söndag 8 juni 2014

Löfvens svåra val i vänsterpopulismens vågsvalp
I Gefle Dagblad har som vanligt David Nyström skrivit en klok och insiktsfull analys av läget i svensk politisk opinion. Nyströms artikel publiceras under rubrik:

 "En farlig vänstervridning  hotar Sverige i höst."

I sin artikel varnar Nyström för att våg av vänsterradikalism som får 1968 att likna en  mild västanvind.  Och detta  har Nyström tyvärr helt rätt i. Det är extremt för Sverige, för Norden och för norra Europa att partier till vänster om socialdemokratin samlar över 25 procent av partisympatierna. Detta sker i ett läge där ett sargat S- parti hamnar under 30 procent.

Nyströms artikel om Löfvens svåra val

I sin artikel tecknar Nyström en intressant bild om vilka konsekvenser detta kan få för Löfven och ambitioner att bli Sveriges nästa statsminister. Jag delar Nyströms analys om att detta försätter S- ledningen i läge där man tvingas göra ett strategiskt val. Röra sig in mot mitten, hålla dörren öppen för en medverkan av något borgerligt parti i en eventuell S-ledd regeringen efter valet, åtminstone i retoriken, och markera ett tydligt  avstånd mot vänsterpopulismen. Detta skulle ge en Löfven ökad trovärdighet bland väljare som står och tvekar mellan blocken, som vill ha sunda statsfinanser, som dessutom förstår att välfärden måste finaniseras genom arbete och tillväxt. Men en sådan strategi, kan som Nyström konstaterar, medföra en stor risk för att förlora vänstersossar till MP, V och FI. Eller så kan Löfven välja det andra alternativet och bejaka västerradikalismen och dess populism för att hålla samman partiet, på bekostnad av förlust av röster till Alliansen. Det är inget lätt val som Löfven har att göra. Det beslut som S-ledningen och Löfven gör medför stora konsekvenser för svensk politik. Då är det bra att han besöker Tony Blair. Hoppas att han lyssnar på hans råd.

WORLD ECONOMIC FORUM ANNUAL MEETING 2009 - Tony Blair.jpg

Etiketter:  Stefan Lövén, S, Socialdemokraterna, De rödgröna, Alliansen, Tony Blair, MP, Miljöpartiet, V, Vänsterpartiet, FI, Feministiskt Alternativ, Gefle Dagblad, David Nyström,

3 kommentarer:

  1. Den här kommentaren har tagits bort av bloggadministratören.

    SvaraRadera
  2. Den här kommentaren har tagits bort av skribenten.

    SvaraRadera
  3. Den här kommentaren har tagits bort av bloggadministratören.

    SvaraRadera

Obs! Endast bloggmedlemmar kan kommentera.