onsdag 19 februari 2014

Bard, C och förnedringsdemokrati

Alexander Bard.jpg


"Jag kallar detta för förnedringsdemokrati!"

I en artikel i Expressen kan man läsa att Alexander Bard har lämnar centern under buller och bång. Det är nog många i detta krisande parti, inklusive partiordförande Annie Lööf, som drar en suck av lättnad. I Expressens artikel kan vi läsa bl.a.:

"Alexander Bard engagerade sig hösten 2011 i Centerpartiet efter att ha varit trogen Folkpartiet en tid. Men nu skiljs han under vad som verkar vara bittra former från sitt forna parti.
I ett slutet forum för centerpartister går han till hård attack mot bland annat Centerkvinnorna - på grund av deras inställning till sexköpslagen.

"Missfosterhjärnor!"

"Att sälja sex är för helvete inte att bli våldtagen, era sjuka jävla missfosterhjärnor!" skriver han i inlägget som Expressen.se tagit del av. "

Expressens artikel om Bard

Även om jag inte är centerpartist och dessutom tycker att Bard har fel i sak, samt att hans språkbruk är helt oacceptabelt, så är det intressanta i denna historia något annat som riskeras att glömmas bort.

Historien om Bards partibyten är ett annat exempel på avpolitiseringens konsekvenser. När våra partier inte längre vågar stå för sin historia, sin ideologi och grundläggande värderingar och i stället försöker fulla upp detta vakuum med kändisar, går det ofta snett. Det finns många exempel. Alltifrån Björn Gillberg i kristdemokraterna under 1970-talet till Alexander Bard i centern och folkpartiet går en röd tråd av förhoppningar om att snabba fix och olika personers kändisskap skall ge partiet ökat genomslag i media och ett inflytande i samhället.

Att ta in folk utifrån utan politisk erfarenhet och utan att dessa personer delar partiets övertygelse samt tro att man uträtta någonting bara för att man är en kändis är ett svek mot demokratin, väljarna men också mot kändisarna själva.

"Jag kallar detta för förnedringsdemokrati."

Bard ska nu, enligt uppgifter i media, tillsvidare återfinnas i Piratpartiet.

Jag har i ett annat inlägg om avpolitiseringen av det svenska samhället tagit upp vilka konsekvenser detta får debatten om opartiskhet inom Sveriges Television och Sveriges Radio, relaterat till beslutet att stänga av Soran Ismail från programledarskap i Sveriges Radio under valrörelsen.

http://www.skanepaug.blogspot.se/2014/02/debatten-om-soran-ismail-ar-en.html


Bildkällor: Wikipedia.
Bild ovan: Alexander BardAnnie Lööf

Etiketter:
Alexander Bard, Centern, Centerpartiet, C, Centerkvinnorna, Centerpartiets Kvinnoförbund, Piratpartiet, Folkpartiet, FP, Annie Lööf, Expressen, Sexlag, Sexköpslag, Sveriges Television, Sveriges Radio, SvT, SR, Soran, Ismail, Björn Gillberg, KD, Kristdemokraterna, Förnedringsdemokrati,

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Obs! Endast bloggmedlemmar kan kommentera.