måndag 9 december 2013

Budgetsveket och SDNär man tog budgeten på allvar!
När Göran Persson var statsminister skapades ett  regelverk om statens budget som har tjänat oss väl.  Dessa strama regler har bl.a. medfört att Sveriges tidigare skamfilade rykte "som ett Italien i norra Europa", för nu citera Göran Perssons träffande beskrivning, eller som ett  land som missköte sin budget och med en oklar budgetprocess kunde tvättas bort. Men det tog tid.

En annan konskevens är att staten har fått lägre räntor på sina lån och kunnat ta upp nya lån till ett lägre pris. Perssons budgetregler har också underlättat för Riksgäldskontoret att sälja statens skuldväxlar och optioner utomlands. Men nu är det andra tider tyvärr. En bra artikel i Skånska Dagbladet av Lars J Eriksson tar upp den röd-gröna oppositionens uppgörelse med Sverigedemokraterna och de problem som detta medför för Sverige.

SkDs artikel

"De rödgröna partierna har lierat sig med Sverigedemokraterna för att stoppa regeringens skatteförslag i budgeten. Därmed skjuter oppositionen i sank det finanspolitiska ramverk som skapades av S-regeringen en gång i tiden och som syftade till att värna en ansvarsfull ekonomisk politik."

"Den stora vinnaren är SD med Jimmie Åkesson i spetsen."

Bild överst Göran Persson f.d. partiledare (s) statsminister och bl.a. finansminister.

Göran Persson, Socialdemokraterna, budget, Jimmy Åkesson, Sverigedemokraterna, räntor, statsskuld, Lars J Eriksson, Riksgälden, Riksgäldskontoret, skuldväxlar, optioner, Skånska Dagbladet, SkD, Italien, Sverige, finanspolitik, ramverk, finanspolitiskt ramverk, ekonomisk politik, opposition, röd-gröna oppositionen, statens budget, statsverkspropositionen, Nådiga Luntan, riksdagen, talmannen, Per Westerberg.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Obs! Endast bloggmedlemmar kan kommentera.