"Politiska personer brukar dödas av politiska skäl."
SvT Nyheter avslöjar i en intressant artikel att Stieg Larsson hade uppgifter om vem som dödade dåvarande statsminister Olof Palme (S).
http://www.svt.se/nyheter/stieg-larsson-utredde-palmemordet
I denna artikel kommenteras de uppgifter som Svenska Dagbladet avslöjar i dag (25 februari) att den välkände journalisten Stieg Larsson och deckarförfattaren bakom succétrilogin ”Millenium” hade ett hemligt spår i utredningen av mordet på förre statsministern Olof Palme.
I artikeln kommenterar Stiegs sambo Eva Gabrielsson uppgiften om att Bertil Wedin, en svensk f.d. officer och legosoldat, nu bosatt på Cypern, med kopplingar till den Sydafrikanska säkerhetstjänsten Boss skulle ha fungerat som mellanhand i mordet:
– Palmemordet låg jättehögt upp på Stiegs agenda. Där gick ju plötsligt alla vägar ihop: studier av högerextremister, och den katastrof för svensk politik som mordet innebar. Det kom nära och det var akut.
Kerstin Skarp biträdande riksåklagare kommenterar uppgiften om Wedins inblandning i mordet med att han "inte är avförd från Palmetredningen."
Olof Palme (S)
I Svenska Dagbladets artikel kan vi läsa om Larssons Palmespår under rubriken:
" Steig Larssons hemliga Palmespår".
I artikeln skriver Ola Billgren och Jan Stockhausen bl.a.:
"Med hjälp av kontakter på den brittiska tidskriften Searchlight som också var förebild för Expo kom Stieg Larsson 1986-1987 över unik information om en före detta officer, agent för Sydafrika, utpekad som före detta legosoldat och aktuell i mordutredningen: Bertil Wedin."
SvD artikel om Larsson och Palmemordet
Skribenterna fortsätter i sin artikel att ge bl.a. följande information:
"Uppgifter som SvD tagit del av visar att ursprungskällan, en agent som då jobbade för den brittiska underrättelsetjänsten MI6, stötte i hop med Bertil Wedin på Cypern 1986. Efter mötet kontaktade agenten Searchlight och tipsade om att Bertil Wedin kunde fungerat som mellanhand vid mordet på Olof Palme.
Av Searchlight fick Stieg Larsson mängder av information om Bertil Wedin: fotokopior och dokument som visade unik information: "
I artikeln kommenterar polisprofessorn Leif GW Persson svenskans uppgifter bl.. genom att framföra:
" Leif GW Persson menar att Palmeutredarna haft svårt att koppla politiska motiv till mordet.
– Gamla busar kan de hantera, men så fort de hamnar i ett politiskt sammanhang eller ska utomlands är de förlorade. De är fel mekaniker för den uppgiften. Politiska personer brukar dödas av politiska skäl. "
Dessa uppgifter, om vad som har kommit att kallas Sydafrikaspåret, och Steig Larssons material om mordet är intressanta. Dessa uppgifter måste naturligtvis utredas, liksom andra uppgifter i utredningen, grundligt. Palmemordet måste klaras upp. För Olof Palmes anhörigas skull, för tilltron för vårt rättsväsende men också för demokratins skull. Om möjligt måste gärningsmännen/gärningsmannen hittas, gripas, häktas, åtalas och dömas. Oskyldiga måste kunna avföras. Våra rättsvårdande organ måste agera så att det inte finns någon folklig jordmån för olika konspirationsteorier eller misstankar om att politiska intressen, ekonomiska skäl, hänsyn till svensk vapenexport eller utländsk makt etc. styr Palmeutredningens arbete. Kerstin Skarp har en poäng när hon i svenskans artikel besvarar skribenternas fråga om:
" Vad är din egen känsla? Är det en sammansvärjning?
– Jag tror att man ska vara väldigt öppen i det fallet. Jag kan säga så här mycket: Hade det varit ett stort gäng, hade det varit löst.
– Men sedan, om någon har gett någon annan ett morduppdrag, och särskilt om det uppdraget inte kommer från Sverige, ja då är det klart att det är lättare att vara tyst. Det kan vara någon som gått upp i rök för oss: personer som flugits in, och sedan flugit bort."
Journalisten Håkan Hermansson som under många år samarbetade med Stieg Larsson och som senare skrev en bok om Palmemordet avfärdar påståendet om att Wedin skulle ha med mordet att göra. I en artikel i Expressen avfärdar han de påståenden som framförs i Svenska Dagbladet:
http://www.expressen.se/nyheter/medarbetare-det-har-ar-inte-larssons-teori/
I en annan artikel i Expressen avfärdas Sydafrikaspåret av Kerstin Skarp, Jan Mossander, journalist, författare och mångårig medarbetare i Sveriges Radio, samt Steig Larssons vän Robert Aschberg, som tillika med Håkan Hermansson, utpekar Christer Pettersson som gärningsman.
http://www.expressen.se/nyheter/kerstin-skarp-det-har-forandrar-inte-laget/
Robert Achberg
För egen del har lutar jag åt att det var Christer Pettersson som var gärningsman. Men jag är inte säker. Alla spår om Sydafrika, svenska poliser etc. måste utredas i botten. Jag hoppas verkligen att mordet kan klaras upp. Om Pettersson var skyldig lär mordet tyvärr aldrig blir uppklarad i den meningen att en avliden person inte kan åtalas. Men nya fakta, bevis, vittnen etc. kan dyka upp. Om någon/några andra är skyldiga har Palmeutredningen förmodligen endast några få år på sig innan eventuella andra gärningsmän avlider. Åren går och Palme blev skjuten på Sveavägen i Stockholm under 1980- talet.
Andra aktuella artiklar om Steig Larsson och Palmemordet:
http://www.aftonbladet.se/nyheter/article18433071.ab
http://www.expressen.se/nyheter/forfattaren-skickade-tips-om-palmemordet/
På Youtube finns denna tyska TV program om Palmemordet. Mord i Stockholm. Vem sköt Palme? Det förbjudna spåret (med svensk text):
http://www.youtube.com/watch?v=87LEs7LbhOQ&feature=share
Detta program slår ett slag för det så kallade Polisspåret som bl.a. Leif GW Persson har undersökt och avfärdat. Tänk på detta var innan mobilens tidevarv (mobiler fanns med var ännu ganska ovanliga och otympliga) och man vet att Stockholms polisens Narkotika Krim hade ett stort påslag i centrala Stockholm vid tiden för mordet. Vilket kan förklara förekomsten av så kallade Walkie talkies på stan. Även detta spår måste utredningen går till botten med så att oskyldiga poliser som då var i tjänst och medverkade i operationen kan avskrivas och frikännas. Om f.d. poliser t.ex. i den så kallade Basebollsligan har någonting med mordet att göra måste de lagföras och åtalas. GW Persson påstår att båda dessa spår har utretts och kan avfärdas. Om detta har fog för sig vet inte jag. Men troligen är GW Persson rätt person att kunna bedöma om Palmeutredningen i denna del har bedrivits enligt normer för en professionell polisutredning. GW Persson utesluter dock inte att andra poliser än de utpekade kan ha med mordet att göra.
Bildkälla: Wikepedia.
Bild ovan: Steig Larsson.
Leif GW Persson
Etiketter: Olof Palme, Palmemordet, Palmeutredningen, Steig Larsson, Bertil Wedin, Boss, MI6, Brittiska säkerhetstjänsten, Sydafrika, Sydafrikanska säkerhetstjänsten, Svenska Dagbladet, SvD, Sveriges Television, SvT, SvT- Nyheter, Leif GW Persson, Socialdemokraterna, S, Statsminister, Expo, Searchlight, Cypern, Ola Billgren, Jan Stockhausen, Kerstin Sharp, Biträdande, riksåklagare, Eva Gabrielsson, Millenium, Milleniumtriologin, Jan Mossander, Christer Pettersson, Robert Aschberg, Sydafrikaspåret, Polisspåret, Basebollsligan,
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar