måndag 30 juni 2014

Utred svenskt medlemskap i Nato!
" Det är oansvarigt att inte vilja utreda Nato- medlemskap."

Det säger kristdemokraternas partiledare Göran Hägglund i en intervju i Expressen.
Han kommer inte att släppa frågan och avslöjar att han kommer att gå emot både Fredrik Reinfeldt och Stefan Löfven i sitt tal i Almedalen.

Expressens intervjuv med Hägglund


Göran Hägglund, 2013-09-09 08.jpg

Göran Hägglund (KD) partiledare.

Det är bra Hägglund att du vågar ta denna fajt med både moderater och socialdemokrater. Han har helt rätt i sin analys att Sverige saknar förmåga att på egen hand försvara oss emot ett militärt angrepp från en stormakt (läs Ryssland). Dessutom har Hägglund minst sagt en poäng i att påpeka att när politiker, makthavare, vår omvärld och när medborgarna har kunskap om detta faktum så är det oansvarigt att inte ta upp frågan till debatt och ens våga att göra en översyn över konskevenser av ett medlemskap i Nato.

Jag är för ett medlemskap detta har jag varit sedan mitten av 1970-talet av flera skäl. Jag har tidigare tagit upp detta ämne på denna blogg. I ett inlägg tar jag upp den välkände chefredaktören och f.d. riksdagsledamoten för S, Widar Anderssons argumentering för ett medlemskap.

Widar Anderssons artikel om medlemskap i Nato

Det är som Andersson med rätt uttryckter saken; hur farligt kan egentligen en gemenskap med våra nordiska grannländer Island, Norge och Danmark och andra västeuropeiska demokratier vara? Man kan lägga till att en organisation som har en tidigare dansk statsminister Anders Fogh Rasmussen (från liberala partiet Venstre) som avgående ordförande (Generalsekreterare) och som nu får en norsk tidigare statsminister Jens Stoltenberg (från socialdemokratiska Arbeiderpartiet) som sin nye chef .

Dessutom har Finlands nye statsminister Alexander Stubb (från konservativa Samlingspartiet och tills nyligen utrikesminister) och försvarsministern från liberala Svenska Folkpartiet, Carl Haglund, uttalat att Finland bör bli medlem i Nato inom kort. En finsk folkomröstning i frågan kommer troligen att äga rum senare i år eller början på nästa år. Vi kan väl synka ihop oss med Helsingfors och ha en folkomröstning samtidigt också i Sverige?

Avslutningsvis kan man fråga sig om inte Rysslands alltmer aggressiva utrikespolitik och angrepp på Ukraina utgör ett argument för ett svenska medlemskap i Nato? Vad mer måste till innan politikerna vaknar upp ur sin Törnrosa sömn? Ett ryskt anfall på Polen och Baltikum? Men då är det för sent att bli medlemmar. Får då har ett storkrig i Europa inletts. Ett tredje världskrig.

Jens Stoltenberg

Jens Stoltenberg  (S) f.d. statsminister i Norge och tillträdande Generalsekreterare i Nato.

Bild ovan Medlemsländernas flaggor utanför Natos byggnad i Bryssel.

Etiketter:  Nato, Almedalen,  Politikerveckan,Visby, Gotland, Visby, Generalsekreterare, Socialdemokraterna, Moderaterna, Norge, Danmark, Island, Finland, Göran Hägglund, KD, Kristdemokraterna, Stefan Löfven, Fredrik Reinfeldt, Anders Fogh Rasmussen, Jens Stoltenberg, Carl Haglund, Svenska Folkpartiet, Folkpartiet, FP, Samlingspartiet, Venstre, Arbeiderpartiet,  Polen, Baltikum, Estland, Lettland Litauen, Utrikespolitik, Säkerhetspolitik, Försvarspolitik, Sverige, Alliansen, De röd gröna, Moderaterna, Moderater, (M), Socialdemokraterna, Socialdemokrater, (S), Widar Andersson, Ukraina, Krim, Jens Stoltenberg, Anders Fogh Rasmussen,    

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Obs! Endast bloggmedlemmar kan kommentera.