lördag 26 oktober 2019

NMR:s tyrruna är hets mot folkgrupp


Att Göteborgs tingsrätt friar 16 aktiva nynazister verksamma inom Nordiska Motståndsrörelsen (NMR) för hets mot folkgrupp är en skandal. Tingsrättens dom är märklig ur flera aspekter.

I september 2017 genomförde denna organisation en demonstration i Göteborg som urartade i kravaller och slagsmål med stenkastning mot polis och motdemonstranter, i form av olika vänstergrupper, som i sin vana trogen hade provocerat till bråk. Detta är illa nog. Men tyvärr är det värre än så.

I ett tidigare inlägg här på denna blogg tar jag upp den kritik som riktades mot polisen i Göteborg, och mot hur just denna lagstiftning innan dess har tillämpas i Sverige. Regeringen fick kalla fötter och reagerade på händelserna genom att inbjuda partierna till samtal. I mitt inlägg tar jag upp att vårt bemötande av extrema politiska rörelser är naiv och farlig för demokratin, och för våra mänskliga rättigheter i stort. Jag gör en jämförelse med hur dessa ting hanteras i några andra demokratier i Västeuropa.

NMR:s vaktstyrka med sköldar, foto från en 
demonstration vid Myntorget i Gamla stan,
Stockholm 2016. 

Jag uttrycker också min förvåning över att polisen ger tillstånd för en marschväg förbi stadens synagoga, dessutom under en av de största judiska religiösa högtiderna, Yom Kippur (Jom Kippur, försäljningsdagen). Att Yom Kippur skulle firas inne i synagogan samtidigt demonstrationståget gick förbi med fanor, sköldar och marschkängor ger en tydlig referens till 1930-talets Nazityskland, vilket säkert var ett medvetet val av NMR. Med tanke mot den hotbild som tyvärr finns mot judar och mosaiska församlingar i Sverige skulle polisen i Göteborg rutinmässigt ha inhämtat församlingens synpunkter när en nynazistisk organisation söker tillstånd till aktivitet utanför synagogans dörr. Att polisen i Göteborg inte visste att stadens judar, just då, skulle fira Yom Kippur, är beklagligt men samtidigt något kan man ha en viss förståelse för. Men detta förändrar inte faktum att om myndigheten hade haft upparbetade rutiner för kommunikation med församlingen innan man gav tillstånd, så hade polisen fått kunskap om högtiden och dess betydelse för judisk tro och kultur. 

Göteborgs synagoga
Göteborgs synagoga.

Dessutom fick MNR tillstånd att marschera förbi i närheten av Bok- och biblioteksmässan som höll till i ett konferenscentrum i centrala Göteborg. Men detta borde polisen i Göteborg ha kunskap om. Arrangemanget är ett årligt återkommande och marknadsförs långt i förväg genom olika medier och affischeras ute på stan. Dessutom var även detta säkert ett medvetet val av MNR för att skrämma deltagarna i ett forum som för nynazister är lika förhatligt som judar, invandrare och blattar. Bokmässan uppfattas av nynazister, liksom av den revolutionära vänstern, att representera en ofolklig finkultur som skall bekämpas.




Hakkors från Nazityskland.

Enligt min, och andra andras uppfattning, t .ex. människorättsorganisationen Civilrights Defenders (CRD), så gör tingsrätten i sin dom en alltför snäv tolkning av begreppet Hets mot folkgrupp. Av domen framgår att tingsrätten anser MNR symbolen, Tyrrunan, inte tillräckligt kan knytas ihop med 1930-talets antisemitism och nazism. Detta håller jag inte med om. Hakkorset (Svastikan) har en historia som liknar tyrrunans. Båda är en förkristen symbol som plockas upp och används i politiskt syfte och ges ett nytt hedniskt, antisemitiskt och rasistiskt innehåll. Som jag skriver i mitt inlägg hade polisen direkt gripit in och upplöst demonstrationen och gripit dess deltagare i våra nordiska grannländer och t.ex. i Tyskland, Nederländerna eller Österrike.

 
NMR:s flagga. 

Det är svårt att inte hålla med CRD, i deras uppfattning, om att domen är märklig. Och om den blir fastställd måste en ny skärpt lagstiftning införas (vilket jag redan nu tycker att Sverige behöver). I sin kommentar till tingsrättens dom hänvisar CRD till den kritik som FN har framfört mot Sverige för vår slappa hållning mot rasism, antisemitism och politisk extremism. Det bara att hålla med. Även Europarådet instämmer i den kritik som FN framför. Skärp lagen nu! Till dess hoppas jag att åklagaren överklagar och är beredd att driva fallet till högsta insats, Högsta domstolen, och ännu längre och om detta behövs genom att förbereda en talan mot svenska staten vid Europadomstolen för de mänskliga rättigheterna i Strasbourg. 

Europadomstolens sessionssal i Strasbourg.

I sin dom friar tingsrätten helt samtliga de 14 NMR aktivister som stod åtalade för brottet hets mot folkgrupp. Av de 7 som var åtalade för våldsamt upplopp, firas två, medan fem blir fällda. Fyra till dagsböter och en person döms till två månader fängelse. Ynkligt eller hur?  Jag är övertygad om att flertalet svenskar tycker att detta känns olustigt  och är orimligt. 

Judiska barn i Auschweitz vid befrielsen i maj 1945 

Expo visade i en granskning 2016 att en majoritet av organisationens aktivister blivit dömda för våldsbrott. Säkerhetspolisen Säpo har angett organisationen som den nazistgrupp som utgör det största hotet mot Sveriges inre säkerhet. Högsta domstolen i Finland förbjöd NMR:s finska broderorganisation och förbjöd all aktivitet från NMR olika nordiska organisationer. Det finns all anledning att ta NMR på allvar. 

Bokmässan i Göteborg 20130928 (vy).JPG
Foto från bokmässan 2013.

Foto överst:
Ifrån en demonstration med MNR utanför Stockholms slott.

Etiketter:
MNR, Nordiska motståndsrörelsen, Nynazism, Nyhedendom, Juridik, Hets mot folkgrupp, Lagstiftning, Rasism, Antisemitism, Bok- och biblioteksmässan, Göteborg, Göteborgspolisen, Demonstrationstillstånd, Demonstration, Marschväg, Marschkängor, Sköldar, Tyrrunan, Hakkors, Svastikan, Judar, Judendom, Yom Kippur, Jom Kippur, Israel, Göteborgs tingsrätt, Högsta domstolen, Europadomstolen, Människorättsorganisation, Mänskliga rättigheter, Mosaisk församling, Mosaiska församlingen i Göteborg, Civilrights Defenders, Yom Kippur, Tyskland, Författningsskyddet, Österrike, Nederländerna, Danmark, MC-gäng, FN, Auschweitz, SÄPO, EXPO,Shoah, Förintelsen,     

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar