Sverigedemokraterna är inte ett missnöjesparti.

I en intressant artikel i tidskriften ETC skildrar Bosse Schön Sverigedemokraternas relationen med nazismen. Hans artikel har rubriken:  "Nazisterna som skapade Sverigedemokraterna."

Schöns artikel om SD och nazismen
 
Sverigedemokraterna skiljer sig från flertalet andra missnöjespartier åt höger (det finns även missnöjespartier åt vänster t.ex. Enhetslistan i Danmark) som t.ex. Sannfinländarna, Dansk Folkparti och Framstegspartiet i Norge, just genom sitt nazistiska förflutna.
 
Sverigedemokraterna är inget Ny Demokrati som Ian Wachtmeister och Bert Karlsson en gång bildade. SD är ett parti som har bildas av en brokig skara av odemokratisk extrem höger som består bl.a. av  ideologiskt övertygade, fascister, aktivister från skinnskalle rörelsen som t.ex. Bevara Sverige Svenskt (BSS) och där organiserade nazister (även SS veteraner) har haft en dominerade roll.

Först långt senare anslut sig personer med annan bakgrund från t.ex. från Ny Demokrati, personer med ny-konservativ längtan (en ofta oreflekterad) från olika hembygdsföreningar eller i olika nationalistiska  sammanslutningar, välfärds nostalgiker som längtar tillbaka till 50- och 60 talets Sverige, personer som har varit aktiva i olika lokala- och regionala missnöjes partier som t.ex. Skånes Väl, Centrumdemokraterna och SPI, men också personer med ett förflutet i 68 vänstern. Extremister tycks ha en viss förkärlek för varandra. I dag precis som under 30- talet då när avhoppade kommunister fanns att finna i olika nazistiska partier och rörelser.
 
SD:s bakgrund i odemokratisk extern höger är ganska unik. Partiets relation med sina nordiska samverkanspartier är ansträngd. Detta blev tydligt när SD nyligen inte kan bestämma sig för vilken grupp i Europaparlamentet man vill tillhöra om man får mandat i vårens EU-val. Dansk Folkeparti och Sannfinländarna vill inte ha någonting att göra med partier som Nationella fronten i Frankrike, Valaams Belang i Belgien eller Gyllende Gryning i Grekland.  SD kan tänka sig att gå in i en ny partigrupp för extern högern i EU-Parlamentet som Nationella Fronten och Valaams Belang försöker bilda, medan de övriga nordiska partier tillhör en partigrupp som består av olika demokratiska EU- kritiska partier som t.ex. UKIP från Storbritannien. Dansk Folkparti har talat klarspråk och offentligt deklarant att man bryter alla kontakter med SD om partiet ansluter sig till denna partigrupp i Bryssel/Strasbourg. Dansk folkeparti motiverar sitt ställningstagande bl.a utifrån Nationella frontens antisemitism och Gyllende Grynings tydliga nazistiska profil.

En representant från Dansk Folkeparti klargjorde sitt partis inställning öppet från talarstolen på SD:s senaste partikongress. Nyligen har det framkommit att SD har betalat 50 000 i medlemsavgift till Demokratisk Europeiskt Forum som har bildats av Nationella fronten för att fördjupa samarbetet med sina broder/systerpartier i Europa. Samtliga SD:s samarbetspartier i Norden har bestämt avböjt medverkan i detta forum som man ser som en förberedelse inför att skapa en partigrupp i EU parlamentet.

 
Europaparlamentet i Strasbourg

Utifrån min politiska övertygelse byggd på en kristen humanism och en kristlig - social samhällssyn är jag strakt kritik till partier som Dansk Folkparti för deras invandringspolitik, syn på asyl- och flyktingpolitik, deras nationalism, deras välfärdspopulism (låga- eller sänkta skatter kombinerad med ökade bidrag), deras förkärlek för regleringar, deras negativa hållning till inhemska minoriter, deras negativa syn på regionalism, kultur, bildning, internationellt sammarbete och deras EU- motstånd.

MEN, detta parti och andra liknade partier skulle aldrig acceptera personer att personer med ett nazistiskt förflutet fick förtroendeposter och dessa partier är faktiskt är trovärdiga i sitt motstånd mot både fascism och nazism. Men det är inte Sverigedemokraterna. Verken antisemitism, rasbiologi eller en beundran för Hitler eller nazismen skulle accepteras i missnöjespartier som t.ex. Dansk Folkeparti eller Framstegspartiet. I Danmark och Norge minns man ännu den nazityska ockupationen.  
 
För mig är SD egentligen inget missnöjesparti utan en politisk sammanslutning av extrem höger som fått med sig andra grupper i samhället som känner rädsla och en olust inför samhällets utveckling som bl.a. yttrar sig i  en kritik mot invandringspolitik, globalisering och EU. Exempel är  tidigare socialdemokratiska väljare från arbetarklassen som känner sig svikna av både partiet och facket, grupper som sociologer brukar beteckna som nyproletariserad medeklass d.v.s. f.d. tjänstemän, akademiker och företagare som tvingas söka lågt avlönade jobb inom t.ex. detaljhandel eller omsorg, etniska svenskar i  invandrartäta förorter, besvikna småföretagare och f.d. center- och KD väljare i glesbygd etc.  Dessa nya väljargrupper består huvudsakligen av personer som inte alls delar de värderingar som har byggt upp Sverigedemokraterna. Men som har hamnat i ett dåligt sällskap bl.a. på grund av dålig kunskap om SD:s historia och dess ideologiska rötter.

Schöns artikel är intressant och har skrivits i ett mer än vällovligt syfte att uppmärksamma att SD inte är ett parti som alla andra, att SD inte ens är ett missnöjesparti. Utan att detta partis kärna är någonting helt annat. I Tyskland hade SD riskerat att förbud och helt säkert att hamnat på Författningsskyddets särskilda övervakningslista efter beslut i domstol. Detta innebär att alla personer med ledande uppdrag inom partiet måste finnas på offentlig lista, att polis i förväg måste informeras om olika parti aktiviteter och finnas med på plats vid offentliga sammankomster.
        
Schöns artikel inledes med följande ingress:
 
"Journalisten Bosse Schöns granskning visar partiets bruna rötter och hur det nazistiska tankegodset lever kvar än idag.
”Jag beundrar de insatser som ett antal SS-officerare och frontmän gjorde i ärlig strid mellan nationer och jag fördömer så hårt jag kan de övergrepp som inte blott SS, utan även andra naziorganisationer gjorde för att åstadkomma Förintelsen.” Så skrev SD-riksdagsledamoten Stellan Bojerud på hatsajten Avpixlat. Det avslöjade tidningen Aftonbladet nyligen.
I vilket land som helst i Europa hade Sverigedemokraten Bojerud hudflängts för sina uttalanden. Men det passerade relativt obemärkt förbi. Och trots Jimmie Åkessons omtalade nolltolerans mot rasism och nazism i partiet är Stellan Bojerud kvar i partiet och i riksdagen. Vurmandet för nazismen är en lång tradition i partiet. "

I Tyskland skulle författningsåklagarämbetet i Karlsruhe inlett en förundersökning och troligen skulle Bojerud åtalas inför domstol för brott mot författningen. I Tyskland är det olagligt att inte bara att förneka förintelsen, utan även att hylla nazistiska organisationer, kommunistisk terror eller andra brott mot mänskligheten. Men i Sverige är tyvärr fritt fram att förneka förintelsen eller att hylla SS.

Schöns fortsätter:
 
"Under andra världskriget stred 270 svenskar i Waffen-SS, de flesta av dem nazister som tagit värvning. En av dem var Gustav Ekström som arbetade under SS-chefen Heinrich Himmler vid högkvarteret i Berlin. Han värvade sig till Waffen-SS för att som han sa ¨slåss mot världsjudedomen¨. Han, liksom alla SS-män, svor trohetseden till Hitler: ¨Jag svär Dig, Adolf Hitler, det tyska rikets Führer och rikskansler, trohet och tapperhet. Jag lovar Dig och de av Dig utsedda överordnade lydnad, ända in i döden, så hjälpe mig Gud”. Många år senare var SS-veteranen Gustav Ekström av grundarna till Sverigedemokraterna i Malmö.
 
I slutet av 80-talet i Sverige gjordes flera försök att samla nynazister, rasister och högerextremister i ett och samma parti. 1986 bildade medlemmar från Framstegspartiets Stockholmsavdelning och kamporganisationen Bevara Sverige Svenskt (BSS) nazistiska Sverigepartiet men sammanslagningen misslyckades. I januari 1988 gjordes ett nytt försök att samla de högerextrema krafterna under ett och samma paraply och Sverigedemokraterna grundades."SS:s emblem.

Schön fortsätter sin skildring av SD:s första år:

"Nästa stora steg i partibygget var att slå ner en ¨tältpinne¨ i den viktiga regionen Skåne. Den 21 februari 1988 kallade de första Sverigedemokraterna i Skåne till ett årsmöte i konferensanläggningen S:t Gertrud i Malmö för att välja sin styrelse. Mötet började klockan 15. I lokalen fanns en brokig skara gäster; skinnskallar i bomberjackor och marschkängor med stålhättor, nynazister och SS-veteranen Gustav Ekström, som då blivit över 80 år gammal. Med på mötet var också en före detta medlem från nazipartiet Svensk socialistisk Samling, även kallat Lindholmspartiet, och aktivister från kamporganisationen Bevara Sverige Svenskt (BSS). Mötet bevakades av Säpo."Konferensanläggningen S:t Gertrud
i Malmö.

I artikel skildrar Schön hur Sverigedemokraterna var som parti när Jimmie Åkesson blev medlem. Hans skriver:
 
"1995 gick en ung Jimmie Åkesson med i partiet i Sölvesborg. Han hade varit medlem i över ett år när partikamraten Tina Hallgren Bengtsson sommaren 1996 valtalade under mötet i grannkommunen Höör. Hon höll talet i naziuniform med koppel, ridstövlar och en stor röd flagga med ett stort hakkors hängande på ett staket bakom sig. Hon talade inför ett 50-tal partivänner och maken Jan Bengtsson, som även han gick omkring i naziuniform och armbindel med hakkors. Det brändes även böcker på bokbål, framför allt om förintelsen, till exempel av överlevaren Ferenc Göndör. Det var också böcker av så kallade förrädare, som Winston Churchill och Tage Erlander . I ett tal hyllade Jan Bengtsson den tyske führern: ¨Adolf Hitler, sträck ut din hand från Valhall och visa oss den enda sanna vägen. Sieg heil!¨. "

Schöns fortsätter sin skildring av partiet första år:

" Tina Hallgren Bengtsson, som var den första Sverigedemokrat som valdes in i ett kommunfullmäktige, i Höör, protesterade och hoppade av partiet. Istället gick hon tillsammans med maken Jan Bengtsson över till det radikalare Nationalsocialistiskt front. Ett parti som krävde ett rasrent svenskt folkslag och obligatorisk skolundervisning i ¨rasbiologi och rashygien”.
Partiet har ömsat skinn flera gånger och kallar sig nu för Svenskarnas parti och marscherade genom Stockholms city i september förra året. Jan Bengtsson har återvänt till SD och för knappt ett år sedan valdes han in i styrelsen för föreningen i Höör. Hans nazistiska bakgrund har accepterats av Jimmie Åkesson."
 
Schöns avslutar sin artikel:
 
"Nästan på dagen två år senare publicerade tidningen Expressen en video där SD:s Erik Almqvist, riksdagsledamöter Kent Ekroth och SD-politikern Christian Westling beväpnade sig med järnrör och gav sig sedan ut i Stockholmsnatten. "

Bild ovan: Adolf Hitler
Bild nedan: SD:s partiordförande Jimmie Åkesson.Etiketter:
Sverigedemokraterna, SD, ETC, Nazism, Nynazism, Rasism, Fascism, Högerpopulism, Vänsterpopulism,  Jimmie Åkesson, Bosse Schön, EU, Europaparlamentet, EU val, Partigrupp, Bevara Sverige Svenskt, BSS, SS, Waffen SS, Adolf Hitler, Kent Ekroth, Christian Westling, Jan Bengtsson, Höör, Skåne, Skånes Väl, Skåne, Centrumdemokraterna, SPI, Danmark, Finland, Norge, Belgien, Grekland, Frankrike, Vlaamas Belang, Nationella Fronten, Gyllende Gryning, Dansk Folkeparti, Framstegspartiet, Sannfinländarna, Ny Demokrati, Ian Wachtmeister, Bert Karlsson, Asyl, Flyktingar, Invandring, Invandrade, Missnöjesparti, Nationalism, Regionalism,  Konservatism, Ny konservatism, 68 vänster, Skinnskallar, Välfärdspopulism, Förintelsen, Antisemitism, Centerpartiet, C, KD, Kristdemokraterna, Stellan Borjeud, Axpixlat, Aftonbladet, Gustav Ekström, Heinrich Himmler,  Adolf Hitler, Führer, Säpo, Svensk Socialistisk Samling, Nils Lindholm, Lindholmspartiet, Sölvesborg, Ferenc Göndör, Winston Churchill , Tage Erlander, Valhall, Sieg heil, Tina Hallgren Bengtsson, Nationalsocialistisk front, Rasbiologi, Rashygien, Expressen, Globalisering, Andra världskriget, Berlin, Malmö,