fredag 11 oktober 2019

Trumps hjärnsläpp om kurderna och Syrien



Henrik L Barvå har skrivit en mycket läsvärd ledare i Nya Wermlandstidningen om Trump och hans hjärnsläpp ang. kurderna, Syrien och Turkiet.




Trumps beslut kan kritiseras utifrån många aspekter. En är att detta, förutom att skapa ett onödigt lidande och död, kommer att stärka politiska krafter som västvärlden inte bör stödja. Jag tänker på IS och al-Qaida, al-Assad och hans blodstänka regim i Syrien, Erdoğans APK regim i Turkiet med dess alltmer aggressiva sunnimuslimska nationalism och allians med Putins Ryssland. En relation som ger Moskva ökad legitimitet i Mellanöstern.


Valaffisch med texten Erdoğan är redo 2033. 

Konsekvenserna av Turkiets angrepp kommer att bli svåra för områdets olika icke sunnitiska folk, särskilt för kurder, kristna (kaldéer, pontiska greker, armenier, syrianer och assyrier), och icke muslimska minoriteter som mandéer och yazidier. Muslimska minoriteter som shiiter och druser kommer också att bli måltavlor för turkiskt och sunnitiskt förtryck. Endast de mindre folkgrupperna alawiter (som al-Assad själv tillhör) och turkmener kan förvänta sig att inte diskrimineras av turkiska trupper och deras allierade i den sunniarabiska milisen.

 

Foto från ett traditionell yazidiskt nyårs firande.

Under det självstyre som den USA stödda kurdiska SDF gerillan upprättade efter att ha befriat området från olika islamister förstärkta av amerikanska styrkor,  kristen och yazidisk milis, så har detta multietniska område för första gången på över 100 år till stor del befriats från etnisk diskriminering sekterism. Att nu klockan vrids tillbaka är en mycket olycklig utveckling. I området finns förutom kurdisk befolkning bl.a. en stor kristen minoritet som levt där, liksom i Turkiet och i Irak, sedan urkyrkans tid och antiken. Trumps beslut innebär i praktiken grönt ljus för etnisk resning och folkmord i stor skala.


Invigning i Södertälje, utanför en syriansk-katolsk 
kyrka, av ett minnesmärke för Soyfo, 
folkmordet av icke muslimsk befolkning i det
Ottomanska riket runt 1900. 
Och nu händer det igen.

Barvå har också rätt i sin analys om att Trumps svek dessutom kommer att gynna islamisterna i IS och al-Qaida, som nu kommer att slippa ut ur fångenskap samtidigt som kurder och andra kommer att vara fullt upptagna av att strida mot turkiska styrkor.


En amerikansk soldat med i en IS flagga i Irak 2010.

En folkvald president som kommentar kritiken mot hans beslut med:

att kurderna minsann inte hjälpte till under andra världskriget, och vid invasionen av Normandie!”,  

ger inte bara uttryck för bisarra åsikter, utan visar att han, i sin populistiska självgodhet, har klara problem med realism och saknar omdöme. En sådan politiker kan inte Europa och övriga västvärlden ta på allvar.

Head shot of Trump smiling in front of an American flag. He is wearing a dark blue suit jacket, white shirt, light blue necktie, and American flag lapel pin.

Barvås uppfattning om att Trumps svek utgör ett ytterligare skäl för Sverige att ompröva socialdemokraternas strategi att värna vår militära förmåga genom enskilda avtal och USA (i enligt med (S) Nato-noja, är regeringen beredd att göra nästan vad som helst för slippa ta beslut om ett svenskt medlemskap) har relevans. Samma sak gäller även för Storbritannien efter Brexit. På tal om Nato så har övriga medlemmar (med undantag för Turkiet) tydligt fördömt USA:s agerade.

Försvarsminister Peter Hultqvist (S).

Utvecklingen i Washington och i London är inte positiv för västvärldens demokratier. Verken man gillar det eller inte, är det endast genom ett fördjupat multinationellt engagemang inom EU och ett medlemskap i Nato som Sveriges frihet kan tryggas i en alltmer osäker värld. För egen del är jag övertygad om att USA inom 10-15 år kan komma att lämna Europa åt sitt öde och att brittiska styrkor tas hem över kanalen. Vilket gör att EU:s kvarvarande medlemmar snabbt måste bygga upp en militär förmåga med tillräcklig kapacitet för att på egen hand ha möjlighet att försvara Europa. 

Men Sverige behöver Nato nu. I morgon kan Putin hitta på saker i Baltikum eller i Polen. Trumps förvirrade politik som försvagar västvärlden ökar risken för att Putin plötsligt slår till. Men på längre sikt är det en europeisk försvarsallians som måste gälla för Sverige.


Premiärminister Boris Johnson.

En amerikansk reträtt från Europa och ett brittisk tillbakadragande från kontinenten skulle tvinga Sverige och andra att acceptera kraftigt höjda anslag till sina respektive försvar. Endast fem till sex av Natos nuvarande medlemmar klarar av organisationens mål om anslag på två procent av BNP. Sverige har runt en procent liksom Tyskland. Utan USA kommer vi behöva spendera fyra-fem procent på försvaret. Sverige, liksom övriga Västeuropa, har inte haft anslagsnivåer av denna storlek sedan slutet av 1960-talet. 

EU-flaggor utanför kommissionens lokaler i Bryssel.


Avslutningsvis kan fråga sig vem kommer i framtiden att våga lita på USA, då inte bara Israel och saudierna i Mellanöstern utan även i andra delar av världen, t.ex. i Afrika och övriga delar av Asien? Tänker särskilt på demokratier som Japan, Sydkorea, Taiwan, Australien och Nya Zeeland som fram till nu har kunnat räkna med hjälp från USA.


Natos generalsekreterare, Jens Stoltenberg,
tidigare socialdemokratisk statsminister i Norge.

Foto överst:
En kurdisk soldat i Syrien.
Lägg märke till den kurdiska flaggan på hans 
skyddsväst.

Etiketter:
Donald Trump, USA, Turkiet, Ergdoan, Syrien, al-Hassad, Kurder, Kristna minoriteter, Yazidier, Peshmerga, SDF grilla, Syrianer, Assyrier, Kaldéer, Potinska greker, Mandéer, Alawiter, Shiiter, Sunniter, Islam, Muslimer, Sunni islam, Siitisk islam, Sunniarabisk mils, Bashar al- Assad, al-Qaida, Henrik L Barvå, NWT, Nya Wermlandstidningen, Brexit, Baltikum, Polen, Nato, Jens Stoltenberg, EU, Mellanöstern, Syofo,, Folkmord, Etnisk resning, Sekterism, Peter Hultqvist, Boris Johnson, Recep Tayyip Erdoğan, Vladimir Putin, Druser, Pontiska greker, Kaldéer, Turkmener,  

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar