en estnisk säkerhetspolis inne på estniskt territorium av KGB:s efterträdare, FSB, medhjälp av tårgas och granater. Det märks att maktkretsen kring Putin har sin bas från KGB.
Den syn som Miljöpartiets riksdagsledamot Peter Rådberg ger uttryck för att EU, Nato och västvärlden har skuld för krisen är inte bara fel i sak och är historielös, den är faktiskt, som Malm framför, djupt upprörande. Den väcker också frågor om Miljöpartiets syn på demokrati, folkrättens principer rätt och om detta parti bör komma i fråga för en medverkan i en regering.
Malm uttrycker Rådbergs syn med följande träffsäkra formulering:
"Jag har sällan sett en sådan undfallenhet gentemot diktaturen i Moskva sedan vänsterpartiet kallade sig för kommunister. "
Peter Rådberg (MP) ledamot av riksdagen och dess försvarsutskott.
Malms blogginlägg om Rådbergs svar på frågor om Miljöpartiets syn om Ukraina och Rysslands utrikespolitik på försvarsbloggen Wisemans Wisdoms valguide, har den stora förtjänst att hans text väcker till liv frågor om att vi, för första gången sedan andra världskriget har ett land i Europa, Ryssland, ockuperat ett annat europeiskt lands territorium och om att samma Ryssland har framfört hot om att bomba städer över Europa, bl.a. Warszawa, med atombomber. Hitintills att detta varit icke frågor i valrörelsen. Men nu är det dags att vakna. Verkligheten kallar på uppmärksamhet om hur vi ska försvara frihet, demokrati och mänskliga rättigheter i Europa.
Foto från en pro-EU och pro-Europa demonstration på Självständighetstorget
(Maidan/Euromaidan) i Kyiev
Det vore vara självklart för var och en att detta hot inte försvinner för att vi har önskedrömmar om att så sker. Vi borde också inse att vi aldrig nu, såväl som då, får acceptera en stormakts arrogans i Europa, även om militärt våld skulle blir nödvändigt att ta till. Winston Chruchill kommenterade i sina memoarer att den engelska eftergiftspolitiken mot Hitler präglades av en övertygelse i London om att "Vargen skulle bli mätt om Nazityskland fick ta Südetenland" (ett område med tysk språkig befolkning i dåvarande i Tjeckoslovakien). Men som vi alla vet krävde vargen mer. Är vår tids varg Putin mätt nu. Troligen inte. Var blir nästa steg Baltikum? Putin framför krav på att en federativ ordning inom Ukraina för Folkrepublikerna Luhansk och Dontesk. Men det kan vara värt att notera att när frederliga demostrater nyligen förde framförde fram krav om detta inom Ryssland ang Sibirien så slogs detta omedelbart ned med våld.
Detta nya läge i Europa sätter svensk politik inför nya krav och kräver mer av realism och aktiva åtgärder inom vår säkerhets- och försvarspolitik. Vad vi inte behöver just nu är en Chamberlainsk eftergiftspolitik likt 1938. Nato-medlemskap nu om jag får lov att be.
Bild ovan: Karta över Putins dröm om att återskapa Katarina den stores Nyryska imperium: Novorossiya. Denna karta presenterades för några dagar sedan av kretsen kring Putin för media i Moskva. Lägg märke till att stora delar av Ukraina ingår (södra- och östra delarna med Krim, folkrepublikerna: Lugansk och Donetsk ), områden i Moldavien (Transnistrien och Odessa). Utanför kartbilden anses även områden i Georgien ingå (Abchazien o. Sydossetien) ingå i Novorossiya,
Bild nedan: Riksdagsledamot Fredrik Malm (FP) ledamot av utrikesutskottet.
Etiketter: Ukraina, Putin, Ryssland, Fredrik Malm, FP, Folkpartiet, Ukraina krisen, Mats Rådberg, EU, Nato, Miljöpartiet, MP, Rödgrön regering, De rödgröna, Alliansen, Utrikespolitik, Europa, Krim, Novorossiya, Transnistrien, Moldavien, Georgien, Abchazien, Sydossetien, Lugansk, Donetsk, Folkrepubliken Luhansk, Folkrepubliken Donetsk, Odessa, Winston Chruchill, London, Andra Världskriget, Tjeckoslovakien, Polen, Warszawa, Polen, Estland, Baltikum, Südetenland, Adolf Hitler, Vladimir Putin, Atomvapen, Atombomber, Terror, Vedergällning, Neville Chamberlain, 1938, Eftergiftspolitik, München överenskommelsen, Röd grön regering, Federalism, Sibirien, FSB, KGB,
Prenumerera på:
Kommentarer till inlägget (Atom)
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar