onsdag 17 september 2014

EU:s utrikesminister sviker Ukraina
Lyssna till när Guy Verhofstadt, f.d. premiärmister i Belgien och ledare för den liberala partigruppen i EU-Parlamentet, Alde, starkt kritiserar EU-kommissionens avgående "utrikesminister " Catherine Ashton, f.d. brittisk minister från socialdemokratiska Labour-Party i Storbritannien, för hennes ständiga frånvaro i parlamentet och hennes frånvaro just när parlamentet ska diskutera den ryska aggressionen mot Ukraina och hur detta påverkar Europa (c:a 1 minut). Det kanske inte är konstigt att många i Skottland vill frigöra sig från London.

Verhofstadt i EU-Parlamentet

Ett annat skäl för denna debatt var att parlamentet skulle ta beslut om att godkänna EU:s associationsavtal med Ukraina. Det är värt att notera att samtliga partigrupper utom den nationalistiska, med (SD) som svenskt medlemsparti, och gruppen för kommunister och vänstersocialister, med (V) som svensk medlem, röstade ja till avtalet. Nu som på 1930-talet förenas vänster- och höger radikalism i ett förakt för demokrati, markandsekonomi och för folkrättens principer. Extremist partier på höger- och vänster kanten förenas också i sitt USA-hat, och ett gemensamt anti-EU och ett anti Nato-engagemang.

Som vanligt i EU-frågor och när det gäller Europa har Verhofstadt rätt. Ashtons agerande är en skandal för demokratin och en skandal för Europa. Om hennes agerande kan förklaras med en attityd av ringaktning för de folkvalda i EU-Parlamentet, (nationalstatskrameri) finns anledning att, likt Vehofstadt, rikta personlig kritik mot Ashton. Men om hennes nonchalans kan förklaras utifrån värderingar som innehåller en eftergiftspolitik mot Putinismen och Ryssland, som det finns gott av inom europeisk vänster, är situationen mycket alvarligare än så.  

           

Bild källa: Wikepedia
Bild ovan: Guy Verhoftstadt
Bild nedan Cathrine Ashton

Etiketter: Guy Verhofstadt, Cathrine Ashton, EU, EU-Parlamentet, Putin, Vladimir Putin, Putinismen, Ukraina, Ukraina-krisen, EU:s associationsavtal med Ukraina, Associationsavtal, Ständig utrikes representant, Utrikesminister, EU:s utrikesminister, Liberala gruppen, Alde, Premiärminister, Belgien, Labour, Labour-party, Socialdemokrater, London, Skottland, Storbritannien, Nato, Kommunister, Vänstersocialister, V, SD, Sverigedemokraterna, Nationalister,  Västerpartiet, USA, 

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Obs! Endast bloggmedlemmar kan kommentera.