lördag 11 april 2020

Sverige missade nästan helt respiratorer och ansiktsmasker


Bildresultat för EU:s uppahndling av respiratorer

I Dagens Samhälle har Sigrid Malchior skrivit en artikel, publicerad under rubrik: Tänk om alla EU- länder beträdde sig som Sverige? Hennes artikel som inte minst nu i Corona tider, känns alltför aktuell, tar upp hur nära det var att Sverige, i praktiken, helt höll på att stänga ute alla möjligheter att kunna handla upp viss medicinsk utrustning på den internationella marknaden, som t.ex. respiratorer och ansiktsmasker.


Malchior beskriver Sveriges agerande men följande träffsäkra metafor:

”Det är lite som att ringa till försäkringsbolaget och teckna en hemförsäkring när grannhuset börjat brinna.”

Bildresultat för medicinska visir

Medicinskt skyddsvisir, ett av de material som 
upphandlas genom det gemensamma 
EU-systemet.

Det hela handlar om EU- gemensam upphandling av medicinsk skyddsutrustning som t.ex. ansiktsmasker, handskar, skyddsglasögon, visir och overaller. Plus en annan gemensam upphandling av något så livsavgörande som respiratorer. 

Detta EU-system för upphandling tillkom redan 2013, som en följd av erfarenheter av den så kallade Svininfluensan 2009-2010. Det flesta EU nationer anslöt sig direkt, men i vanlig ordning inte Sverige. Som ansvarslöst nog väntade fram till Corona pandemins utbrott. 

Bildresultat för svininfluensan 2019
Tidningsartikel om Svininfluensan 2009

Melchior nämner flera andra exempel på när Sverige sagt nej, eller vi vet inte, röstat emot i olika EU-organ, men ändå anslutit sig när verkligen har tvingat fram en kursändring. T.ex. om införande av en Åklagarmyndighet inom EU för att bekämpa bidragsfusk och annan ekonomisk brottslighet. Ett annat exempel är Sveriges nej till EU:s så kallade Civilförsvarsmekanism, men när det började brinna i våra skogar gick vi med så att polska brandmän kunde komma hit med sina brandbilar, flygplan från Italien och Spanien kunde dirigeras till oss för att börja flygbomba våra brandhärdar. Ett tredje exempel är att Sverige röstade nej till att införa en gemensam myndighet, för bekämpning av droger, illegal gränshandel och människosmuggling till Europa, Frontex. Men när 100 tusentals flyktingar började att 2015 närma sig Öresundsbron gick Sverige helt plötsligt med.

Bildresultat för EU:s åklagarmyndighet

Foto inför beslutet om att införa EU:s 
åklagarämbete.

I ett tidigare inlägg där jag recenserar Ylva Nilssons bok om Sverige i EU tar jag upp just denna aspekt på ”Ett tvärsäkert - kanske”, för att nu citera Nilsson.




Bildresultat för flyktingar på väg i Danmark
Flyktingar på dansk motorväg på väg till 
Sverige 2015.

Bild ovan:
Det är bl.a. denna typ av utrustning som det handlar om.

Etiketter:
EU, Corona, Cornonvirus Covid-19, Sverige, Europa, Europapolitik, Sjukvårdspolitik, Sjukvårdsutrustning, Civilförsvar, Civilberedskap, Frontex, Dagens Samhälle, Sigrid Malchior, Ansiktsmasker, Visir, Skyddsglasögon, Svininfluensan, Frontex, Civilförsvarsmekanism, EU:s Åklagarämbete,         

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar