torsdag 20 februari 2014

Putins inferno

Foto: #ЄвроМайдан "Пекло Путіна. Битва за Україну" - з таким заголовком вийшов відомий журнал "The Economist"

När friheten står på tur!

The Economist har en bild på sin första sida, med rubriken Putin´s Inferno, som säger allt som situationen i Ukraina där antalet döda har passerat 100 personer. På Euromajdan (Självständighetstorget) i Kyiv (Kiev) har Vladimir Putin fått sitt eget inferno. I Kreml förstår den ryska ledningen att Ukraina snart är förlorat. Inte minst mot bakgrund av att nu börjar regimen även tappa stöd i landets östra, av tradition ryssvänliga, del. Putin fruktar, med all rätt, att snart är det även dags för massiva protester i Vitryssland och i Ryssland. Även Alexander Lukasjenkos regim i Minsk och Putins i Moskva (som tillsammans med Viktor Janukovytjs regim i Kyiv är Europas tre sista diktaturer).

Nu flyter det vanliga medborgares blod i Kyiv, men vi får samtidigt inte glömma bort att om diktaturens ledning och dess hantlangare känner fruktan för folket då står friheten snart på tur, men om folket känner fruktan för den politiska ledningen då sitter tyranniet säkert kvar på sin makt. I bedrövelse över terrorn mot demokratins förkämpar på Euromajdan så måste man ändå känna glädje över att utvecklingen i Ukraina alltmer går emot att det är landets ledning som fruktar sitt folk. Det kunde vara tvärtom. I längden kan aldrig en diktatur besegra sina medborgare. Utan folkligt stöd faller även denna regim för eller senare. Frågan är bara när och hur många som ska behöva offra sina liv eller bli skadade innan ridån slutgiltigt går ner över Janukovytjs regim?

En annan sak som man har all anledning att glädjas över att en viss spridningseffekt redan kan märkas i Moskva och Minsk. På Euromajdan finns demokrati aktivister från Ryssland och Vitryssland. En av de första som dödades av inrikestruppernas krypskyttar var en ung man från Minsk.

Foto: Government snipers are using bullets that pierce bullet proof vests..  #euromaidan

I en ledare i Skånska Dagbladet av Marita Jerminder kommenteras utvecklingen i Ukraina i en artikel med rubriken:

" Bildts knyta näve."

http://www.skanskan.se/article/20140219/OPINION/140219376/1061/-/bildts-blodiga-nave-

Jarminder skriver bl.a.:

"Utrikesminister Carl Bildt kommenterade på onsdagsförmiddagen konflikterna i Kiev i hårda ordalag. Vissa reagerade på att han lade hela skulden för konflikten på president Janukovytj, som han menar har blod på sina händer.
Logiskt sett har han rätt, Janukovytj har fått flera chanser att vända utvecklingen, bland annat under ett möte med en av oppositionsledarna Vitalij Klitjko, som enligt den senare inte ledde till något. Premiärministerns avgång var en alldeles för svag gest för att stilla oppositionen, vilket presidenten säkert var medveten om. "

Foto: Proof of snipers in Kyiv..  #euromaidan

I en skakade artikel i Expressen beskriver Diamant Salihu när krypskyttar öppnar eld på Majdan. Salihus artikel har rubrik:

"Vi fick inte en chans att rädda dem."

Salihus artikel i Expressen

Salihu skriver bl.a. annat:

" En stund tidigare stod de på Majdan, med ryggarna mot Hotel Ukraine. I höjd med hotellet från Sovjettiden har polisstyrkorna haft sin starkaste position de senaste dygnen.
Plötsligt sprutade blodet ut genom halsen på sjukvårdaren. Hon tog sig för halsen och föll ihop.
– Hon blev skjuten i nacken. Kulan gick ut vid halsen på henne och träffade en man i bröstet.
Alexander och några andra sprang hit med henne och den skjutne mannen, till fältsjukhuset i det som före demonstrationerna var ett populärt creperie. Nu jobbar sjukvårdare här dygnet runt med att ta hand om sårade - och döda.
Den unga kvinnan och mannen försvann med ambulans.
– Båda var vid liv när de kom hit. Men vi vet inte om de lever fortfarande, säger Alexander.
Den unga kvinnan var den 21-åriga volontären Olesya Zhukovskay.
"Jag dör", skrev hon på sitt Twitterkonto efter den blodiga attacken.
När jag somnade sent i onsdags var det till beskedet att president Viktor Janukovytj och oppositionen beslutat om vapenvila. Jag trodde att polisen hade stränga order att hålla sig tillbaka. Så fel det var. "

Foto: 15:32 - Sasha Sotnik, FB: "Olesya Zhukovska, heavily wounded with a sniper bullet, died several minutes ago. Her last Twitter message: "I am dying" appeared 4 hours ago. And she is no more. She was 21 years old. Yanukovych has to be hanged, "Berkut" – destroyed. Burn in hell, murderers."

Olesya Zhukovskay  1993-2014

Rättelse: Efter att jag har publicerat detta inlägg har jag fått veta att Olesya lever. Hon fördes i ambulans till sjukhus där hon operades för livshotande skador i sin nacke och akut blodbrist. Hennes hälsotillstånd är enligt den brittiska tidningen The Gaurdian allvarligt men inte längre livshotande. Olesya förväxlades med en annan ung kvinna i samma ålder som blev skjuten ungefär samtidigt på Majdan. Denna kvinna avled nästan omedelbart efter att ha blivit skjuten i halsen av en krypskytt. Olesya har i dag orkat skicka ett  meddelande på Twitter om att hon har väldigt ont men att hon lever.

Ukrainakännaren Hans Stigson Michaljov har tidigare skrivit om situationen i Ukraina. I Norrköpings Tidningar skriver HSM som vanligt kunnigt om handelsutvecklingen i Kyiv.
Hans ledare har rubriken:

"En kriminell ledare med kriminell politik"

HSM:s ledare har följande ingress:

"Regimen mördar sina egna medborgare på Majdan. Men förhoppningsvis är det ändå början på slutet för Janukovytjs maktfullkomliga brutalitet. "

http://www.nt.se/ledare/default.aspx?articleid=9560029

I sin ledare skriver HSM bl.a.:

"Med tanke på att förhållandena faktiskt hade lugnat ner sig något, var det nog få som väntade sig att den 18 februari skulle gå till historien som den svarta tisdagen. När onsdagens morgonsol gick upp över brandröken på Självständighetstorget i den ukrainska huvudstaden hade 25 människor – främst demonstranter, men också poliser – mist livet."

HSM fortsätter sin ledare:

"Vad som däremot inte förvånar är president Viktor Janukovytjs hänsynslöshet. Demonstranterna hade tagit ett steg tillbaka, genom att utrymma tidigare ockuperade platser som till exempel stadshuset. Förhandlingsdörren stod plötsligen på glänt och radan (parlamentet) skulle rösta om ett oppositionsförslag som syftade till en omfördelning av presidentens makt. Det blev inte ens någon debatt. Janukovytjs hejdukar i radan satte klackarna i backen, med våldsam frustration hos ”gatans parlament” som resultat."

Foto: #Kyiv#Ukraine

Man kan dessutom inte sluta att förvåna över att när den ryska ledningen har inlett ett nytt kallt krig med väst och när inbördeskrig hotar att bryta ut i två av EU:s grannländer så föreslår landets statsminister och finansminister, Fredrik Reinfeldt och Anders Borg, att Sverige ska dra ner ytterligare på sitt försvar. Man undrar i vilken verklighet den moderata partiledningen lever i. "

På denna blogg har jag i ett tidigare inlägg kommenterat en artikel av Stigson Michajlov om Ukraina:
http://www.skanepaug.blogspot.se/2014/01/det-ar-nu-eller-aldrig-i-ukraina-hans.html

Jag har två andra blogginlägg om Ukraina:
http://www.skanepaug.blogspot.se/2013/12/folj-live-vad-som-hander-i-ukraina-och.html
http://www.skanepaug.blogspot.se/2013/09/ukraina-ryssland-eu-putin-kjell-albin.html

Bildkällor: Euromaidan in English på Facebook.


Foto: Brave Ukrainian women medics doing their work during the clashes at  #Euromaidan

Etiketter:
Ukraina, EU, Ryssland, Vitryssland, Viktor Janukovytj, Vladimir Putin, Alexander Lukasjenko, Kyiv, Kiev, Minsk, Moskva, Kreml, Carl Bildt, Fredrik Reinfeldt, Anders Borg, Marita Jerminder, SkD, Skånska Dagbladet, Norrköpings Tidningar, NT, Hans Stigson Michajlov, Euromajdan, Majdan, Maidan, Euromaidan, Självständighetstorget,Vitalij Klitjko, Radan, Den svarta tisdagen, M, Moderaterna, Den moderata partiledningen, Inbördeskrig, Försvaret, Försvarsfrågan, Europa, Nutidshistoria, Europeisk nutidshistoria, Olesya Zhukovskay, Hotel Ukraine, Diamant Salihu, Expressen,

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Obs! Endast bloggmedlemmar kan kommentera.