fredag 17 april 2020

Försvara Tegnell o Folkhälsomyndigheten!


Bildresultat för coronavirus

Infektionsprofessorn Anders Björkman försvarar Folkhälsomyndigheten och Statsepidemiolog Anders Tegnell med anledning av det generalangrepp som 20 forskare från olika discipliner framför i en artikel på DN-Debatt. Samma tidning har publicerat hans svarsinlägg under rubrik:

 ”Ett ovederhäftigt och direkt oanständigt angrepp.”


Bildresultat för anders tegnell
Statsepidemiolog Anders Tegnell

Det är bara att hålla med Björkman. Han visar med all önskvärd tydlighet att det är kritikernas statistik och analyser som inte håller måttet, inte Folkhälsomyndighetens, fast det är just detta argument som framförs i deras artikel. Kritikernas resonemang är full av logiska felslut som är beklagligt. Upprörande blir det när dessa sedan används som argument för att angripa myndigheten och Tegnell personligen. Ett av de många fel man gör är det som i inom den filosofiska logiken kallas för överföringsfel. Att man jämför saker med varandra som inte är samma sak. I detta fall när pandemin slog till i olika nationer och vilket förlopp den har fått. Ett annat ologisk felslut som kritikerna gör är ett vinklat urval av nationer man utgår ifrån när man jämför olika nationer. Och dessutom är urvalet alltför begränsat, innehåller för få nationer för att man skall kunna dra några generella slutsatser. Denna hantering av statistik hade inte accepterats på B-nivån, verken inom statskunskap, sociologi eller Hälso- och sjukvårdsadministration, och absolut inte inom ämnet statistisk analys på något universitet eller högskola i Sverige. 

Bildresultat för statiska centralbyrån SCB 
Ett exempel på offentlig publicerad statistik ifrån 
Statistiska Centralbyrån SCB. 

Kritikernas artikel är bara ett exempel av många på den hysteri som nu råder i Corona pandemins spår och som media har en stor skuld i. Man har piskat upp en undergångs stämning som har spridit sig och helt tagit över agendan i vårt svenska samhälle. Men visst läget är allvarligt framför allt för att inget vaccin än finns att ge till riskgrupper. Vad som kommer att komma först vaccin eller den Break Even Point som Tegnell brukar ta upp, d v s när antalet smittade ligger stilla eller börjar gå ner för att minst hälften av befolkningen har eller har haft Corona, är svårt att säga. Men vi kommer att komma dit. För det gör man i alla pandemier. Och troligen ganska snart troligen inom några få månader. Sedan när pandemin väl är över för denna gång, måste vi fortsatt vaccinera riskgrupper. Men det är en annan sak.
Bildresultat för influensavaccin 2019

Influensa vaccin ges åt en patient inom svensk 
sjukvård.   

I dessa allvarliga tider är det särskilt viktigt att hålla huvudet kallt. Att låta medicinsk vetenskap och beprövad klinisk erfarenhet få styra vad som görs. Jag är en ingen stor vän av socialdemokratin som jag brukar kritisera detta parti på denna blogg. Men i just detta fall tycker jag faktiskt att regeringen i detta avseende förtjänar beröm. Liksom Folkhälsomyndigheten och Tegnell. Det är starkt att våra rikspolitiker vågar att stå emot en hysteri som finns lite varstans. Sveriges insatser har i överlag, jämfört med många andra nationer, även våra nordiska grannländer, huvudsakligen byggt på de kunskaper som vi har om pandemier. Och inte styrts av maktkåta politiker som vill köpa röster genom att demonstrera handlingskraft. 

Bildresultat för socialminister lena hallengren

Socialminister Lena Hallengren (S).

Sedan finns det andra aspekter där våra politiker förtjänar kritik och en ganska hård sådan. Det gäller t.ex. den huvudlösa massavveckling av den militära fältsjukvårdens resurser i form av 50 mobila akutsjukhus fullt utrustade med operationssalar och respiratorer om vi hade behövt nu. Eller den ansvarslösa senfärdighet att gå med i EU:s gemensamma system för upphandling av sjukvårdsutrustning (t.ex. respiratorer) och sjukvårdsmateriell (t.ex. visir, ansiktsmasker och skyddsglasögon) som upprättades efter Svininfluensan 2009. Vi väntade ända fram till att Corona epidemin bröt ut. Vilket var mycket nära att få ytterst allvarliga konsekvenser för vår akuta beredskap. Jag har också i ett tidigare inlägg på denna blogg kommenterat den eftertänksamhet som vi alla behöver bejaka just nu och som Tegnells företrädare John Giesecke förtjänstfullt har representerat när han framträtt om Corona i media.

Bildresultat för John Giesecke

John Giesecke.

Du kan läsa dessa blogginlägg här:




Foto överst:
Ett Corona virus fotograferat genom ett elektron mikroskop.


Etiketter:
Anders Tegnell, Folhälsomyndigheten, Corona, Corona pandemin, Corona Sverige, Covid-19, Covid 19 Sverige, Epidemiologi, Statistik, Medicinsk statistik, DN-Debatt, Anders Björkman, Hälso- och sjukvårdsadministration, Statskunskap, Sociologi, Johan Giesecke, Fältsjukvård, EU:s upphandlingssystem för medicinska produkter, EU, Hälso- och sjukvård, Smittspridning,   

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar