måndag 24 februari 2014

Kremls plundring av Ukraina stoppades på Majdan

Foto: People are now singing a song (Reve ta Stohne) in  tribute to Taras Shevchenko.  Shevchenko's 200th birthday is March 9.  In one of his poems he asks that the chains that bind Ukraine be broken.  Today they were finally broken!
..
#euromaidan

"Plundringen hade fortsatt. Utförsäljningen av nationens oberoende hade kunnat fortgå i Kremls korridorer."

I Norrköpings Tidningar har Hans Stigsson Michaljov (HSM) ytterligare en gång skrivit en intressant ledare om Ukraina. Denna artikel läsvärd och rekommenderas varmt. HSM:s ledare har rubriken:

" Folkets seger över tyrannen."

HSMs ledare har följande ingress:

" Det kostade blod, svett och tårar. Men till sist går Ukrainas demokratiska revolution mot seger."

HSM:s ledare

HSM skriver:

"Revolutionen är en arbetsseger för rebellerna på Majdan. De utgjorde revolutionens medvetna förtrupp, i synnerhet under de avgörande striderna på torget natten till onsdagen. Hade modet sviktat och barrikaderna rämnat hade också herrarna suttit kvar i orubbat bo. Plundringen hade fortsatt. Utförsäljningen av nationens oberoende hade kunnat fortgå i Kremls korridorer."

Med all rätt kritiserar HSM den attityd av "malplacerade alarmismen" som är flitigt förekommande i svenska medier. I dag (24 februari) har parlamentet i Kyiv (Kiev) beslutat att internationellt efterlysa Janukovytj för massbord och brott mot mänskliga rättigheter. Att krypskyttarnas eldgivning mot demokrati aktivisterna på Euromajdan väcker vrede och ilska är lätt att förstå. I ett annat inlägg på denna blogg har jag skrivit om inrikestruppernas aktiviteter:

   http://www.skanepaug.blogspot.se/2014/02/putins-inferno.html

Euromaidan in Englishs foto.

En av inrikesministeriets krypskyttar tvingas
knäböja inför foton på sina offer på Majdan.
Han är nu i fängsligt förvar i väntan på
rättegång.

I dag har också USA:s utrikesdepartement skickat ett skarpt formulerad uppamning mot Ryssland att försöka påverka utvecklingen i Ukraina med hot, ekonomisk utpressning eller våld.

HSM har rätt i sin analys om att det var vanliga medborgare som besegrade den korrupta makteliten med sina rötter i sovjetkommunismen. Med all rätt framför HSM kritik mot EU för senfärdighet. Jag delar HSM uppfattning om att EU:s sanktionshot mot "de oligarker som gjort sig förmögenheter på Janukovytjs korrupta styre", kom att påskynda Janukovytjs fall.  Parlamentet i Kyiv har också tagit ett beslut att genast uppta kontakterna med EU och skriva under det partnerskapsavtal som erbjuds alla icke medlemsstater i Östeuropa. HSM skriver:

"Revolutionen segrade genom massornas stöd, men också tack vare EU:s låt vara senkomna, men mot slutet effektiva sanktionshot mot de oligarker som gjort sig förmögenheter på Janukovytjs korrupta styre. Uppgörelsen med denna klass av plundrare får komma senare. Det för dagen viktigaste är att säkra segern mot kontrarevolutionens potentiella krafter. Janukovytj må vara en förbrukad kraft för densamma och de separatistiska tendenserna är (med ett halvt undantag för Krim) inte heller så allvarliga som till exempel den malplacerade alarmismen i svenska medier emellanåt ger uttryck för. "

Med all rätt varnar HSM för en rysk inblandning och eventuell styckning av Ukraina. Det är bara att hålla med HSM om att låta Putin oroas för att demokratin smittar av sig över till Ryssland och Vitryssland. Som sagt Majdan är Putins Inferno. Putin har inte tvekat att använda utpressning i form av ekonomisk krigsföring mot sina grannländer. Ukraina har drabbats när Putin har chockhöjt priset för naturgas och Ryssland har t.o.m. från och till stängt av kranen helt.  HSM skriver:

"Fast risken för rysk inblandning ska inte underskattas, nu när OS är slut. I brist på bättre skulle nog president Vladimir Putin kunna tänka sig att stycka grannlandet – som i Georgien, men i större skala! Utrikesminister Sergej Lavrovs sovjetlögner om en ”statskupp” i Kyiv (det ukrainska namnet på Kiev) lurar åtminstone inte någon. Fast framför allt vill Putin inte för död och pina riskera att revolutionen sprider sig över gränsen till Ryssland. Låt han våndas. "

Foto: Price of democracy.
..
#euromaidan

Demokratins pris!

Etiketter: Hans Stigsson Michajlov, NorrköpingsTidningar, NT, Ukraina, Majdan, Maidan, Kreml, Ryssland, USA, Viktor, Janukovytj, Viktor Janukovitj, Viktor Janukovytj, Kyiv, Kiev, Vladimir Putin, Sovjet, Kommunism, Sergej Lavrov,  Euromaidan, Euromajdan, Oligark, Oligarker, Vitryssland, EU, Europeiska Unionen, Europa, Partnerskapsavtal, Georgien, Revolutioner, Sanktion, Ekonomisk krigsföring, Kontrarevolution, Naturgas, OS, Vinter OS, Sotji, Krim,

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Obs! Endast bloggmedlemmar kan kommentera.