torsdag 2 april 2020

Skadlig partiprestige i Coronas krisens spår


Varsel och permittering – så funkar det

I dag har riksdagen tagit ett beslut om en ändringsbudget med anledning av Corona krisen. Regeringens och samarbetspartiernas förslag blev glädjande nog förbättrad på flera punkter tack vare de förslag som oppositionspartierna: Kristdemokraterna, Vänsterpartiet och Moderaterna, fört fram, tillsammans och i vissa fall var för sig, i Finansutskottet. Men på en punkt har en förkastlig, en skadlig och en helt onödig partiprestige stoppat och givit rött ljus för en mycket viktig och en synnerligen effektiv åtgärd för att bekämpa den kraftiga ökning av arbetslöshet som väntas följa i Corona krisens spår.

Jakob Forssmed - Home | Facebook

Jacob Forssmed (KD)

Kristdemokraterna har via sin ekonomisk politiska talesperson Jacob Forssmed fört fram ett förslag om att i Corona krisens spår tillfälligt ta bort en bestämmelse som finns i lagen om Korttidspermittering som innebär att en arbetsgivare först måste göra av sig med samtliga tillfälligt anställda och konsulter innan man kan söka om permitteringsstöd för sin fast anställda personal. Undantag kan beviljas i vissa enstaka fall efter att ha ansökt om detta hos det statliga Tillväxtverket.


Redde ut 90-talskrisen – ser nya faror: ”Jag oroar mig” | SvD

Nationalekonomen Assar Lindbäck ledde den 
statliga kommission, som fick hans namn, och 
som på den borgerliga Bildts regeringens 
uppdrag utarbetade ett krispaket till följd av 
90-tals krisen. Dags för en ny kommission nu? 

Det är bara hålla med Forssmed om att det är absurt och grovt olyckligt. Tillfälligt anställda har ofta en betydligt svårare situation och blir vid arbetslöshet i allmänhet arbetslösa en längre period än vad fastanställd personal brukar bli. Just denna utveckling skedde i Sverige och i flera andra europeiska nationer som en direkt följd av 90-tals krisen. Dessutom är det som Forssmed, förde fram under dagens debatt i riksdagen och senare under en frågestund i kammaren med statsminister Löven, att det han nu föreslår har beretts redan när denna lag tillkom efter 90-tals krisen. En lag och som nu gör det möjligt att snabbt införa Korttidspermittering av personal. Flera tunga remiss organ var då redan inne på Forssmeds linje. Även regeringens eget remissorgan, Konjunkturinstitutet (KI) tyckte så då och tycker så nu. Det är fler än KD och Konjunkturinstitutet som håller med Forssmed. Västvärldens ekonomiska samarbetsorgan OECD rekommenderar starkt sina medlemsnationer att även låta tillfälligt anställd personal ingå i offentliga system med korttidspermittering. Och EU:s beredningsorgan för arbetsmarknadsfrågor är inne på samma linje som Kristdemokraterna.  Dessutom så har Forssmed har en viktig poäng i sin argumentering om att det som han nu föreslår infördes i flera västeuropeiska nationer efter deras erfarenheter av sina egna 90-tals kriser. Detta skedde i stora nationer som Tyskland och Frankrike, men även i flera mindre nationer som t.ex. Österrike, Belgien och Luxemburg. I flertalet av dessa nationer och plus några till har man varaktigt tagit bort kravet på att en arbetsgivare först måste avskeda tillfälligt anställda och konsulter innan ersättning kan betalas ut. Denna olyckliga uteslutning av stora grupper som nu finns på arbetsmarknaden kommer att slå hårt mot ungdomar i allmänhet och specifikt drabba unga kvinnor anställda inom hotell- restaurang, detaljhandel och besöksnäringarna. 

Konjunkturinstitutet" av Roland Magnusson - Mostphotos

Konjunkturinstitutets (KI) kontor i Stockholm.

Men samtliga andra partier i riksdagen säger nej till detta nu. Men jag slår vad om att utvecklingen kommer att ge Forssmed rätt. Regeringen kommer inom kort att tvingas backa och införa hans förslag och får krypa till korset helt enkelt. 

Det är tre saker som är både olyckliga och onödiga i detta agerande av övriga partier:

1. Onödigt många kommer att bli arbetslösa, och personer med svag förankring på arbetsmarknaden riskeras att varaktigt hamna i arbetslöshet och i ett utanförskap.

2. Övriga partiers nej till (KD) skadar medborgarnas tilltro till demokratin när det blir uppenbart att lämpliga och riktiga förslag stoppas för att andra partier är rädda för att ge Kristdemokraterna en större inrikespolitisk framgång. Denna partiprestige upptäcker väljarna och detta påverkar tilltron till hela vårt demokratiska system.

Rekordlåg tysk arbetslöshet - HD

Foto från entrén till en tysk arbetsförmedling.

3. Denna hantering kan förklaras, förutom av bl.a. hög arbetsbelastning hos politiker och tjänstemän också förklaras utifrån en partiprestige kombinerad med ett överdrivet taktiserade. Men dessutom utifrån en olycklig förhärskande tradition i svensk politik om att automatiskt misstro politiskt idéer, erfarenheter och förslag som kommer från EU och västeuropeiska nationer utanför Norden, om man nu överhuvudtaget ens känner till att de finns till. EU-skräck, oreflekterad nationalistisk populism, en grundattityd av självtillräcklighet tillsammans med en allmän okunskap om vad som händer politiskt i Västeuropa förklarar detta mentala spöke som nu åter har manifesterats bland svenska politiker.

Låt oss prata lite om hjärnspöken... - Levdittliv

En nästan gullig illustration av hjärnspöken.

Men en insikt om detta gör inte saken bättre. Att medvetet och i onödan göra personer arbetslösa och att dessutom göra det av partiegoistiska skäl är ingenting annat än en skandal. Om man ändå tillåter sig att skämta om allt detta kan man säga, med tanke från vilket parti förslaget kommer, att det borde väcka ett allmänt jubel och halleluja stämning bland riksdagens samtliga ledamöter. Jag har följt svensk politik sedan slutet av 1970-talet och sällan har jag kunnat så tydligt kunnat peka ut att ett enskilt parti haft rätt och att samtliga andra har fel som nu. Forssmed och (KD) är i denna fråga en livsnödvändig  profetisk röst i öknen. Lyssna till honom nu regeringen och övriga partier. För många personer och deras familjers framtid står på spel.

Så hyllade Apple Martin Luther King Jr - MacWorld

Ett lämplig citat just nu från en annan politisk
profet Martin Luther King.

Bild överst:
En lämplig illustration på de varsel som följer av permitteringslagens 
olyckliga begränsning ang annan personal än den fast anställda.


Etiketter:
Permittering, Korttidspermittering, Tilläggsbudget, Kristdemokraterna, Jacob Forssmed, Stefan Löven, Statsminister, Socialdemokraterna, Samarbetspartierna, Riksdagen, Finansutskottet, Corona, Corona krisen, Corona budget, Corona virus, Covid-19, Assar Lindbäck, Lindbäck kommissionen, EU, Konjunkturinstitutet, OECD, Martin Luther King,      

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar